Novus Sanity Check

Sanity check är Novus egen podcast där vi vrider och vänder på dagsaktuella fenomen.

Alla avsnitt

#61 Jörgen Holmlund - Sveriges säkerhet och undersökningen i Irak

Novus Sanity Check är tillbaka med Jörgen Holmlund som första gäst – lärare i underrättelsetjänst på Försvarshögskolan. Avsnittet fördjupar sig framför allt i två huvudämnen – Sveriges säkerhet och Novus Irak-undersökning. Dessa diskussioner har fått ny betydelse i ljuset av den globala hotbilden och tragiska händelser som Brysselterrordådet. Podcastens bidrar med en insikt i de nuvarande säkerhetsfrågorna  och vilka utmaningar vi står inför.

”Du har 33 miljoner människor i Irak som upplever sig otrygga i sitt eget land på grund av hur Sverige agerar för att vilja islam och irakier illa. Det sticker ut i kontexten då det är många personer. Då är en Sverigebild i ett land, avseende frågorna kring hotbilden mot muslimska värden eller att vi vill muslimer illa, en allvarstanke. Analysperspektivet för mig är att världen är så mycket närmare än vad vi tror – kan det inträffa i Belgien så kan det inträffa på så många andra platser i relation till svenska målval. Det innebär att vi nog ska fundera i ett lite vidare analysperspektiv, än att bara titta på Sverige och evenemang i Sverige som en kontext.”

I podden utforskas även andra aspekter och teman. Termen ”moraliskt självförsvar” definieras och Jörgen delar sitt analysmönster på hur man ska vidga sitt eget perspektiv i frågan.

Klicka nedan för att lyssna i Spotify eller så kan du lyssna genom att klick här.

Vill du läsa rapporten som det pratas om i podden så finns den här.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: