Partiledarförtroende

Förtroende för partiledare

Förtroendet för regeringen

Stefan Löfven & regeringen rusar i förtroende

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1355 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 28 – 30 mars 2020.

Vid osäkerhet kontakta Novus för hur en siffra skall tolkas.

Kort sammanfattning och kommentar

Förtroendet för Stefan Löfven och för regeringen som helhet rusar under Coronakrisen.

Det är idag fler som har förtroende än som inte har det för både regering och statsministern. Något denna regering aldrig haft förr.

14 % har idag mycket stort förtroende för Stefan Löfven och lika många har mycket högt förtroende för regeringen. Att jämföra med i januari då endast 3 % hade högt förtroende. Stödet för regeringens hantering av Sverige under Coronapandemin måste anses vara mycket gott och tilltron ökar under tider av kris. Under januari 2019, då Stefan Löfven lyckades få ihop en regering då hade han högst förtroende, då var förtroendet för regeringen som helhet inte alls på samma nivå. Nu är förtroendet i stort detsamma för regeringen som för Stefan Löfven.

Värt att notera är också att balansmåttet ökar för alla partier förutom Jonas Sjöstedt som är kvar på samma nivå, och Jimmie Åkesson som tappar, förtroendet för politiken brett ökar under en tid av enighet. Ulf Kristerssons förtroende ökar signifikant, även om han är kvar på en fjärdeplats.

Läs mer och ladda ned rapporten här: Rapport_Novus Förtroende_Partiledare

Torbjörn Sjöström

VD
Novus

Läs mer och ladda ned rapporten för Novus Förtroende Partiledare feb 2020