Novus Sanity Check

Sanity check är Novus egen podcast där vi vrider och vänder på dagsaktuella fenomen.

Alla avsnitt

#63 Anders Svensson - en mångfacetterad diskussion om språk

En mångfacetterad diskussion om språk

Novus Sanity Check har kommit till avsnitt 63 – och den här gången har vi Språktidningens chefsredaktör och ansvariga utgivare Anders Svensson som gäst.

Han är både språkvetare och journalist med en lång bakgrund i branchen. Anders Svensson har författat böckerna “Nusvenska – en modern svensk språkhistoria i 121 ord” (2020) och “Viktigt svenska – alla dom där språkfrågorna” (2023), den senare skriven tillsammans med Lena Lind Palicki. Utöver sina böcker bidrar han med språkkrönikor i tidningar som Dagens Nyheter och Fokus.

I avsnittet med Anders Svensson får lyssnarna ta del av en mångfacetterad diskussion om språk. En av de intressanta ämnena som utforskas är synen på den personliga dialekten. På uppdrag av Språktidningen undersökte Novus just den frågan.

Anders Svensson

“Vi ställde en till synes ganska enkel fråga – gillar du din dialekt? Vilket resulterade i väldigt intressanta resultat. Det är en bra bit över hälften, 57%, som säger att de gillar sin egen dialekt, 6 % ogillar sin egen dialekt och resten är neutrala. Det här är väldigt spännande för jag tror inte att vi behöver gå tillbaka speciellt långt i tiden för att de allra flesta skulle svara att de ogillar sin dialekt. Förr i tiden var det så att om det var någon som skulle tala i offentligheten så skulle det vara i en rikssvensk dialekt. Så är det inte längre. Språkets roll i offentligheten har förändrats en hel del.”

Klicka nedan för att lyssna i Spotify eller så kan du lyssna genom att klick här.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: