Viktigaste politiska frågan

Novus juni 2020: Sjukvård fortsatt viktigaste politiska frågan

Sjukvården är den fråga som flest anser är en av de viktigaste politiska frågorna, följt av invandring/integration och skola och utbildning – frågor där mer än hälften anser är de viktigaste frågorna. Frågan om sjukvården har under de senaste 10 åren, bortsätt från flyktingkrisen 2015–2016, legat i topp. I den här undersökningen ökar sjukvården ytterligare med 4 procentenheter och stärker positionen som den som är viktigast för flest. Invandring/integration ligger kvar på en andraplats medan skola och utbildning hamnar på tredjeplats och därmed petar ner lag och ordning till en fjärdeplats. De signifikanta förändringarna i topp 10 är: Lag och ordning, landets ekonomi och jobb/sysselsättning.

Att sjukvården är i topp kommer kanske inte som någon undersökning, även i Novus Corona undersökningar ser vi att sjukvårdens förtroende ligger i topp. Under en pandemi blir så klart sjukvården viktig, men då den redan låg i topp så är skillnaden inte jättestor jämfört med februari. De stora förändringarna hittar man längre ned på listan. Där lag och ordning under Corona tappar signifikant samt landets ekonomi och jobben ökar signifikant. Att jobb och landets ekonomi ökar kraftigt är väl lika väntat som att sjukvården är på topp. Men de är fortfarande en bit ned i topplistan. Äldrevården ökar också inte helt oväntat, dock är den förändringen inom felmarginalen.

Om vi enbart tittar på förstaval och en uppdelning på partisympati (tabell 2), alltså den absolut viktigaste frågan enligt svenskarna blir positioneringarna något annorlunda. Behåller sjukvården sin förstaplats på totalen, men uppdelat på partisympati blir den lite skillnader. Invandringen är topp för både M och SD sympatisörer, även om omfattningen är densamma dem emellan. Lite överraskande är nog att Lag och ordning kommer först på fjärdeplats bland M:s sympatisörer, efter invandring, sjukvård och landets ekonomi. Jobben kommer på andraplats för S sympatisören

Ladda ned rapporten här: Novus_Viktigaste fråga_juni 2020

Torbjörn Sjöström

VD

Novus