Novus Sanity Check

Sanity check är Novus egen podcast där vi vrider och vänder på dagsaktuella fenomen.

Alla avsnitt

#62 Lena Andersson - makt jagas istället för sanningen

Makt jagas istället för sanningen

Novus Sanity Check är tillbaka med ännu ett avsnitt! Den här gången har vi nöjet att ha Lena Andersson som vår gäst.

Lena Andersson är en framstående svensk författare och journalist som har gjort betydande bidrag till den svenska litterära scenen. Hennes skrivande präglas ofta av en djup intellektuella reflektioner och skarpa iakttagelser om mänskliga relationer. Lena Andersson är mest känd för sina romaner, inklusive den prisbelönta “Egenmäktigt förfarande” och dess uppföljare “Sveas sonetter”. Hennes skrivande har vunnit henne flera utmärkelser och hon betraktas som en betydande röst inom svensk litteratur.  Hon är nu aktuell med boken ”Studie i mänskligt beteende” samt som fristående krönikör på SvD.

”Makt jagas istället för sanningen”

I sitt samtal utforskar Torbjörn Sjöström och Lena Andersson makten och vikten av ord. De diskuterar hur ord kan göra en avgörande skillnad och de konsekvenser som kan uppstå när ord felaktigt tolkas eller överanalyseras. Samtidigt berör de den ökande polariseringen som präglar det offentliga rumet och dess påverkan på samhället

Lena Andersson:

”Man missbrukar ordet och statistik, man manipulerar tanken och gör man det oavsiktligt kan någon annan komma in i debatten och säga vad man inte har tänkt på, och så kan man korrigera det. Men om man gör det avsiktligt, och med det så menar jag inte att man är lömsk och tänker på hur man ska lura människor, utan med avsikt menas att man vet om att det finns legitima invändningar mot det man säger, som är relevanta och omedelbara. Invändningar som man själv kommer på och som ligger framför en, men som ignoreras. Det är det som är att inte söka sanningen. Man ska helst själv leta efter invändningarna till det man själv säger, eller få hjälp av den man samtalar eller debatterar med. Gör man inte det och vet om att man är ute på hal is, då håller man på med något annat än sanningslidelse. Och det är väl det jag tycker är det stora problemet. Politiken ägnar sig inte åt sanningslidelse, de ägnar sig åt maktsökande. Och när hela samhället blir som politiken, det är då vi förklara vad vi menar med den här polariseringen – att makt jagas i stället för sanningen.”

Klicka nedan för att lyssna i Spotify eller så kan du lyssna genom att klick här.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: