Vad tycker väljarna?

Januari 2023

Partiledarförtroende januari 2023

Två säkerställda förändringar jämfört med innan valet. Avgående Annie Lööfs förtroende ökar och Johan Pehrson tappar

Ladda ned senaste rapporten här: Novus Partiledarförtroende januari 2023

Kort sammanfattning och kommentar

Magdalena Andersson är kvar på toppen i förtroendeligan bland partiledare. 54% har ganska eller mycket stort förtroende för henne, samma stöd som hon hade i oktober 2022. Därefter kommer statsminister Ulf Kristersson, som är kvar på en andraplats trots ett statistiskt säkerställt ras från 37% till 29%. Även tredjeplatsen är densamma, Jimmie Åkesson, men även han tappar statistiskt säkerställt från 32% till 27%. Annie Lööf tappar även hon säkerställt men kniper fjärdeplatsen från Ebba Busch som också rasar från 29 % till 20 % av svenskarna som har ett förtroende för henne. Även Dadgostar tappar statistiskt säkerställt.

Av 9 partiledare eller språkrör ser vi faktiskt statistiskt säkerställda tapp i 6 av dem. Jag kan inte minnas att jag sett ett sådant ras någonsin innan. Inte bara i regeringsunderlagets företrädare. Eller i oppositionspartiernas. Utan ganska brett. De tappar av olika anledningar så klart. Kristersson, Busch och Åkesson tappar på grund av att de inte kunnat leva upp till förväntningarna på den regering de bildat och de löften de kom med inför valet.  Pehrson har redan så lågt förtroende att tappet inte kan bli så stort.

Men även Dadgostar och Stenevi tappar säkerställt. Det är sannolikt fler som ser deras roll och deras argument tunnas ut när Sverige är i en energipriskris, och en skenande våldsspiral som rapporteras om dagligen. Färre ser inga konkreta lösningar på samhället vi lever i idag från deras partier. Den enda som inte tappar är som sagt S partiledare. Men de har på ett sätt den lättaste sitsen nu, genom att förväntan på att lösa problemen ligger på regeringen. Många av problemen S inte heller kunde lösa. Men den sittande regeringens underlag gick till val på att kunna lösa de saker S inte kunde lösa. Lösningar väljarna väntar på men inte ser några tecken på att de kommer. Då klarar man som S-ledare att bibehålla förtroendet och de andra tappar kraftigt.

Läs mer här: Novus Väljarbarometer Januari 2023

 

Ladda ned senaste rapporten här: Novus Partiledarförtroende januari 2023

Torbjörn Sjöström

VD
Novus

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare.

Undersökningen är genomförd mellan den 5 – 10 januari 2023 via webb-intervjuer i Novus riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Åldern på de tillfrågade var 18 – 84 år och 1089 personer besvarade undersökningen. Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: