Vad tycker väljarna?

Mars 2021

Partiledarförtroende mars 2021

Förtroende för partiledare

Delad förstaplats för Ulf Kristersson och Stefan Löfven

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1056 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 14 – 19 januari 2021. Deltagarfrekvensen var 59%.

Vid osäkerhet kontakta Novus för hur en siffra skall tolkas.

Kort sammanfattning och kommentar

Ulf Kristersson och Stefan Löfven ligger nu på delad förstaplats i förtroende, båda med 36% av svenskarnas förtroende. Annie Lööf går om Jimmie Åkesson och ligger nu på tredjeplats med 27%, Åkesson precis efter 26%. Ebba Busch som har tappat i varje undersökning sedan juni 2020 stabilisera sig på 24% och en femte plats. Lööf, Åkesson och Busch förtroendesiffror placerar sig i den ordningen men skillnaden dem emellan är inte signifikant. Det händer inte mycket för Nooshi Dadgostar utan hon ligger kvar på en sjätteplats med 14% av svenskarnas förtroende. I botten hittar vi Per Bolund (13%) på en sjundeplats, Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi (8%) på en åttondeplats och Nyamko Sabuni (7%) på en niondeplats.

Värt att fortsatt notera är att förtroendet är lågt för de flesta partiledarna och orsaken är främst en ökad polarisering som skett de senaste 10 åren. Förr kunde en socialdemokrat ha förtroende för en M ledare och vice versa. Men nu likställs sympati och förtroende. En polarisering som understöds av partierna i sin retorik. På många sätt har inte valrörelsen 2014 slutat. Vilket måste vara ganska unikt ut ett historiskt perspektiv. Med så hårda ord som det sker mellan partierna är det inte konstigt att förtroendet för “motståndarens” företrädare är så lågt. Det är heller inte konstigt att man inte kan komma överens för i politiska frågor då det ju skulle kunna uppfattas som ett svek mot den retorik man själv har. En stark demokrati kräver förtroende för de förtroendevalda. Och väljarna bör kunna se skillnad mellan förtroende och sympati, men det går inte nu på grund av politikens retorik. Det låga förtroendet är också en viktig förklaring till den snabba väljarrörlighet vi ser nu, något som inte heller är en bra grund för ett demokratiskt samhälle. Tvärtom är det ett stort hot mot en framtid baserad på en stabil demokrati.

Ladda ned senaste rapporten här: Rapport_Novus Förtroende_Partiledare_mars 2021

Torbjörn Sjöström

VD
Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: