Vad tycker väljarna?

Novus mäter återkommande vilka politiska frågor väljarna tycker är viktigast samt vilket politiskt parti som anses vara bäst i dessa sakfrågor.

Vi sammanställer även årligen hur partiernas väljare ser ut och tänker.

Mars 2022

Partiledarförtroende mars 2022

Magdalena Andersson mäter högsta partiöverskridande, uppmätta förtroendet sedan Fredrik Reinfeldt i december 2010

Ladda ned senaste rapporten här: Mars Rapport_Novus Förtroende Partiledare

Kort sammanfattning och kommentar

Magdalena Andersson fortsätter att öka och har nu ett förtroende på 59% – en statistiskt säkerställd ökning på 6 procentenheter sedan februari. Ungefär en av fyra (23%) svenskar uppger att de har ganska eller mycket litet förtroende för Andersson. Hon är den partiledare både män och kvinnor har störst förtroende för samt alla åldersgrupper.

Ulf Kristersson ligger på en andraplats med ett förtroende på 36% och Jimmie Åkesson seglar upp på en tredjeplats (28%). Ingen av de ökar signifikant men Nooshi Dadgostar som tidigare låg på en tredjeplats minskar signifikant med 7 procentenheter och halkar ner till en femteplats. Nyamko Sabuni ökar signifikant från 6% till 9% vilket bryter en trend men fortfarande ett väldigt lågt betyg från väljarna inför valrörelsen.

Ebba Busch (27%) och Annie Lööf (22%) ligger stabilt kvar på samma förtroende som uppmätts i februari. Miljöpartiets språkrör återfinns på de åttonde respektive nionde plats – båda med ett förtroende på endast 6% av väljarna.

Magdalena Andersson (59%) håller kvar sin placering som nummer ett och ökar gapet ännu lite till Ulf Kristersson (36%) som ligger på andraplats, Jimmie Åkesson (28%) seglar upp på en tredjeplats följt av Ebba Busch (27%). Nooshi Dadgostar (23%) glider ner på en femteplats. Annie Lööf (22%) ligger kvar på samma förtroende som i november 2021 och samma placering. Nyamko Sabuni (9%) ligger nu på en sjunde plats och Märta Stenevi (6%) samt Per Bolund (6%) på åttonde respektive niondeplats.

Magdalena Andersson är den enda partiledaren med ett positivt balansmått (36%), efter kommer Ulf Kristersson (-6%) och Nooshi Dadgostar (-26%) – dock försämras Vänsterledarens balansmått kraftigt med 14 procentenheter. Anderssons och Kristerssons balansmått ökar signifikant jämfört med februari 2022.

Per Bolund (-64%), Märta Stenevi (-62%) och Nyamko Sabuni (-59%) är i botten när det kommer till balansmåtten.

Moderata sympatisörer har nu nästan lika stort förtroende för Andersson som för Åkesson, detta är mycket intressant.

Ladda ned senaste rapporten här: Mars Rapport_Novus Förtroende Partiledare

Se vårt webbinarium Ett år kvar till valet, presenterat av Novus vd, Torbjörn Sjöström inspelat september 2021:

Torbjörn Sjöström

VD
Novus

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1001 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 3 – 9 mars 2022. Av 1650 tillfrågade svarade 1001 personer, vilket innebär att deltagarfrekvensen var 61%. Vid osäkerhet kontakta Novus för hur en siffra skall tolkas.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: