Flag that symbolizes

Vad tycker väljarna?

Novus mäter återkommande vilka politiska frågor väljarna tycker är viktigast samt vilket politiskt parti som anses vara bäst i dessa sakfrågor.

Vi sammanställer även årligen hur partiernas väljare ser ut och tänker.

April 2022

Partiledarförtroende april 2022

Förtroendet för Magdalena Andersson backar för första gången sedan hon tillträdde som partiledare

Ladda ned senaste rapporten här: Novus Rapport Partiledarförtroende april 2022

Kort sammanfattning och kommentar

Precis som väljarstödet planade ut i april gör också Anderssons förtroendesiffror det. Magdalena Andersson backar nu för första gången sedan hon tillträdde som partiledare. Från 59% mars 2022 till 54% april 2022, en signifikant minskning på 5 procentenheter. 26% uppger att det har ganska eller mycket litet förtroende för Andersson. Hennes förtroende är som starkast i åldersgruppen 65-79 år där 70% uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende. Det ser ut som Anderssons förtroende minskar bland MP, S och Osäkra väljare det är lite intressant. Kan det vara delvis en NATO effekt?

Ulf Kristersson ligger fortsatt på en andra plats och har ett förtroende på 34% – ungefär samma som föregående undersökning (36%). Jimmie Åkesson (26%) ligger på en tredjeplats, Ebba Busch (24%) på en fjärdeplats och Nooshi Dadgostar (22%) på en femteplats.

Annie Lööf backar signifikant 4 procentenheter från 22% i mars till 18% nu i april – ligger kvar på en sjätteplats.

Johan Pehrsson första förtroendesiffror sedan han tog över partiledarrollen från Nyamko Sabuni och 7% uppger att de har förtroende för honom – en stor andel (24%) uppger att de inte känner till personen och 15 % som inte kan ange förtroende, så totalt är osäkerheten kring honom mycket stor, 39 % av svenskarna har inte bildat sig en uppfattning om honom. Motsvarande siffra för Sabuni var 3%, så behovet av att göra Pehrson mer känd är mycket stort. Utan förtroende för partiledaren är det svårt att vinna väljare. Så har också tillträdet för Pehrson skett väldigt annorlunda jämfört med de flesta andra partiledarna då Sabuni avgick så hastigt och Pehrson hoppade in samma dag. Det har inte föregåtts av intervjuer, han har inte heller ut väljarnas syn haft en särskilt framträdande roll då han inte heller varit t.ex. minister innan.

Miljöpartiets språkrör hittas sist i listan med Per Bolund på 7% och Märta Stenevi på 6%.

Ladda ned senaste rapporten här: Novus Rapport Partiledarförtroende april 2022

Se vårt webbinarium Ett år kvar till valet, presenterat av Novus vd, Torbjörn Sjöström inspelat september 2021:

Torbjörn Sjöström

VD
Novus

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare.

Undersökningen är genomförd den 15 – 20 april 2022 via webb-intervjuer i Novus riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Åldern på de tillfrågade var 18 – 79 år och av 1750 sökta besvarade 1010 personer undersökningen. Deltagarfrekvensen blev därmed 58%. Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: