Vad tycker väljarna?

Juni 2021

Partiledarförtroende juni 2021

Förtroende för partiledare

Stefan Löfven återigen ensam på förstaplatsen,

Dadgostars förtroende ökar inom V, SD, M & KD och minskar bland S, MP, C & L

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1022 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 17 – 22 juni 2021. Av 1858 tillfrågade svarade 1022 personer, vilket innebär att deltagarfrekvensen var 55%. Vid osäkerhet kontakta Novus för hur en siffra skall tolkas.

Vid osäkerhet kontakta Novus för hur en siffra skall tolkas.

Kort sammanfattning och kommentar

Stefan Löfven har störst förtroende bland väljarna, följt av Ulf Kristersson som ligger på en andraplats. Jimmie Åkesson tar tillbaka tredjeplatsen från Annie Lööf och Ebba Busch ligger kvar på en femteplats. Nooshi Dadgostar ökar signifikant i förtroende men ligger kvar på en sjätteplats. Längst ner i listan hittar vi Per Bolund, Märta Stenevi och Nyamko Sabuni.

Dadgostars ökning är på grund av ökat förtroende från M, SD och KD sympatisörer. Hon tappar i förtroende bland S, MP, C och L:s sympatisörer. Alltså ökningen är på grund av misstroendeförklaringen och att hon sänker regeringen och kommer från V:s politiska motståndare.

Man skall också komma ihåg att Jona Sjöstedt hade ett av de högsta förtroendet på grund av att väljarna visste var man hade honom, men det förtroendet speglades inte i ökat väljarstöd för den delen. Det fanns förtroende men inte sympati för politiken. Dadgostar ligger en bra bit under hans nivåer Det är heller inte säkert det är samma orsak till ökningen nu. Hon får ökat förtroende för att sänkt regeringen inte sakfrågan.

Ett nytt sätt att försöka visa förändring i grafen ovan, oklart om det är helt begripligt. Grön positiv stapel. Antal med högt förtroende ökar. Grön negativ stapel. Antal med högt förtroende minskar. Röd positiv stapel, antal med litet förtroende minskar. Röd negativ stapel, antal med litet förtroende ökar. Så en grön positiv stapel (över noll) och en röd negativ stapel (under noll) är att antalet som innan hade negativt förtroende nu har blivit positiva. SD sympatisörer har blivit mer positiva till Dadgostar. En grön negativ stapel och en röd positiv stapel betyder att antalet som innan hade positivt förtroende nu har blivit negativa. Socialdemokraternas sympatisörer har verkligen blivit negativa till Dadgostar.

Ladda ned rapporten här med mer detaljer kring förtroendet och en extra titt på Dadgostars förändring i förtroende jämfört med föregående undersökning: Rapport_Novus Förtroende_Partiledare_juni 2021

Värt att fortsatt notera är att förtroendet är lågt för de flesta partiledarna och orsaken är främst en ökad polarisering som skett de senaste 10 åren. Förr kunde en socialdemokrat ha förtroende för en M ledare och vice versa. Men nu likställs sympati och förtroende. En polarisering som understöds av partierna i sin retorik. På många sätt har inte valrörelsen 2014 slutat. Vilket måste vara ganska unikt ut ett historiskt perspektiv. Med så hårda ord som det sker mellan partierna är det inte konstigt att förtroendet för “motståndarens” företrädare är så lågt. Det är heller inte konstigt att man inte kan komma överens för i politiska frågor då det ju skulle kunna uppfattas som ett svek mot den retorik man själv har. En stark demokrati kräver förtroende för de förtroendevalda. Och väljarna bör kunna se skillnad mellan förtroende och sympati, men det går inte nu på grund av politikens retorik. Det låga förtroendet är också en viktig förklaring till den snabba väljarrörlighet vi ser nu, något som inte heller är en bra grund för ett demokratiskt samhälle. Tvärtom är det ett stort hot mot en framtid baserad på en stabil demokrati.

Ladda ned senaste rapporten här: Rapport_Novus Förtroende_Partiledare_juni 2021

Se vårt webbinarium Ett år kvar till valet, presenterat av Novus vd, Torbjörn Sjöström:

Torbjörn Sjöström

VD
Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: