Vad tycker väljarna?

Augusti 2022

Partiledarförtroende augusti 2022

Små förändringar, men förtroendet för Kristersson och Pehrson ökar lite

Ladda ned senaste rapporten här: Novus Partiledarförtroende augusti 2022

Kort sammanfattning och kommentar

Med 18 dagar kvar till riksdagsvalet fortsätter Magdalena Andersson uppvisa höga förtroendesiffror. 54 procent uppger i denna mätning att de har mycket eller ganska stort förtroende för statsministern. Näst högst förtroendesiffror får Moderaternas Ulf Kristersson, 36 procent uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för honom.

I denna mätning finns inga statistiskt säkerställda upp- eller nedgångar vad gäller partiledarnas förtroendesiffror, dock syns några förändringar vad gäller ministrarnas placeringar i förtroendeligan. Ebba Busch har identiska siffror som vid mätningen i juni 2022. 29 procent uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för KD-ledaren. Hon får dock dela tredjeplatsen med Jimmie Åkesson som även han får ett stöd på 29 procent i denna mätning. På femte plats i förtroendeligan har nu Vänsterns Nooshi Dadgostar seglat upp. 23% uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för henne. Annie Lööf (22%) halkar således ned på en sjätteplats. Johan Pehrson (21%), vars opinionssiffror fortsatt öka sedan hans tillträde i april ligger på sjundeplats och precis som i mätningen i juni hamnar miljöpartiets båda språkrör Per Bolund (11%) och Märta Stenevi (10%) på åttonde och nionde plats.

Att det är så pass små förändringar trots att vi ser ganska radikala förändringar i väljarstöd beror kortfattat på väljarnas önskan över att någon tar itu med problemen man ser i nyheterna dagligen. Primärt är det då SD man går till som ett ”motparti” något jag skriver mer om bl.a. i dagens väljarbarometer som kan läsas här, de andra partierna är mer beroende av ökat förtroende för partiföreträdarna för att vinna väljare.
Läs mer här: Novus/SVT väljarbarometer 26 augusti: SD fortsätter att öka – Novus – Kunskap och undersökningar

Ladda ned senaste rapporten här: Novus Partiledarförtroende augusti 2022

Torbjörn Sjöström

VD
Novus

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare.

Undersökningen är genomförd den 18 – 23 augusti 2022 via webb-intervjuer i Novus riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Åldern på de tillfrågade var 18 – 79 år och av 1950 sökta besvarade 1053 personer undersökningen. Deltagarfrekvensen blev därmed 54%. Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

Se vårt webbinarium Ett år kvar till valet, presenterat av Novus vd, Torbjörn Sjöström inspelat september 2021:

 

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: