Vad tycker väljarna?

Juni 2024

Partiledarförtroende juni 2024

Analys

Vi har flera statistiskt säkerställda förändringar. Dadgostar ökar med 7 procentenheter och klättrar till en tredjeplats och petar ned Åkesson till en fjärdeplats som samtidigt tappar 4 procentenheter. Dock hade Dadgostar högre förtroende när hon tillträdde än hon har nu nu, och Åkesson har haft lägre än så här. För Åkesson är det dock nog lite oroväckande att tappa efter hanteringen av Kalla faktas granskning, där det är så viktigt för dem att visa att de är ett parti man kan lita på. Ett starkt förtroende för partiledaren är viktigt.

Helldén ökar i förtroende efter EU-valet och når ett tvåsiffrigt stöd i förtroende, vilket är första gången på länge för ett språkrör för MP. Samtidigt får Lind det femte högsta förtroendet av alla partiledare, så hon kommer in på en mycket stark position för MP. Även Demirok ökar i förtroende, men är kvar sist i placeringen. Det finns en EU-valseffekt för partiledarna som framträder här. Även om EU-valet handlade om andra kandidater så fick partiledarna en chans att synas. Den enda det var negativt för var Jimmie Åkesson.

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ under perioden 14–18 juni 2024 i Novus Sverigepanel. Undersökningen besvarades av 1002 personer i åldern 18–84 år. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: