Vad tycker väljarna?

Juni 2022

Partiledarförtroende juni 2022

Förtroendet för Johan Pehrson ökar medan Ulf Kristersson backar

Ladda ned senaste rapporten här: Partiledarförtroende juni 2022

Kort sammanfattning och kommentar

Två statistiskt säkerställda skillnader i denna mätning. Liberalernas partiledare Johan Pehrson ökar med 7 procentenheter sedan maj 2022 och Ulf Kristersson som minskar med 6 procentenheter.

56% uppger att det har mycket eller ganska stort förtroende för Magdalena Andersson i denna mätning och Andersson fortsätter således att ligga kvar på en förstaplats. Andelen som uppger att de har ganska eller mycket litet förtroende för Andersson har dock ökat signifikant sedan maj 2022 (26% jmf. 21%). Även Ulf Kristerssons förtroendesiffror minskar med -6 procentenheter vilket är en statistiskt säkerställd tillbakagång. Signifikant fler uppger nu att de har ganska eller mycket lite förtroende för moderatledaren (48% jmf. med 37% i maj).

Ebba Busch ligger kvar på en tredjeplats och hennes förtroendesiffror är nästintill oförändrade (29%), detsamma gäller Jimmie Åkesson (27%) som ligger kvar på en fjärde plats och Annie Lööf (22%) som klättrat förbi Nooshi Dadgostar och tagit femteplatsen. Vänsterledaren Dadgostar (21%) hamnar således på en sjätteplats i förtroendeligan, också hon med ett nästintill oförändrat resultat. Johan Pehrson (18%) befinner sig på en sjunde plats och sist hamnar miljöpartiets språkrör. Märta Stenevi på åttonde plats med ett förtroende på 10% och Per Bolund på nionde och sista plats med ett förtroende på 9%. Siffrorna för miljöpartiets språkrör är oförändrade jämfört med maj 2022.

Ladda ned senaste rapporten här: Partiledarförtroende juni 2022

Se vårt webbinarium Ett år kvar till valet, presenterat av Novus vd, Torbjörn Sjöström inspelat september 2021:

Torbjörn Sjöström

VD
Novus

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare.

Undersökningen är genomförd den 16 – 21 juni 2022 via webb-intervjuer i Novus riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Åldern på de tillfrågade var 18 – 79 år och av 1950 sökta besvarade 1052 personer undersökningen. Deltagarfrekvensen blev därmed 57%. Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: