Vad tycker väljarna?

November 2021

Partiledarförtroende november 2021

Högst förtroende för Magdalena Andersson trots litet tapp vid tillträdet

Ladda ned senaste rapporten här: Rapport_Novus Förtroende_Partiledare_November 21

Kort sammanfattning och kommentar

Magdalena Andersson som är ny partiledare för Socialdemokraterna hamnar i topp med ett förtroende på 40 procent, följt av Ulf Kristersson på 33 procent och Nooshi Dadgostar på 30 procent.

Men samtidigt ser vi att Magdalena Andersson tappat 5 procentenheter jämfört med innan hon tillträtt i undersökningen i september. Så genom att faktiskt tillträda så tappade hon signifikant, även om hon ligger långt före tvåan Ulf Kristersson.

Magdalena Anderssons förtroende bland Moderata väljare mer än halverades jämfört med i september. Det sjönk också kraftigt bland L och C sympatisörer.

I föregående undersökning i september låg Magdalena Anderssons företrädare Stefan Löfven i topp med 37 procent i förtroende. Hon håller således kvar vid förstaplatsen som hans efterträdare. Nooshi som ökat stort i förtroende de senaste undersökningarna håller kvar sin position som den partiledare med tredje högst förtroende, precis före Jimmie Åkesson som hamnar på en fjärdeplats. Ebba Busch går om Annie Lööf och de ligger nu på en femte respektive sjätteplats. Därefter kommer Per Bolund på en sjundeplats, Nyamko Sabuni och Märta Stenevi på en åttonde respektive niondeplats.

Om vi kollar på balansmåtten, dvs. andelen som har stort minus litet förtroende för partiledarna är Magdalena Andersson den enda partiledare som har ett positivt balansmått på 13, därefter är det Nooshi Dadgostar (-10) och Ulf Kristersson (-14) som har jämförelsevis bäst mått. Deras balansmått, Dadgostar och Kristerssons, har dock försämrats jämfört med september. Det gäller även för Mp:s båda språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.

Ladda ned senaste rapporten här: Rapport_Novus Förtroende_Partiledare_November 21

Se vårt webbinarium Ett år kvar till valet, presenterat av Novus vd, Torbjörn Sjöström inspelat september 2021:

Torbjörn Sjöström

VD
Novus

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1016 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 18 – 24 november 2021. Av 1722 tillfrågade svarade 1016 personer, vilket innebär att deltagarfrekvensen var 58%. Vid osäkerhet kontakta Novus för hur en siffra skall tolkas.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: