Vad tycker väljarna?

September 2021

Partiledarförtroende september 2021

Magdalena Anderssons förtroende rusar, långt över Stefan Löfven, även förtroendet för Dadgostar ökar

Ladda ned senaste rapporten här: Rapport_Novus Förtroende_inkl Andersson sept 2021

Kort sammanfattning och kommentar

Förtroendet för Magdalena Andersson ökar signifikant. Magdalena Andersson är i den absoluta toppen, nu har hon inte tillträtt som partiledare, men det skulle väl förvåna alla om det inte blir hon. Hennes förtroende var redan i mars låg på samma nivå som Stefan Löfvens på 36 % som hade mycket och ganska stort förtroende. Nu ökar det signifikant och 45 % av svenskarna har mycket eller ganska stort förtroende för henne. Hela 8 procentenheter över Stefan Löfven. Ytterligare en bekräftelse till att S uppgång i senaste väljarbarometern ligger i att Löfven Avgår och hoppet att Magdalena Andersson kommer vara efterträdaren. Samt att S drivs av mindre kompromisser och mer socialdemokrati. Nästan varannan svensk har alltså förtroende för Magdalena Andersson, en nivå som vi inte sett sedan Löfven stod mot Reinfeldt då båda var på liknande nivåer.

Men bland sittande partiledare är Stefan Löfven toftsatt i topp, följt av Ulf Kristersson men efter det kommer den stora förändringen Nooshi Dadgostar går upp på en tredjeplats i förtroendet bland partiledarna. Hon ökar från 19 till 32 procent i förtroende, vilket är en signifikant ökning med hela 13 procentenheter.

Nooshi Dadgostars förtroenderesa under 2021:

  • Januari 14 %
  • Mars 14 %
  • Juni 19 %
  • September 32 %

I juni ökade Dadgostars förtroende med 5 procentenheter främst från sympatisörer till M, SD och KD. Samtidigt tappade hon i förtroende bland sympatisörer till S, MP, C och L. Något som var direkt kopplat till missförtroendeförklaringen mot Stefan Löfven. I den här undersökningen ökar Dadgostar signifikant igen med 13 procentenheter. Hon ökar brett men särskilt bland sympatisörer till S och MP.

Så Dadgostar ökade sin kännedom bland fler men genom att stanna kvar på ”regeringssidan” så har hon lyckats återvinna förtroendet bland dessa partiers sympatisörer. Det hänger så klart också ihop med att S och MP inte har fortsatt döma V för deras agerande innan sommaren.

I övrigt ser vi inga signifikanta förändringar jämfört med föregående undersökning: Stefan Löfven har störst förtroende bland väljarna, följt av Ulf Kristersson som ligger på en andraplats. Jimmie Åkesson, Annie Lööf och Ebba Busch petas ned varsin placering efter att Nooshi Dadgostar ökat stort i förtroende och gått från plats 6 till plats 3 i förtroendelistan. Längst ner i listan hittar vi Per Bolund, Märta Stenevi och Nyamko Sabuni, som ligger kvar på sina respektive positioner.

Ladda ned senaste rapporten här: Rapport_Novus Förtroende_inkl Andersson sept 2021

Se vårt webbinarium Ett år kvar till valet, presenterat av Novus vd, Torbjörn Sjöström inspelat september 2021:

Torbjörn Sjöström

VD
Novus

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1020 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 9 – 15 september 2021. Av 1594 tillfrågade svarade 1020 personer, vilket innebär att deltagarfrekvensen var 64%. Vid osäkerhet kontakta Novus för hur en siffra skall tolkas.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: