Vad tycker väljarna?

Maj 2022

Partiledarförtroende maj 2022

Förtroendet för Magdalena Andersson ökar igen

Ladda ned senaste rapporten här: Partiledarförtroende maj 2022

Kort sammanfattning och kommentar

Fyra statistiskt säkerställda uppgångar i denna undersökning. Kristersson +5, Åkesson +4, Bush +7 och Pehrson +4 ökar alla säkerställt. Mest ökar Bush som också då går om Åkesson i förtroendelistan och kniper tredjeplatsen. Hennes uttalande som efterfrågade tuffare tag mot kravallerna är säkert en bidragande orsak. Det fanns tidigare indikationer i Novus undersökningar där 31 % av svenskarna anser att polisen borde varit tuffare. Finns att läsa mer här: Svenskarnas reaktion på kravallerna – Novus blogg

Magdalena Andersson ligger kvar på ungefär samma nivå som april, 57% uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende för partiledaren. Andelen som har ganska eller mycket lågt förtroende för Andersson minskar dock signifikant jämfört med föregående undersökning (21% jmf. 26%). Ulf Kristerssons förtroende ökar signifikant med 5 procentenheter, 39% uppger nu att de har förtroende för moderatledaren. Även Ebba Busch (31%) och Jimmie Åkesson (30%) ökar sitt förtroende signifikant med 7 respektive 4 procentenheter.

Nooshi Dadgostar ligger kvar på samma nivå som föregående undersökning, 20% uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för Vänsterpartiets partiledare. Annie Lööf ligger också kvar på samma nivå som april 2022 med ett förtroende på 19%. Liberalernas nya partiledare Johan Pehrsson ökar signifikant från 7% till 11% – en ökning på 4 procentenheter. Även andelen som uppger att de inte känner till personen minskar signifikant från 24% i april till 16% i maj. Men trots uppgången är Pehrson bara marginellt före språkrören och är kvar på en sjundeplats.

Miljöpartiets språkrör ligger sist i förtroendeligan. Märta Stenevi med ett förtroende på 9% och Per Bolund på 8%, inga skillnader jämfört med april 2022.

Magdalena Andersson ligger kvar på förstaplats följt av Ulf Kristersson. Ebba Busch tar över tredjeplatsen från Jimmie Åkesson som hamnar på en fjärdeplats. Följt av Nooshi Dadgostar, Annie Lööf, Johan Pehrson. Märta Stenevi ligger nu på en åttondeplats och går om sin partikollega Per Bolund som hamnar sist i förtroendeligan.

Ladda ned senaste rapporten här: Partiledarförtroende maj 2022

Se vårt webbinarium Ett år kvar till valet, presenterat av Novus vd, Torbjörn Sjöström inspelat september 2021:

Torbjörn Sjöström

VD
Novus

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare.

Undersökningen är genomförd den 13 – 18 maj 2022 via webb-intervjuer i Novus riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Åldern på de tillfrågade var 18 – 79 år och av 1750 sökta besvarade 1012 personer undersökningen. Deltagarfrekvensen blev därmed 58%. Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: