Viktigaste politiska frågan

Frågan som ställdes är: ”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?”

Det är möjligt att välja hur många frågor man vill, så procentsatserna skall läsas tex så här: 64 % av svenska folket anser att sjukvården är en av de viktigaste politiska frågorna

September 2019

22 av 26 politiska frågor tappar i viktighet jämfört med föregående undersökning i juni.

Sjukvården ligger fortfarande i topp men tappar signifikant från 63 till 57 procent. Sjukvården är viktigast bland S sympatisörer följt av skolan.
Viktigast bland M sympatisörer är Lag och ordning följt av invandring.
SDs sympatisörer anser att invandringen är viktigast följt av lag och ordning.
De andra partierna är lite för små för att kunna uttala sig om tillförlitligt.

Invandringen är kvar på en andraplats, men tappar lite även den. Lag och ordning är en av få frågor som inte tappar i viktighet och på grund av det kommer nu lag och ordning på tredjeplats i viktighet för väljarna före skola och utbildning som petas ned på en fjärdeplats.

Miljön rasar signifikant från 45 % till 36 % och hamnar på en femteplats. En sommar i Sverige utan rekordvärme men istället med många rapporterade våldsbrott är sannolikt orsaken till detta. Även äldreomsorg tappar signifikant från 45 % till 35 %.

Skatter kommer återigen in på topp tio och knuffar därmed ut Jämställdhetsfrågan. Skattefrågan tappade rejält i juni och halkade då ned till en 16:e plats. Men är nu tillbaka på en tiondeplats.

Titta man på skillnaden mellan män och kvinnor ser topp 10 ut så här för respektive kön:

 

Novus undersöker återkommande vilka politiska frågor väljarna tycker är viktigast.

Undersökningen är genomförd 5 – 11 september 2019 i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 1000 intervjuer genomförts. Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

Ladda ned den senaste rapporten över viktigaste frågan här: Novus_Viktigaste fråga_sep2019

Grafiken ovan är interaktiv och man kan sortera och välja att släcka och tända data i graferna. Den består av två sidor och är möjligt att maximera i fullskärm via en ikon uppe till höger i grafiken. Nästan allt går att klicka på i graferna.