Vad tycker väljarna?

Novus mäter återkommande vilka politiska frågor väljarna tycker är viktigast samt vilket politiskt parti som anses vara bäst i dessa sakfrågor.

Vi sammanställer även årligen hur partiernas väljare ser ut och tänker.

Mars 2022

Viktigaste politiska frågan mars 2022

Ladda ned rapporten här: Novus Viktigaste Frågan Mars 2022

Viktigaste politiska frågan

Sammanfattning

Energipolitiken och försvarsfrågan ökar statistiskt säkerställt. Energipolitiken går från en 7:e till en femteplats bland svenskarnas viktigaste politiska fråga. Försvarsfrågan kommer för första gången upp på topp tio och hamnar på niondeplats från att även förra månaden ökat kraftigt och men låg på en 12:e plats i slutet på januari.

Energifrågan såg redan ut att vara en valfråga i mina ögon och det har bara stärkts. Innan handlade det om energibrist på grund av nedläggningen av kärnkraften som gjorde priserna mycket högre i södra Sverige. Lite på grund av Europas beroende av Rysk Gas, men nu efter att Ukraina invaderades har denna fråga fortsatt att komma påverka Europas säkerhetspolitik samt att påverka svenskarnas plånböcker. Sverige gått från att visserligen ha ett framtida miljöproblem men en CO2 neutral energiproduktion, till att ha en vardag med energibrist och beroende av europeiska länders beroende av Rysk gas. Det gick rätt fort, även om det sannolikt varit på gång ett tag så kom denna fråga upp på agendan i somras och har levt där sedan dess. Novus undersökningar visar att en klar majoritet av svenskarna anser att bästa sättet att lösa energifrågan är genom ny kärnkraft, men också var tredje svensk vill att de nyligen nedstängda kärnkraftverken startas igång igen. Man har ganska brutalt genom höga elräkningar insett att nedläggningen inte ersattes av någon tillförlitlig energikälla.

Försvarsfrågan är kanske heller ingen överraskning att den gått upp så kraftigt under 2022. Det är den högsta siffran Novus uppmätt sedan slutet av 2011. Från ett fredligt Europa till krig är något som självklart påverkar. Att Ryssland inte bara invaderar Ukraina utan också markerar militärt mot Sverige med kränkningar av Svenskt luftrum är tydliga signaler. Signaler som gör att svenskarna anser att vi måste satsa mer pengar på försvaret och mer än varannan svensk är beredd att försvara sig själva och Sverige om det behövs. Det är också för första gången som varannan svensk är för ett medlemskap i NATO och endast ungefär var femte är emot. Neutraliteten ses nog inte lika värdefull när Ryssland invaderar ett neutralt land som iofs sökte medlemskap i NATO, som ett svar på Rysslands ökade aggressivitet, bl.a. genom annekteringen av Krim. Och nu inte får hjälp av andra länders militär att försvara sig. Förutom ilskan över Rysslands agerande så blir det en tydlig påminnelse för många att man inte kan lita på Ryssland och inte heller att man kan räkna med hjälp om man inte är med i en militär allians.
Bland övriga frågor händer det lite, men inga statistiskt säkerställda förändringar. Sjukvården är fortfarande topp 1, lag och ordning 2, skolan 3, invandringen 4:a

Nedan visas de topp tio viktigaste politiska frågorna enligt svenska folket.

Tabell 1. Det är möjligt att välja hur många frågor man vill, så procentsatserna skall läsas tex så här: 60 % av svenska folket anser att sjukvården är en av de viktigaste politiska frågorna. Fetmarkerade siffor är signifikanta förändringar jämfört med föregående undersökning.

För historisk utveckling av de olika sakfrågorna se rapporten som kan laddas ned här: Novus Viktigaste Frågan Mars 2022

Enbart förstaval

Om vi endast tittar på förstaval ser vi ändå att energifrågan och försvaret inte är prio ett, för någras partiers sympatisörer alls. Utan där ligger de på 7:e respektive 8:e plats totalt, det är egentligen bara L och C som har energipolitiken någorlunda högt. Försvaret ligger lågt hos alla om man bara skall välja en sak. De är viktiga men inte på bekostnad av de frågor som ligger ovanför. Men de kan fortfarande bli tydliga vattendelare i en valrörelse. För vilket parti vill inte ha bättre sjukvård, miljö, invandring/integration, minskad brottslighet och bra skola. Energipolitiken och försvarsfrågan genom att bli två nya frågor har en möjlighet att vända upp och ned på den politiska kartan eftersom de är i närtid frågor som varit ickefrågor som nu av den anledningen helt plötsligt blir något man måste förhålla sig till både privat men också ur nationellt perspektiv.

Tabell 2. Visar de tio frågor som störst andel tycker är allra viktigast på totalnivå och fördelat på partisympati. Grönt betyder signifikant högre än totalen och rött betyder signifikant lägre än totalen.

För historisk utveckling av de olika sakfrågorna se rapporten som kan laddas ned här: Novus Viktigaste Frågan Mars 2022

Se vårt webbinarium: Novus tillförlitlighetsseminarium Där vi presenterar hur man gör en bra undersökning, bortallets påverkan och varför väljarbarometern inte är det bästa facit, men det finns facit.

Medverkande:
Torbjörn Sjöström, vd Novus.
Mats Knutson, Inrikespolitisk kommentator, Sveriges Television
Fredrik Furtenbach, Inrikespolitisk kommentator, Sveriges Radio
Veronica Nelson, Opinionsanalytiker, Socialdemokraterna
Jan Scherman, Styrelseordförande, Novus.

Ni kan också ladda ned rapporten som presenterades här: Novus tilllförlitlighetsseminarium 202202

 

Se vårt webbinarium: Ett år kvar till valet presenterat av Novus vd, Torbjörn Sjöström:

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: