Vad tycker väljarna?

Novus mäter återkommande vilka politiska frågor väljarna tycker är viktigast samt vilket politiskt parti som anses vara bäst i dessa sakfrågor.

Vi sammanställer även årligen hur partiernas väljare ser ut och tänker.

Maj 2022

Viktigaste politiska frågan maj 2022

Ladda ned rapporten här: Viktigaste Frågan Maj 2022

Viktigaste politiska frågan

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas vilka frågor som enligt svenska folket är de 10 viktigaste politiska sakfrågorna.

Undersökningen är genomförd 30 april – 5 maj 2022 i åldersgruppen 18–79 år i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. 1033 personer har svarat på undersökningen av 1750 personer. Deltagarfrekvensen var därmed 59 procent. Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

Kommentar

Sjukvården tappar statistiskt säkerställt, energipolitiken och försvaret likaså. Invandringsfrågan ökar störst och lag och ordning samt skolfrågan ökar svagt, dock ingen säkerställd uppgång jämfört med föregående månad.

Lite svårt att säga exakt vad som ligger bakom dessa förändringar. Är det en vanmakt kring politikernas förmåga att lösa problemen. Är det ett utdraget Ukrainakrig och en Nato debatt som skapar osäkerhet. Påsk-kravallerna påverkar säkert lite, för att öka invandringsfrågan. Det blev nog tydligt för många fler om hur stora problem med segregation och utanförskap Sverige har. Men bilden kommer nog bli lite klarare om vad som ligger bakom nästa månad då vi får mer information för att bygga pusslet.

Sammanfattning

Fortsatt ligger sjukvården i topp som svenskarnas viktigaste fråga, det har den gjort sedan början av coronapandemin. Jämfört med april så minskar dock Sjukvården signifikant med 5 procentenheter. Även energipolitiken och försvaret minskar signifikant med 6 procentenheter var efter att ha kommit upp på dagordning i samband med de höga elpriserna under vintern samt kriget i Ukraina.

Lag och ordning (55%), skola och utbildning (49%) samt invandring/integration (47%) ligger kvar på andra, tredje respektive fjärdeplats och topp fyra förblir samma som i april 2022. Miljö/klimat (33%) ligger nu på en femteplats och det är för att både energipolitiken (30%) och försvaret (30%) tappar i viktighet bland folket. Äldreomsorgen (32%) ligger nu på en sjätteplats, upp två positioner jämfört med april. Försvaret (30%), landets ekonomi (28%) samt pensioner (25%) avrundar topp tio i maj 2022.

Nedan visas de topp tio viktigaste politiska frågorna enligt svenska folket.

Tabell 1. Det är möjligt att välja hur många frågor man vill, så procentsatserna skall läsas tex så här: 60 % av svenska folket anser att sjukvården är en av de viktigaste politiska frågorna. Fetmarkerade siffor är signifikanta förändringar jämfört med föregående undersökning.

För historisk utveckling av de olika sakfrågorna se rapporten som kan laddas ned här: Viktigaste Frågan Maj 2022

Enbart förstaval

Om man kollar på enbart väljarnas förstaval så är nu lag och ordning i topp, föregående undersökning var det sjukvården som nu ligger på en andraplats. Miljö och klimat kommer på en tredjeplats. Det är framför allt högerväljare som anser att lag och ordning är den viktigaste frågan. Och när vi kollar på frågan kring miljö/klimat så är det vänsterväljarna i stället som tycker den är den viktigaste frågan. Sverigedemokratiska väljare tycker i sin tur att invandring/integration är den viktigaste frågan, även M+KD väljare anser att denna är viktig. Socialdemokratiska väljare tycker att sjukvården är den absolut viktigaste frågan.

Tabell 2. Visar de tio frågor som störst andel tycker är allra viktigast på totalnivå och fördelat på partisympati. Grönt betyder signifikant högre än totalen och rött betyder signifikant lägre än totalen.

För historisk utveckling av de olika sakfrågorna se rapporten som kan laddas ned här: Viktigaste Frågan Maj 2022

Se vårt webbinarium: Novus tillförlitlighetsseminarium Där vi presenterar hur man gör en bra undersökning, bortfallets påverkan och varför väljarbarometern inte är det bästa facit, men det finns facit.

Medverkande:

Torbjörn Sjöström, vd Novus.
Mats Knutson, Inrikespolitisk kommentator, Sveriges Television
Fredrik Furtenbach, Inrikespolitisk kommentator, Sveriges Radio
Veronica Nelson, Opinionsanalytiker, Socialdemokraterna
Jan Scherman, Styrelseordförande, Novus.

Ni kan också ladda ned rapporten som presenterades här: Novus tilllförlitlighetsseminarium 202202

 

Se vårt webbinarium: Ett år kvar till valet presenterat av Novus vd, Torbjörn Sjöström:

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: