Vad tycker väljarna?

September 2022

Viktigaste politiska frågan september 2022

Ladda ned rapporten här: Novus Rapport – Viktigaste Frågan September 2022

Viktigaste politiska frågan

Novus undersöker återkommande vilka politiska frågor väljarna tycker är viktigast.

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas vilka frågor som enligt svenska folket är de 10 viktigaste politiska sakfrågorna.

Undersökningen är genomförd 1 – 7 september 2022 i åldersgruppen 18–79 år i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. 1047 personer har svarat på undersökningen av 1689 personer. Deltagarfrekvensen var därmed 62 procent. Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

Frågan som ställdes är: ”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?”.

Kommentar

Energifrågan är uppe på tredje plats i väljarnas viktigaste fråga. Endast sjukvård och lag och ordning anser man är viktigare. Sjukvården är ju inte en riksdagsfråga så då är vi där jag trodde redan i januari i år. De viktigaste valfrågorna kommer att vara brottsligheten och energifrågan. Att det varit mer fokus på energifrågan den sista tiden och mindre på skjutningar har skiftat fokus ännu mer på energifrågan sannolikt. Energifrågan är också något som berör alla, och en dyr höst för svenska hushåll är ett högst påtagligt hot. Orsaken till problemet har vi undersökt tidigare, men prio nummer ett för väljarna är att den ekonomiska smällen dämpas. I en valrörelse innebär det att man behöver ha politiker som kan lösa det på kort sikt. Mer om det i rapporten om bästa parti.

Utöver att energifrågan rusar i topplistan över viktigaste frågan, är det inga större förändringar. Men det är en sensationell förflyttning i prioritering under en valrörelse av en fråga. Den är väntad denna valrörelse, men mycket ovanligt i en valrörelse att det kommer en kris mitt under en extremt kort valrörelse. Även om energifrågan inte egentligen varit okänd, den skakade om redan förra sommaren för första gången, så blir den än mer påtaglig nu och den har verkligen varit i mitten av den mediala bevakningen de sista veckorna.

Torbjörn Sjöström
VD
Novus

 

Sammanfattning

Svenskarnas viktigaste politiska fråga fortsätter att vara sjukvårdsfrågan (60%), följt av lag och ordning (54%). Den tredje viktigaste frågan är nu energipolitikfrågan (48%) som ökat signifikant med 9 procentenheter sedan augusti. Energipolitikfrågan seglar därmed upp på en tredjeplats förbi skola och utbildning (48%) som hamnar på fjärdeplats och invandring/integration (47%) som hamnar på en femteplats.

Miljö och klimatfrågan (38%) ligger kvar på sjätteplats, även landets ekonomi (30%) och äldreomsorgen (26%) ligger kvar på samma positioner, sjunde respektive åttondeplats. Försvarsfrågan (23%) har gått från tiondeplats till nionde i denna mätning och pensionsfrågan (21%), som i föregående mätning låg på en elfteplats tar sig nu in på listan som den tionde viktigaste frågan.

Nedan visas de topp tio viktigaste politiska frågorna enligt svenska folket.

Tabell 1. Det är möjligt att välja hur många frågor man vill, så procentsatserna skall läsas tex så här: 60 % av svenska folket anser att sjukvården är en av de viktigaste politiska frågorna. Fetmarkerade siffor är signifikanta förändringar jämfört med föregående undersökning.

För historisk utveckling av de olika sakfrågorna se rapporten som kan laddas ned här: Novus Rapport – Viktigaste Frågan September 2022

Enbart förstaval

Om man enbart ser till väljarnas förstaval så ligger miljö och klimatfrågan (17%) i topp. Vid föregående mätning hamnade samma fråga på en fjärdeplats. Den dras upp för att V och MP anser att den överskuggar allt annat, där 59% bland deras sympatisörer svarar miljö/klimat som absolut viktigast. Andra partiers sympatisörer är mer splittrade mellan fler frågor.
Lag och ordning (16%) och invandring och integration (14%) ligger dock fortsatt kvar på andra- respektive tredjeplats. Först på en fjärdeplats hittar vi sjukvårdsfrågan (12%), som vid föregående mätning toppade listan sett till väljarnas förstaval.

Socialdemokratiska sympatisörer anser att sjukvårdsfrågan (21%) är den viktigaste frågan i signifikant högre utsträckning än allmänheten i stort, därefter inte oväntat skolfrågan, där ju S går starkt till val på den. Sverigedemokraternas sympatisörer tycker i sin tur att invandring och integrationsfrågan (40%) är den viktigaste frågan i signifikant högre utsträckning samtidigt som Moderaternas sympatisörer svarar lag och ordning (34%).

Tabell 2. Visar de tio frågor som störst andel tycker är allra viktigast på totalnivå och fördelat på partisympati. Grönt betyder signifikant högre än totalen och rött betyder signifikant lägre än totalen.

För historisk utveckling av de olika sakfrågorna se rapporten som kan laddas ned här: Novus Rapport – Viktigaste Frågan September 2022

Se vårt webbinarium: Novus tillförlitlighetsseminarium Där vi presenterar hur man gör en bra undersökning, bortfallets påverkan och varför väljarbarometern inte är det bästa facit, men det finns facit.

Medverkande:

Torbjörn Sjöström, vd Novus.
Mats Knutson, Inrikespolitisk kommentator, Sveriges Television
Fredrik Furtenbach, Inrikespolitisk kommentator, Sveriges Radio
Veronica Nelson, Opinionsanalytiker, Socialdemokraterna
Jan Scherman, Styrelseordförande, Novus.

Ladda ned rapporten här: Novus Rapport – Viktigaste Frågan September 2022

Se vårt webbinarium: Ett år kvar till valet presenterat av Novus vd, Torbjörn Sjöström:

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: