Vad tycker väljarna?

Juli 2022

Viktigaste politiska frågan juli 2022

Ladda ned rapporten här: Viktigaste Frågan Juli 2022 Rapport

Viktigaste politiska frågan

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas vilka frågor som enligt svenska folket är de 10 viktigaste politiska sakfrågorna.

Undersökningen är genomförd 7 – 13 juli 2022 i åldersgruppen 18–79 år i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. 1005 personer har svarat på undersökningen av 1933 personer. Deltagarfrekvensen var därmed 52 procent. Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

Frågan som ställdes är: ”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?”.

Kommentar

Under sommaren går sjukvården upp igen lite i viktighet, frågan ökar statistiskt säkerställt och behåller sin förstaplats. På andraplats har vi kvar lag och ordning, men skolan trycker ned invandringsfrågan som tappar statistiskt säkerställt från tredjeplatsen. Energipolitiken knuffar också ned Miljö och klimat och tar därmed femteplatsen.

Små förändringar i stort under juli, och egentligen inget överraskande. Energifrågan började komma förra sommaren som en av de viktigare frågorna på grund av de höga elpriserna i södra Sverige, och frågan har ju inte blivit mindre viktig under de tolv månader som gått sedan dess. Att Lag och ordning ligger tvåa är väl inte heller så förvånande med tanke på de skjutningar som inte enbart verkar ske på sommaren utan snarare känns som att det sker dagligen.

Torbjörn Sjöström
VD
Novus

Sammanfattning

Sjukvården fortsätter att ligga i topp bland svenskarnas viktigaste frågor, efter att ha minskat signifikant från april till maj ser vi en ökning igen och nu uppger 64% av svenskarna att det är en av de viktigaste frågorna. Lag och ordning ligger på en andra plats på 54%, följt av skola och utbildning (51%) på en tredjeplats. Invandring/integration (45%) minskar med 5 procentenheter och ligger nu på en fjärdeplats och energipolitik (34%) byter plats med miljö/klimat och hamnar på en femteplats.

Miljö och klimat hamnar på plats sex och 32% uppger nu att de tycker det är en av de viktigaste frågorna. Landets ekonomi (30%), äldreomsorgen (30%), försvaret (26%) och sysselsättningen (24%) behåller sina positioner.

Nedan visas de topp tio viktigaste politiska frågorna enligt svenska folket.

Tabell 1. Det är möjligt att välja hur många frågor man vill, så procentsatserna skall läsas tex så här: 64 % av svenska folket anser att sjukvården är en av de viktigaste politiska frågorna. Fetmarkerade siffor är signifikanta förändringar jämfört med föregående undersökning.

För historisk utveckling av de olika sakfrågorna se rapporten som kan laddas ned här:

Enbart förstaval

Om man kollar på enbart väljarnas förstaval så ligger lag och ordning (19%) på en förstaplats och sjukvården på en andraplats (15%). Följt av miljö och klimat (12%) och invandring/integration (11%). Moderatsympatisörer anser att lag och ordning (35%) är den viktigaste frågan, sympatisörer med Socialdemokraterna tycker i sin tur att sjukvården (22%) är det viktigaste.  Sverigedemokraternas sympatisörer tycker den absolut viktigaste frågan är invandring/integration – 37% uppger detta. Osäkra väljare uppger att sjukvården (20%) är den viktigaste frågan.

Tabell 2. Visar de tio frågor som störst andel tycker är allra viktigast på totalnivå och fördelat på partisympati. Grönt betyder signifikant högre än totalen och rött betyder signifikant lägre än totalen.

För historisk utveckling av de olika sakfrågorna se rapporten som kan laddas ned här

Se vårt webbinarium: Novus tillförlitlighetsseminarium Där vi presenterar hur man gör en bra undersökning, bortfallets påverkan och varför väljarbarometern inte är det bästa facit, men det finns facit.

Medverkande:

Torbjörn Sjöström, vd Novus.
Mats Knutson, Inrikespolitisk kommentator, Sveriges Television
Fredrik Furtenbach, Inrikespolitisk kommentator, Sveriges Radio
Veronica Nelson, Opinionsanalytiker, Socialdemokraterna
Jan Scherman, Styrelseordförande, Novus.

Ni kan också ladda ned rapporten som presenterades här: Novus tilllförlitlighetsseminarium 202202

Se vårt webbinarium: Ett år kvar till valet presenterat av Novus vd, Torbjörn Sjöström:

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: