Översikt Moderaterna
Moderaterna har haft en turbulent mandatperiod. De har faktiskt bytt partiledare två gånger efter valet 2014. De är idag Sveriges tredje största parti och idag uppger 19,8 % av svenska folket att de skulle rösta på Moderaterna om det vore val idag.
Här är en snabb överblick över Moderaternas sympatisörer
Könsfördelningen är relativt jämn, även om det är en svag övervikt bland manliga sympatisörer. Majoriteten har en högre utbildning och de bor främst i storstäderna. Förtroendet för Ulf Kristersson är högt.
Invandringen är den viktigaste frågan, där efter kommer lag och ordning. Vilket också stärks i den negativa framtidssynen. 59 % av Moderaternas sympatisörer anser att utvecklingen i samhället går åt fel håll. Ett tecken på oro kring framtiden, kanske inte kring den egna situationen men kring samhällets leder till ett ökat fokus på invandrings och integrationsfrågan. Det är inte bara en fråga om brottslighet (den näst viktigaste frågan) utan också en fråga om pengar, statsfinanserna. Att pengarna behövs till välfärden.
De flesta som röstade på M 2014, skulle rösta på M idag.
Historik väljarstöd under mandatperioden
Moderaterna har under flera gånger slagits om att vara nästa största parti under mandatperioden, man var faktiskt störst parti under sommaren 2016.
Valresultat 23,3
Toppnotering 27,9
Bottennotering 15,2
Idag 19,8 vilket är 3,5 procentenheter under valresultatet, och 8,1 procentenheter under toppnoteringen denna mandatperiod.
Decemberöverenskommelsen och diskussionen kring huruvida man skall prata med Sverigedemokraterna är två frågor som har påverkat Moderaternas väljarstöd kraftigt negativt. Att välja Ulf Kristersson som ny partiledare ledde till en snabb väg ur en rejäl bottennotering. Men väljarstödet idag är på samma nivå som när han tillträdde, så mer än en positiv återhämtning från en extremt låg nivå ser vi inte idag.
Torbjörn Sjöström
VD
Novus