Sverigedemokraterna 2019

Jimmie Åkesson är den partiledaren som suttit längst av alla nu sittande partiledare i riksdagspartierna. Han tillträdde som partiledare redan 2005, så det är med god marginal. Han är den enda som funnits med i Novus tidsserie sedan 2010, då han hade ett förtroende på 8 %, idag juni 2019 har han ett förtroende bland väljarna på 27 %, partiet har också gått från ett valresultat 2010 på 5,7 % till att idag ha ett väljarstöd på 16,7 %. Under mandatperioden 2014 var de i stort sett ensamma som oppositionsparti på grund av decemberöverenskommelsen. Men efter Januariavtalet så är den rollen inte alls lika tydlig. Moderaterna har snarare tagit över den rollen innan abortfrågan för KD så var också KD en tydlig aspirant på den positionen. Detta har lett till en svårare position för SD. Även att invandringsfrågan inte är samma heta ämne där de var ensamma om att stå för begränsad invandring. Ett tag ägde de frågan så pass att ingen annan vågade förknippas med den. Detta har lett till ett fem månaders lång nedåtgående trend i väljarstödet. En position som kan vara svårare att bryta nu när de förlorat två viktiga positioner, ensam ägare av invandringsfrågan och enda tydliga oppositionspartiet.

Sverigedemokratens sympatisörer består till en överväldigande majoritet av män. De är det parti som är absolut starkast utanför städerna. Jimmie Åkesson har ett högt förtroende bland sina sympatisörer, men faktiskt bara på tredje plats, den som har absolut starkast stöd är Annie Lööf, sedan Jonas Sjöstedt. Sverigedemokratens viktigaste frågor är invandringsfrågan, lag och ordning och sjukvård. Sverigedemokraternas väljare är de enda som har invandringsfrågan på första plats idag. Moderaterna har den på en andraplats, och Kristdemokraterna på en tredjeplats.

Sverigedemokraterna är också de där flest anser att Sverige utvecklas åt fel håll, endast 5 % anser att det går år rätt håll. Bland KDs sympatisörer är det 9 % som anser att det går åt rätt håll, och bland Moderaterna är det 15 %.

Det är kok kaffe och snabbkaffe som gäller bland Sverigedemokraternas väljare.

74 % anser att Jimmie Åkesson är en tillgång för sitt parti, det är den högsta siffran av alla partiledare idag, men också det högsta siffran Novus uppmätt för Jimmie. Så SD är inte bara större än någonsin, deras partiledare är också den största tillgången.

Tidsserie över Novus/SVT väljarbarometer sedan valet 2018:

Torbjörn Sjöström
VD
Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: