Översikt Sverigedemokraterna

Här är en snabb överblick över Sverigedemokraternas sympatisörer

I rapporten redovisas endast de som vill och kan uppge inkomst, därför summerar det inte till 100 %

Kort kommentar:

Sverigedemokraterna är ett extremt mansdominerat parti. Även om partiet ökat i väljarstöd bland både män och kvinnor, så är det dubbelt så många män som sympatiserar med partiet jämfört med andelen kvinnor. Förtroendet för Jimmie Åkesson är högt, näst högst bland alla partier, det är bara Annie Lööf som har ett högre förtroende bland sina sympatisörer. SD har starkast stöd störst utanför städerna.

Sverigedemokraternas sympatisörer är de enda som anser att den viktigaste anledningen till att de sympatiserar med partiet är partiets politik i sakfrågor. Det är intressant då den viktigaste anledningen för alla andra partier uppges vara partiets ideologi, så säger man här sakfrågan. Det är kanske inte så förvånande på grund av deras positionering och starka sakfrågeägarskap i invandringsfrågan. Men det är värt att notera att det också syns i varför man säger sig sympatisera med partiet.

92 % anser att samhället utvecklas åt fel håll, det är inget annat parti som har en så negativ syn på framtiden som SDs sympatisörer. De är genomgående mycket mer oroliga och missnöjda, till viss del med sin egen situation, men framförallt med samhället.

Topp tre politiska sakfrågor är:

  1. Invandring och integration
  2. Lag och ordning
  3. Sjukvård

Historik väljarstöd under mandatperioden:

Sverigedemokraterna är utan tvekan mandatperiodens vinnare. Väljarstödet idag är 9,5 procentenheter över valresultatet 2014 samtidigt som stödet för SD är det högsta någonsin. SD har stärkt sin positionering i invandrings och integrationsfrågan, en fråga som dominerat våren. Det är inget annat parti som äger en fråga som SD äger invandringsfrågan. Med ett sakfrågeägarskap i en fråga som dominerar det offentliga samtalet så gynnar det partiet. Förtroendet för Åkesson har samtidigt ökat signifikant från mars till juni, och han är nu den partiledare med fjärde högst förtroende, endast 4 procentenheter bakom Stefan Löfven. Åkesson lyfts upp av sina sympatisörer, där förtroendet är mycket högt.

Samtidigt skall påpekas att förtroendet för alla partiledare är lägre än de som hade högst förtroende under förra mandatperioden då nästan varannan svensk hade förtroende för Stefan Löfven och Fredrik Reinfeld. Nu har partiledarna som bäst förtroende bland var tredje väljare, en markant lägre nivå.

Men det är också detta lägre förtroende som ökar stödet för Sverigedemokraterna. SD har många som sympatiserar med dem på grund av misstro mot de etablerade partierna. För att man känner att samhället utvecklas åt fel håll och partierna inte gör något åt det. Man förväntar sig främst att den negativa utvecklingen skall stoppas. Där hoppas man att SD snabbt skall lösa de akuta frågorna. Om inte annat genom minskade flyktingkostnader kunna få loss pengar till det samhällsfunktioner som man känner är extremt eftersatta. Sjukvård och lag och ordning primärt. Men det finns också en stor andel som säger att de sympatiserar med SD för att visa sitt missnöje mot de andra partierna. De som sett först alliansen misslyckas och nu de rödgröna, och som egentligen bara har SD kvar att rösta på om man vill ha en förändring och ett stopp på den negativa utveckling man ser.

  • Valresultat 12,9
  • Toppnotering (22,4 29 juni 2018)
  • Bottennotering (12,3 nov 2014)
  • Genomsnitt mandatperioden 18,1
  • Väljarstöd idag 22,4

Torbjörn Sjöström
VD
Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: