Översikt Centerpartiet

Här är en snabb överblick över Centerpartiets sympatisörer

I rapporten redovisas endast de som vill och kan uppge inkomst, därför summerar det inte till 100 %

Kort kommentar:

En majoritet av Centerpartiets sympatisörer är kvinnor. Centerpartiets sympatisörer är de som har allra högst förtroende för sin partiledare bland alla partier. Annie är en viktig anledning till varför man väljer partiet.

De viktigaste politiska frågorna är 1: Sjukvård 2: Skola och utbildning 3: miljö och klimat.

Centerpartiets sympatisörer prioriterar partiets ideologi och värderingar i högst grad, men avviker från de flesta andra partier med att partiets politik i sakfrågor kommer tätt därefter. De är också ensamma om att ha partiledaren som anledning på topp tre anledning till varför man sympatiserar med partiet.

Historik väljarstöd under mandatperioden:

Centerpartiets krisperiod då Annie Lööf var en belastning för sitt parti känns längesedan. Partiet var uträknat av många och befann sig mer under än över 4 % spärren mellan aug 2012 till maj 2014. Sedan vände det. Annie gick från att vara ett sänke till ett flöte. Under denna mandatperiod är hon en stark dragkraft för partiet. Men deras positionering i flyktingfrågan har också lockat många som vill ha ett öppnare samhälle. Bl.a. har de lockat många moderater. Centerpartiets toppnotering på 12,8 är ca ett år sedan, samtidigt som flyktingkrisen ansågs vara över så toppade C.  De har sedan tappat en del stöd men ligger fortfarande en bra bit över valresultatet, och långt ifrån den kris de hade under förra mandatperioden.

  • Valresultat 6,1
  • Toppnotering 13,3 (juni 2017)
  • Bottennotering 5,6 (mars 2015)
  • Genomsnitt mandatperioden 8,5
  • Väljarstöd idag 8,9

Torbjörn Sjöström
VD
Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: