Centerpartiet 2019

Centerpartiet bytte plats med Kristdemokraterna jämfört med föregående Novus/SVT väljarbarometer. Förtroende för Annie Lööf gick samtidigt fram lite. Annie är den partiledare som har högst förtroende bland sina egna väljare, även om hon inte längre är den partiledaren som har högst förtroende bland Svenska folket. Det hade hon i juli 2017 (40%), då hon hade det högst förtroendet  någon partiledare haft sedan Löfven i maj 2014 (44%), dock i modern tid långt ifrån Fredrik Reinfeldt dec 2010 (59 %)

Stödet för Centerpartiet är idag 1,5 procentenheter över valresultatet. C tappade heller inte så mycket på januariavtalet som många verkade förutspå, tvärtom har de ett större stöd.

Miljö och klimat är viktigaste frågan följt av skola och utbildning precis som liberalernas sympatisörer. Det är inte omöjligt att Centerpartiet kan få det tufft med väljartapp till Liberalerna när Nyamko Sabuni är partiledare. Centerparitet är också det parti som tagit flest väljare från Liberalerna sedan valet 2018 och under tiden de väntade på en ny partiledare.

Centerpartiet är precis som Miljöpartiet ett parti med en majoritet kvinnliga sympatisörer. Bland Centerpartisterna anser också 70 % att samhället utvecklas åt rätt håll. En mycket start kontrast till Moderaterna där endast 15 % anser det.

57 % anser att Annie Lööf är en tillgång för sitt parti, hon har varit en tillgång sedan valrörelsen 2014, det är nästan svårt att tänka sig att hon innan dess ansågs vara en belastning.

Tidsserie över Novus/SVT väljarbarometer sedan valet 2018:

Torbjörn Sjöström
VD
Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: