Kristdemokraterna 2019

Kristdemokraterna gick upp som en raket i slutet på valrörelsen 2018, och Ebba Busch Thoor blev en klart lysande stjärna, från att både partiet och hon varit uträknad av många under en lång tid. Fanns även tongivande statsvetare tyckte att Novus skulle sluta räkna KD som en del av oppositionen under 2017.  Efter januariavtalet så gick KD fram och upp som ett vinnarparti, de fick en tydligare oppositionsroll och ökade 4,5 procentenheter mellan januari och maj 2019 till en toppnotering på 10,7 %. Sen kom abortfrågan och hur Adaktusson röstat i EU valet. Partiet rasade snabbt av den anledningen, läs lite mer om det i Novus blogg. Men det finns tecken på att nedgången kan ha stannat av. Ebba Busch Thor är fortfarande den partiledare som har högst förtroende. Förtroendet för partiledaren är en central del för att behålla och vinna väljare. Man skall inte heller glömma att även om KD rasat i två månader så är deras väljarstöd idag 1,4 procentenheter över valresultatet.

Endast 9 % av Kristdemokraterna anser att samhället utvecklas åt rätt håll. Lag och ordning, sjukvårt och invandringsfrågan är de tre viktigaste frågorna för Kristdemokraten. Det är ungefär lika många män som kvinnor som sympatiserar med KD idag.

Kristdemokraterna föredrar caffe latte, icke att förväxla med Liberalernas mjölkskummiga cappuccino.

72 % av svenskarna anser att Ebba Busch Thor är en tillgång för sitt parti, hon gick verkligen från att vara en belastning till att vara en tydlig tillgång under valrörelsen 2014. Vi ser också att abortfrågan inte ser ut att ha påverkat synen på Ebba, något som är viktigt för KD:s möjliga återhämtning.

Tidsserie över Novus/SVT väljarbarometer sedan valet 2018:

Torbjörn Sjöström
VD
Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: