Socialdemokraterna 2019

Stefan Löfven är den enda partiledare som inte kom till Almedalen detta år, och den enda partiledare som någonsin gjort en poäng av att inte komma för att istället träffa väljare. I Novus Almedalsrapport 2017 såg man att Löfven inte var på plats, 45 % av väljarna ansåg då att det var rätt agerat av Löfven.

Däremot var Socialdemokraterna närvarande under Almedalsveckan och Magdalena Andersson talade istället. När förtroendet för Magdalena Andersson undersöktes i februari hade hon 28 % en 5:e plats i regeringen, först låg Margon Wallström på 42 % och Stefan Löfven på en andraplats med ett förtroende på 34 % Novus undersökning förtroende ministrar februari 2019

Stefan Löfven är på en delad andraplats i förtroendeligan med Jonas Sjöstedt.

Socialdemokraterna bröt i juni en 5 månader nedåtgående trend som pågått sedan januariavtalet och ökade lite i väljarstöd, de har nu ett väljarstöd som ligger 1,6 procentenheter under valresultatet.

58 % av Socialdemokraterna tycker att samhället utvecklas åt rätt håll, det parti med näst mest positiva sympatisörer, men de ligger en bra bit bakom Centernsdär 70 % anser att det går åt rätt håll. Socialdemokraterna är det parti som är störst utanför städerna, 41 % av S sympatisörer bor utanför de större städerna. Det är bara ett annat parti som är starkare utanför de större städerna. Det partiet kommer senare i veckan.

44 % anser att Stefan Löfven är en tillgång för sitt parti, bättre än bottennoteringen 2016, men en bra bit sämre än toppnoteringen inför valet 2014.

Tidsserie över Novus/SVT väljarbarometer sedan valet 2018:

Torbjörn Sjöström
VD
Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: