Novus Svensk väljaropinion mars 2022

Novus Svensk Väljaropinion är Novus sammanställning av det politiska läget i Sverige. Under valåret kommer denna att släppas i slutet av varje månad och innehåller en sammanfattning av de publika politiska undersökningar Novus släppt under perioden för att på så sätt ge en lite bättre överblick över de olika undersökningarna under detta spännande valår. Vill man läsa mer om varje undersökning så presenteras de också som individuella rapporter på Novus hemsida. www.novus.se

Ladda ned rapporten i sin helhet här: Svensk Väljaropinion 202203

Sammanfattning
Invasionen av Ukraina påverkade väljaropinionen kraftigt i svensk politik. Vi såg en del förändringar redan i förra Svensk väljaropinion, eftersom den ryska aggressionen var påtaglig redan innan invasionen. T.ex. blev militär en del av vardagsbilden på Gotland och det skedde ännu oförklarade drönarflygningar runt Svenska kärnkraftverk.
Men nu har vi en månad med undersökningar efter invasionen och svenskarnas reaktion är att öka sitt förtroende för regeringen. Socialdemokraterna ökade statistiskt säkerställt i Novus/SVT:s väljarbarometer för mars månad. Förtroendet för Magdalena Andersson ökade också kraftigt och är nu på en nivå vi inte sett sedan Reinfeldt var partiledare. Skillnaden är att även sympatisörer till oppositionspartier har förtroende för statsministern. Polariseringen minskar lite. Vi har de senaste mandatperioderna när Löfven var statsminister sett ett fokus på ömsesidig misstro. En S sympatisör kunde inte ha förtroende för en M ledare osv. Detta ändrades med Magdalena Andersson, en viktig förklaring till detta är sannolikt att S regerar på en M, KD och SD budget. Man sade sig kunna tolerera den och kör på. Men det innebär också att ökat förtroende inte automatiskt innebär fler väljare. Något att komma ihåg framåt. Dock när Löfven stod mot Reinfeldt så hade de båda, plus fler partiledare denna ömsesidiga respekt från sympatisörer av andra partier. Idag är det endast Andersson som har det. För en stabilare demokrati bör det vara så för alla partiledare. Att man kan respektera dem även om man inte behöver sympatisera med dem.
Som en direkt konsekvens av kriget ser vi också att försvaret och energifrågan ökar statistiskt säkerställt. I försvarsfrågan går också S upp att vara på delad förstaplats som det parti som är bäst på den frågan. När ett parti vinner i sakfrågor vinner de också väljare. S anses nu vara bäst i 5,5 frågor av 10, M som är näst största parti anses vara bäst i 2,5 sedan har SD och MP 1 fråga var. Övriga riksdagspartier anses inte vara bäst i någon fråga alls. En stor utmaning under ett valår. Det gäller att ha ett högt förtroende för partiföreträdarna och en politik väljarna vill se. Uppenbart när man säger det, men behöver påminnas om. Man kan vinna val på att någon annan är sämre, men det är omöjligt att regera om det är enda orsaken man vunnit.
Stödet för ett NATO medlemskap planar också ut. Men det är fler som är för än emot, och när vi frågar om stödet för ett medlemskap om Finland går med svarar 63 % ja. Så går Finland med är frågan klar i Sverige som det ser ut nu enligt svenskarna.
Följande sidor innehåller de undersökningar och de sammanfattningar vi publicerat under februari månad. Hela rapporterna finns som vanligt att hitta på vår hemsida. Detta är mer satt att vara en kort sammanfattning för månaden som varit.
Torbjörn Sjöström
VD
Novus

Ladda ned rapporten i sin helhet här: Svensk Väljaropinion 202203

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: