Översikt Miljöpartiet

Här är en snabb överblick över Miljöpartiets sympatisörer

I rapporten redovisas endast de som vill och kan uppge inkomst, därför summerar det inte till 100 %

Kort kommentar:

Miljöpartiet är det parti som har högst andel kvinnliga sympatisörer. Partiet är absolut starkast i storstäderna. Det är det parti som har lägst förtroende för sina egna partiföreträdare.

74 % av MPs sympatisörer anser att samhället utvecklas åt rätt håll. Det är de mest optimistiska sympatisörerna av alla riksdagspartier.

Topp 3 viktigaste politiska frågor

  1. Miljö och klimat
  2. Skola och utbildning
  3. Sjukvård

Det är det enda parti där sympatisörerna anger som anledning till varför man sympatiserar med partiet i topp tre vilket parti man kan tänkas samarbeta med i en eventuell regering. Det är också lägst andel som anger att partiets förtroende är viktigt vid partival.

Mp är det parti som tappat flest sympatisörer som röstade på dom 2014, bara 40 % är kvar av deras väljarbas från valet 2014.

Historik väljarstöd under mandatperioden:

Kort kommentar
Miljöpartiet har haft det mycket motigt, kantat av skandaler som sannolikt skadat förtroendet för språkrören. Åsa Romson byttes ut mot Isabella Lövin. Men Gustav Fridolin har suttit kvar. De båda språkrören är de partiledare med absolut lägst förtroende bland väljarna. De som idag sympatiserar med MP prioriterar också i lägst omfattning förtroende för partiet. Vilket kan låta lite konstigt men samtidigt logiskt när de också själva har så lågt förtroende för sina egna partiföreträdare. Men skall MP kunna få fler sympatisörer är det ändå förtroendet de behöver få upp. Utan förtroende för partiet är det få som tittar på partiets politik och i sin tur inte heller så många som kan tänka sig rösta på partiet. Att de som idag sympatiserar med MP säger att vilket parti man samarbetar med är en av de viktigaste anledningarna till varför man sympatiserar med partiet har nog att göra med att partiet har ett så lågt stöd nu, de som är kvar kanske lika gärna gör det som ett avståndstagande till ett samarbete med primärt SD som ett stöd för MP, men även kring samarbete med många allianspartier sannolikt, MP har blivit ett tydligt parti på vänstersidan vilket syns på deras sympatisörer.

Mp är också det parti som förlorat flest väljare som röstade på dom 2014, det är bara 40 % av deras väljarbas från 2014 som fortfarande sympatiserar med dem.

  • Valresultat 6,9
  • Toppnotering 7,9 (nov 2014)
  • Bottennotering 3,8 (mars 2018)
  • Genomsnitt mandatperioden 5,2
  • Väljarstöd idag 4,7 (2,2 under valresultatet)

Torbjörn Sjöström
VD
Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: