Miljöpartiet 2019

Miljöpartiet fick ett nytt språkrör under våren: Per Bolund är den partiledare med lägst förtroende och den mest okända av alla riksdagspartier.

Nedan en snabb överblick över Miljöpartiets väljare juni 2019:

Miljöpartiet är det parti med flest kvinnliga sympatisörer, endast en tredjedel av deras sympatisörer är män. EU valet där miljö och klimat var den viktigaste frågan har gett en liten knuff uppåt för MP och de är nu statistiskt säkerställt över 4 % spärren. Men det som drar ned deras väljarstöd är sannolikt det låga förtroendet för språkrören som har legat hopplöst sist sedan 2016. Håkan Juholt hade svenskarna högre förtroende för när han avgick än MP:s språkrör har idag. Lågt partiledarförtroende innebär att partiets politik är svår att ta på allvar. Partiledaren är partiets frontfigur och det är ett ökat fokus på partiledaren i det offentliga rummet dom gör partiledarens förtroende än viktigare.

Trots att det handlar om miljö och klimat för deras väljare så är MP är ett storstadsparti, varannan MP sympatisör bor i storstäder. Jämställdhet är den näst viktigaste frågan, MP har tagit en hel del väljare från Feministiskt Initiativ.

MPs sympatisörer är de som konsumerar minst kaffe.

23 % anser att Per Bolund är en tillgång till MP, det är samma nivå som Gustav Fridolin när han avgick, men långt från Gustavs tidigare nivåer och toppnotering 2014 på 63 %

Tidsserie över Novus/SVT väljarbarometer sedan valet 2018:

Torbjörn Sjöström
VD
Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: