Novus Livsmedelsbarometer 2021

Årsrapport 2021. Kontakta oss för prisuppgift och beställnig.

För alla som behöver förstå hur konsumenterna tänker kring mat och kosthållning är Novus Livsmedelsbarometer en mycket viktig rapport. Den tar upp aktuella fenomen, trender och intressanta områden inom livsmedelssektorn. 2020 lanserades Novus Livsmedelsbarometer och syftet är att förstå och lära känna konsumenterna. Det här är den mest omfattande livsmedelsbarometern i Sverige.

2021 års livsmedelsbarometer innehåller kunskap om:

Konsumenternas intresse och villighet att betala extra för specifika krav som exempelvis närproducerat, svenskt, ekologiskt, hälsosamt mm. Även i relation till olika produktkategorier.

  • Coronapandemins effekter. Allt från eventuellt ändrat beteende under pandemin till hur hemmajobb har påverkat kosthållningen. Vad tror man sig ta med sig i framtiden.
  • Hållbarhet och matsvinn.
  • Förpackningar.
  • Övrig kosthållning, den viktiga bakgrundsfrågan, förtroende för olika aktörer, vad som är viktigt när man handlar livsmedel mm.

…och många fler intressanta fakta.

 

Det här är andra året i rad som vi genomför Novus Livsmedelsbarometer vilket innebär att vi även kan göra jämförelser med föregående år, alltså innan pandemin. Rapporten kan med fördel användas för att ge dig/er en faktabaserad baskunskap om allmänhetens kunskap och attityder kopplat till livsmedel. Det är också en utgångspunkt som kan ge ledtrådar för strategisk utveckling, utveckling av kommunikation och för att sätta/definiera verksamhetsmål.

Här är några fakta från 2020 års rapport:

  • 27% av befolkningen äter en kost som kan betecknas som flexitariansk, där man i grunden äter en animalisk kost, men äter vegetariskt/veganskt någon eller några gånger i veckan.
  • Det är betydligt viktigare för konsumenterna att livsmedel som man handlar är närproducerat eller närodlat (74%) än att det är ekologiska (48%).
  • Anledningar till att man vill minska på animaliskt protein är det främst miljöskäl, sedan på grund av sin egen hälsa och därefter för djurens skull.

Det går att beställa rapporten tryckt eller digitalt. För prisuppgift och beställning kontakta anna-lena.wihlborg@novus.se. Du kan också boka en föreläsning i ämnet av oss.

Kontaktperson
Anna-Lena Wihlborg

Novus Stories

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: