Novus egna undersökningar

Coronastatus 1023

Detta är en äldre publicering av Novus Coronastatus från 20201023

Den senaste uppdateringen av Coronastatus finns dock alltid här

För tidigare rapporteringar se länkar längst ned på sidan.

Sammanfattning

Novus fortsätter att genomföra veckovisa Coronaundersökningar, men publiceringen här har gått ned i tempo. Men är du intresserad av närmare information för er verksamhet under denna period kontakta mig. Men med lägre frekvens i rapporteringen blir det lite längre rapport. Så här finns en hel del att läsa.

En kommentar om antal sjuka i den offentliga rapporteringen. Det är mycket viktigt att minnas hur Svensk testning pågick när sjukdomen var som värst i Sverige. De enda som fick testas då var de som akut behövde läggas in på sjukhus. Alltså att prata om en ökning nu är bara relevant att titta på jämfört med i somras. Alltså man kan inte utifrån en data jag känner till säga att vi har en sjukdomsspridning som är i närheten av den Sverige hade i februari-april. Då var fokus på IVA och det finns en fördröjning där också som sannolikt är okänd. Utifrån Novus undersökningar konstaterar jag att vi började följa sjukdomen när den var som mest utbredd. Vi följde sedan nedgången i spridningen.

Bilden ovan visar det rätt tydligt. Visst vi frågar om allmänt sjukdomstillstånd vilket är en bredare frågeställning och det kan ju finnas andra sjukdomar också. Även om man sett att Svenskarnas efterlevnad av rekommendationerna har lett till många minskade sjukdomsspridningar som man normalt annars ser.

I början av april var 21 % av Svenska folket sjuka och 5 % hade nyligen varit sjuka. Tyvärr kom vi först då på att inte alla tyckte att en lättare förkylning var en sjukdom samt för den delen att Covid inte behövde vara värre än så för de flesta och då ändrade frågeställningen. Denna veckan uppger 15 % att de är sjuka och 5 % att de nyligen varit sjuka. Så vi ser lika många som nyligen tillfrisknat, men färre som är sjuka.

Men Covid är ju lindrig för nästan alla, och mörkertalet är enormt. De kliniska testerna som genomförs där man kan beställa hemtest kan fånga ett aktivt virus den första veckan, och antikroppstestet förutsätter att man har tillräckligt med antikroppar för att ge utslag. Så man får inte glömma “felmarginalerna” i de kliniska testerna. Utöver då att det helt saknas data kring antal sjuka under spridningens värsta förlopp.

Men vi ser att fler är sjuka nu när hösten är här och människor träffas på jobbet och liknande. På semester såg vi ett lägre antal sjuka än vi ser nu. Så det finns absolut en uppgång jämfört med i somras som man ju inte skall ta för lätt på.

Det är upp till alla att fortsätta hålla avstånd stanna hemma vid minsta sjukdomstillstånd och tvätta händerna.

Men Svenskarna håller fortfarande avstånd

Jag har svårt att förstå retoriken om krav på ännu kraftigare åtgärder utifrån våra undersökningar. Om det nu är så att man som smittad bygger upp en immunitet. Men det kanske finns osäkerhet  kring det. Utifrån antal smittade vi ser så är det för få som verkar utveckla antikroppar eller för den delen ens kunnat få sjukdomen bekräftad. Vilket återigen pekar på problem med de kliniska testerna. Eftersom de bara verkar kunna påvisa viruset i början på sjukdomen och sedan när man blivit frisk och kanske utvecklat antikroppar. Förresten var det inte längesen det pratades om T-Cellerna?

Covid fanns också enligt våra undersökningar i Sverige åtminstone i december 2019, men också i viss omfattning redan i november enligt tidigare Novus undersökningar . Alltså långt innan någon visste om att den fanns. Vi såg detta i våra undersökningar i början på April. Forskare i England och Frankrike har sedan i Maj kunnat konstaterade att Covid fanns i Europa i November 2019 och bekräftade därmed Novus undersökningar.

De symptom man har är följande

Jag väljer att titta på symptomen alla sjuka nu och de som varit sjuka längre än 10 veckor har haft de senaste veckorna. Man ser liknande tendenser men omfattningen är högre bland de som varit sjuka länge. Trötthet, snuvig, hosta, ont i kroppen. Luktsinnet som beskrivs som ett covid symptom är ganska långt ned bland även de sjuka länge, men det är där. Iofs inte så konstigt huvudvärk, hosta och snuva är ju mer påtagliga symptom och har man dom så hamnar luktsinnet automatiskt längre ned. Så man märker inte om man tappar smak eller luktsinne om man också är förkyld.

Andelen långtidssjuka oroar fortsatt. Nästan var tredje som är sjuk nu i Sverige har varit sjuk i över 10 veckor. 10 veckor är mycket länge, men tittar jag närmare på detta så har många varit sjuka sedan februar – april. Det är otroligt länge. 10 veckor var en gräns jag valde för det började bli konstigt att flytta fram detta tidsspann för varje vecka vi undersökte och jag stannade vid 10 veckor, alltså nästan 3 månader. De som är sjuka nu har en del väldigt skumma symptom. De skumma symptomen är det som ofta lyfts upp i media, antar att den vinkeln blir bättre i medielogiken. Men de har också traditionella förkylningssymptom, alltså sånt som bara skall pågå i en till två veckor… Som syns i grafen ovan.

Alltså var tredje i grafen överst på sidan har varit sjuk sedan innan sommaren, men det innebär ju ockås att det ackumuleras upp fler långtidssjuka ju fler som blir smittade. Enligt studier från b.la. UK och Danmnark som presenterades i somras blir ca var tionde som smittas med Covid långtidssjuk. Alltså den växande grupp långtidssjuka Novus rapporterat som sedan i våras är ett allt större problem. Det känns som det behövs en medicin lika mycket som ett vaccin. Det är omöjligt att leva ett liv konstant sjuk. Man verkar trilla bort från Försäkringskassans system och det är en sjuksom som av vissa klassas som psykosomatisk snarare än fysisk… När vi tittar på dessa låpngtidssjuka rensar vi hårt och tittar bara på de som är studenter och förvärvsarbetande för att minska risken att det ligger något annat underliggande bakom som stör statistiken.

Min slutsats är just nu att vi kommer behöva lära oss att fortsätta leva med detta virus, för det kommer att ta tid och dödligheten är primärt bland äldre som också tillhör en riskgrupp. Ett vaccin kommer självklart att göra nytta där precis som det är viktigt att vaccinera mot säsongsinfluensan. Men som sagt det skulle behövas en medicin som upp till var tredje sjuk idag skulle ha nytta av nu. Det är inte normalt att se så många sjuka så länge. Vi pratar om personer som insjuknat i februari mars och fortfarande har samma symptom. Det är helt otroligt och mycket oroväckande.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd på Novus eget initiativ.

Undersökningen har genomförts i Novus Sverigepanel från ett slumpmässigt rekryterat riksrepresentativt urval i åldern 18–79 år med 2163 intervjuer under perioden 5-18 oktober 2020. Men utöver det undersöks dessa frågor åtminstone veckovis sedan mars 2020, så historiken är baserad på en lång tidsserie från Novus undersökningar inom ramen för Coronastatus.

 

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, i vår dagliga undersökning svarar ca 70 % av de tillfrågade, mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

Tidigare blogginlägg:
Exempel där Novus så här långt varit facit kring Corona
Du är inte så unik som du tror och var otroligt tacksam för det, det är vårt gemensamma beteende som klarar oss ur krisen
Det är något konstigt med Coronarapporteringen, jag begriper inte
Allt är det samma men ändå inte
Hur många är egentligen smittade av Corona?
Ser vi en utplanad kurva i Sverige?
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Tidigare dagars coronastatus:

Coronastatus 0924 (Uppgång i antal sjuka i Sverige samt långtidssjuka etc.)
Coronastatus 0904 (Långtidssjuka, antal sjuka, hue sjuk & symptom)
Coronastatus 0624 (långtidssjuka och när sjukdomen kom)
Coronastatus 0617 (Antal sjuka, framtidstro etc.)
Coronastatus 0610 (Antal sjuka, håll avstånd etc.)
Coronastatus 0526 (Vårdbehov misstänkt covid)
Coronastatus 0519 (Antal sjuka och håller avstånd etc.)
Coronastatus 0514 (Vilka symptom har man och vad var värst)
Coronastatus 0511 (ca 300 000 är sjuka över 10 veckor & hur många som stannar hemma)
Coronastatus 0505 (Antal smittade idag jämfört med KTH:s studie i stockholm)
Coronastatus 0430 (Börjar svenskarna slappna av?)
Coronastatus 0428 (Hur många är sjuka och vilka symptom har man?)
Coronastatus 0427 (Svenskarnas tilltro till Sveriges förmåga att klara Coronakrisen)
Coronastatus 0425 (Har man ökat eller minskat fysiska möten?)
Coronastatus 0423 (Andelen som arbetar hemma)
Coronastatus 0422 (Hur länge är man sjuk och när kan man smittats?)
Coronastatus 0421 (Förtroendet för myndigheter och institutioner)
Coronastatus 0420 (Svenskarna håller avstånd)
Coronastatus 0417 (Hur länge är man sjuk)
Coronastatus 0414 (När insjuknade man i det man tror är Corona?)
Coronastatus 0409 (Skillnaden mellan män och kvinnor)
Coronastatus 0408 (Små skillnader i sjuka mellan regioner)
Coronastatus 0407 (Fler tillfrisknar efter sjuk >5 veckor)
Coronastatus 0406 (Hur ser Svenska folket på framtiden?)
Coronastatus 0405 (Hur orolig är man för att bli sjuk?)
Coronastatus 0404 (Vilka symtom har de som tror det fått Corona?)
Coronastatus 0403 (bl.a. 30% av de som är sjuka nu har varit sjuka över 5 veckor)
Coronastatus 0402 (Stockholmarna sköter sig bättre ang påskresor)
Coronastatus 0401 (Förtroende för institutioner och media)
Coronastatus 0331 (Seniorspecial! Hur de äldsta agerar kring Coronaviruset)
Coronastatus 0330 (andelen sjuka och antal som tror de har corona)
Coronastatus 0329 (antal som tror de har fått Corona)
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: