Du är inte så unik som du tror, var otroligt tacksam för det

Tror du att du kan avgöra om du själv smittats av Corona?

Jag tror du sannolikt kommer att svara ja om du utvecklar symptom. Du känner din kropp och kan säkert göra en kvalificerad gissning.

I våra undersökningar berättar man att det inte känns som en vanlig förkylning, konstiga symptom man inte varit med om innan, andnöd, lite olika saker men man känner sin kropp helt enkelt. (Novus Coronastatus)

Men du kommer inte veta om inte kliniska prover bevisat det så klart. Du kan ju också fått en mildare variant som kanske inte uppvisar några symptom att prata om.

Men om du har symptom, skulle du missta det för allergi? Eller att du var frisk?

Är du allergisk?

Ganska lätta frågor att svara på va?

Hur många andra tror du kan svara på frågorna?

De flesta? Hälften? Några få?

Eller tror du att du är ensam att kunna svara på detta?

Hur många människor känner du som inte skulle kunna svara på sin egen sjukdomssituation?

Hur många människa känner du som verkligen är otillräkneliga i sin egen bedömning?

Inte personer du läst om, utan som du verkligen känner?

Det bör inte vara så många. Kanske någon? Men de flesta kan nog göra rimliga bedömningar om sin egen hälsa. Stannar hemma om de är sjuka.

Bör kunna se skillnad på en allergi och en influensa.

Sen finns det dom där man läser om. De dom blir kränkta i kvällstidningen för att det har kommit en chokladbit i sega bilar påsen. Eller en liten fiskbit i de frysta räkorna. Eller som går runt och smittar till höger och vänster. Eller den äldre kvinnan som köper ål på Östermalm? Den som inte klarar av att köra i en rondell?

Dom där idioterna som sticker ut. Som gör saker du ALDRIG skulle göra.

Dom man gottas åt att dela med sig om på sociala medier. Som man skrattar åt i sin känsla av överlägsenhet? Eller förfasas över hur de saboterar samhället.

Hur många sådana känner du? Känner du ens en? Eller är det bara sådant du läser om på nätet och i tidningarna?

Var ärlig mot dig själv kan det varit du någon gång?

Men du är inte sådan på riktigt så klart. Du hade bara en dålig dag, du kanske var sen till jobbet, eller måste verkligen handla, eller kanske blev störd just när du skulle ut ur rondellen. Det var dumt, men det gick ju bra.

Men de som såg dig kanske skrev något arg om idioten som råkade göra fel i trafiken, eller nös i affären. De kan ju inte veta att du var ju stressad, det var inte du egentligen.

Ja du vet nog vad jag menar. Man är ju bara människa. Man gör misstag.

De flesta är sådana. Du och jag, de du känner och nästan alla I den enorma mängden människor du inte känner.

Men vi vill göra bra saker. Vi vill ha ett bra liv, vi vill lita på våra medmänniskor.

Men det som händer i samhället nu brukar jag sammanfatta så här:

”De flesta är inte idioter. Men det som händer nu är att allt fler tror att alla andra de inte känner är idioter”

Allt man ser pekar på det. Mediedramaturgin, snuttifieringen och vad vi delar på sociala medier bekräftar detta dagligen.

Vi är faktiskt mer lika än olika. Vi gör misstag, men vi är inte idioter. Det finns mer som förenar oss än som skiljer oss åt.

Men det är det avvikande som syns, särskilt i medias ständiga jakt på nyheter.

Särskilt i Corona pandemin. Det är det avvikande man anser är nyheten. 

När det faktiskt är det som förenar som är absolut viktigast

Det är inte en persons beteende som avgör, det är vårt kollektiva beteende. Det är alla vi vettiga människor dom gör vårt bästa som räknas. Alla kanske inte gör rätt, men de flesta gör det.

Det kommer inte komma en hjälte som magiskt löser virushotet.

Vi måste göra det själva och lita på våra medborgare. Det är du och dina vänner som löser detta. Det är inte regeringen, det är inte sjukvården, det är absolut inte Anders Tegnell som kommer utrota viruset. Det är vi som människor som måste se till att inte smitta andra. Som måste lita på att alla andra gör sin del i detta.

Sjukvården finns här för de som blir riktigt sjuka. De räddar liv varje dag. Men de kommer inte lösa krisen.

Staten och myndigheter är våra kollektiva verktyg. Men det är upp till dig och mig.

Men jag har goda nyheter. Jag har i över tre veckor varje dag kunnat visa att när det verkligen gäller kan vi lita på de flesta svenskar. Tillsammans plattar vi till kurvan. Tom stockholmare och män drar sitt strå till stacken. (så klart, men det är lätt att tro något annat om man lyssnar på media)

Det är bara det att kollektivet, vi som sköter oss inte platsar i nyhetssändningarna. Att du och jag sköter oss är inte nyheter. Utan “idioten” som åkte till sommarstuga är nyheten. Eller den som nös i affären.

Men den riktiga nyheten borde vara det som räknas för att bekämpa viruset. Att vi sköter oss. 

Inget annat löser detta. Inte ens om det kommer ett vaccin. För om vi inte tar vaccinet kommer inga vaccin i världen att hjälpa. Men då tänker du att man ju måste tvinga alla som inte vill ta vaccinet. Så kan vi ju inte ha det. Återigen, skulle du själv ta ett vaccin? Känner du någon som inte skulle göra det? Hur många i så fall? Tyvärr kan jag inte uttala mig om ett hypotetiskt vaccin, för vi har inte undersökt det, och med tanke på hur det sammanfattades efter svininfluensan är jag inte säker på hur vi som svenskar skulle svara. Jag kan dock svara på det genom att göra en undersökning om det skulle vara aktuellt.

För det är det fantastiska i det vi gör. Och det hoppfulla vi ser i våra undersökningar. Vi svenskar tar viruset på allvar, vi litar på samhället, och vi gör det som behöver göras. Varje undersökning vi har gjort kring Coronapandemin har visat på en mer hoppfull bild än man kan tro om man följer debattörer och medierapporteringen.

Problemet är att du inte får se detta. Det konstiga är att du snarare får se motsatsen.

Våra undersökningar visar att de flesta är som du och jag. Vettiga människor som sköter sig. Som gör sitt bästa. Det borde vara dagens viktigaste nyhet varje dag de senaste veckorna. Men även om det inte är det så glöm inte detta. Om du gör din del och tar detta på allvar.

Tvättar händerna, håller avstånd och stannar hemma när du är sjuk så riskerar inte du vara den där avvikande idioten som är i minoritet just nu. Även om vi vet att det egentligen inte är du.

Självklart är du unik i all dina fantastiska detaljer, alla komplicerade tankat och känslor. Men i det stora är du inte unik. Och det skall du vara otroligt tacksam över, samhället hade inte fungerat utan våra likheter. Att vi alla sköter vår del av vårt ansvar. Och nej du är inte omgiven av idioter, även om man måste verkligen stanna upp och påminna sig om det allt oftare. För vad skall man annars tänka när man bara ser det avvikande och idiotiska på förstaplats i medierapporteringen.

Och man ser aldrig att vi alla faktiskt sköter oss på ett fantastiskt sätt. Något som vore det absolut viktigaste att visa nu, annars kommer vi ju tröttna. Om du tror att du är ensam att sköta dig, varför skall du fortsätta med det?

Varför skall jag fortsätta om jag tror att jag är ensam?

Lite att fundera över men glöm inte, vi är faktiskt inte omgivna av idioter. De flesta är som du och jag. Jag och Novus undersökningar har kunnat visa det varje dag kring Coronapandemin.

Huvudsidan för undersökningarna finns här: Novus Coronastatus

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Detta är femte blogginlägget om Corona av mig, de tidigare finns här:

Det är något konstigt med Coronarapporteringen, jag begriper inte

Allt är det samma men ändå inte

Hur många är egentligen smittade av Corona?

Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: