Det är något konstigt med Coronarapporteringen, jag begriper inte
Behandlar man en förkylning blir man frisk på 7 dagar men låter man det vara är man sjuk en hel vecka.
Novus har i över tre veckor dagligen följt Svenska folkets hälsostatus kring förkylningsliknande symptom och andra frågor om Corona.
Det är så mycket kring rapporteringen av Coronaviruset jag inte får ihop. Kan inte släppa detta. Jämför jag våra undersökningar med hur det ser ut i medierapporteringen så blir det otroligt konstigt. Måste skriva ned några saker i blogginlägget, tänker att fler kan vara intresserade av dessa frågor och kanske funderar på detsamma.
Apropå det gamla ordspråket ovan, sa Anders Tegnell igår att viruset är i kroppen i 5 dagar, så de 2,5 % av stockholmarna som smittats är endast en ögonblicksbild.
Uppdatering, jag lärde mig under kvällen senare att man tydligen bara kan testa efter viruset i näsan eller munnen de första fem dagarna, sedan går viruset ned i lungorna. Så det var nog inte att viruset bara var kvar i kroppen i fem dagar, men jag tyckte verkligen jag hörde detta när jag lyssnare på pressträffen. Som sagt det är inte lätt att hålla isär olika saker här.
Ja det är säkert sant att det bara är en ögonblicksbild och Folkhälsomyndigheten utgår från den information de har. Men jag kan inte få ihop detta och det faktum att 30 % av de som är sjuka i Sverige har varit det i mer än 5 veckor.
Men de som nyligen tillfrisknat har gjort de i regel mycket snabbare
Däremot har bara drygt hälften frisknat efter en vecka. Var tionde Svensk som nyligen varit sjuk har varit sjuk i över fem veckor.
Just den här utdragna sjukdomstiden stör och oroar mig. Det kan inte vara bra att gå med en sjukdom i över 5 veckor. Det är nu sant för ca 450 000 vuxna svenskar. Det är 6 % av alla vuxna svenskar. Är inte det extremt mycket?!?! Detta är framförallt personer med lättare förkylningssymptom. Men en förkyling som inte släpper. Svenskar som är utspridda över hela Sverige. Jag ser inte alls att det är koncentrerat bara kring Stockholm. Ja vi kan absolut se skillnad mellan regioner i våra undersökningar. Precis som vi kan se skillnad mellan ålder, kön, partisympati osv.
Idag är 20 % av svenska folket sjuka i någon form av förkylningssymtom.
Vi har också lärt oss att viruset fördubblas på några dagar och idag skulle det vara uppemot 10 % av stockholmarna som är smittade.
Om vi börjar med Stockholmarna, var det första konstaterade fallet i Sverige i Jönköping, det var en person som kom från Wuhan inte Italien.
Vi vet också nu att mörkertalet kan vara uppemot 80-90 procent. En konstaterad smittad tyder på 8-9 personer som är smittade men inte konstaterade.
Vad är det som säger att det bara var en person som kom till Sverige med smitta, upptäcktes och inte smittade någon alls i Jönköpingsområdet? Vad är det som säger att inte fler kom från Wuhan till Sverige under perioden november till mars som var smittade utan att någon förstod det? Symptomfria
Vad är det som säger att inte Italien var överrepresenterat för att Corona då var i allas medvetande och det råkade vara några som sökte vård och fick det konstaterat då? För sedan testades ingen under en period som inte kom från Italien. Det är faktiskt helt osannolikt att en global pandemi skulle komma från Kina via Italien när vi har stor direktkontakt med Kina själva. Men fokus låg på Italien för så var det bestämt?
Jag får inte ihop det.
Jag får inte heller ihop om man titta på att andelen sjuka med förkylningssymptom i Sverige är ungefär densamma.
Det har sett ut så här i princip hela tiden sedan vi började undersöka för 23 dagar sedan.
Om viruset fördubblas på en vecka (hittar inte exakt tiden och uttalandet nu) borde vi se en förändring i våra undersökningar. Men det ser vi ju inte.
Ja jag vet att vi inte kan fastställa OM någon har Corona eller inte. MEN en extremt smittsam pandemi med förkylningssymptom borde synas i våra undersökningar om den ökar med en fördubblingstakt som den ju sägs ha.
Jag förstår inte heller hur sjukdomen kan fördubblas i Stockholm under perioden där faktiskt nästan alla är hemma. Våra undersökningar visar att stockholmarna arbetat hemma i långt högre omfattning, lika många höll sig hemma som åkte till jobbet Andelen som arbetar hemma Stockholm vs övriga
Räcker inte Novus undersökningar var det så få som åkte till jobbet att SL ställde in trafik pga brist på resenärer. Vilket gjorde det proppfullt på de få bussar som fanns kvar för de som verkligen behövde resa för att hålla samhället igång under denna pandemi.
Restauranger går i konkurs på löpande band, det är inte så att Stockholmarna springer runt och sprider smittan. Hur kan den då dubbleras framåt i en sådan takt?
Jag sitter och vrider och vänder på våra undersökningar kring svenska folkets hälsotillstånd under Coronapandemin och jag får inte ihop detta med den bild man ser i media och från folkhälsomyndigheten.
Det ser mer ut som vi redan haft en stor smittspridning i hela sverige sedan innan den upptäcktes och åtgärderna har gjort att kurvan absolut plattas ut.
Skrev om det för drygt en vecka sedan: Ser vi en utplanad kurva i Sverige?
Säg nu inte att Novus undersökningar inte är bra nog att fånga detta, för vi pratar om en global pandemi, våra undersökningar har en felmarginal på ett par procent. Vi skulle fånga upp en fördubblingstakt på några dagar, och en ökning från säg 1-2,5-10 % på ett par veckor. Vi har följt sjukdomstillståndet i över tre veckor. Vi BORDE ha sett en tydlig ökning bland Svenska folket.
Apropå andelen konstaterade fall är det viktigt att förstå att det inte är antalet sjuka, utan det är akut sjuka som är i behov av vård och konstaterat har Corona. Andelen dödsfall innehåller historiskt en lång rad mörkertal. Säsongsinfluensans dödsfall räknas ut baklänges utifrån “överdödligheten” alltså hur många brukar dö, hur många fler har dött under influensasäsongen. Innan Corona kom in i världen räknade man inte lunginflammation som ett dödsfall OM man hade underliggande sjukdomar som innebär att man behövde akutvård.
Skrev mer om detta i tidigare blogginlägg: Hur många är egentligen smittade av Corona?
Men jag begriper inte heller hur Stockholm har kunnat ha en så hög belastning på sjukvården kring Coronafall. Men funderar på hur det ser ut med vårdplatser per Capita. Med över 2 miljoner invånare i Stockholm, hur många akutvårdplatser finns det? Är det verkligen fler som vårdas akut i Stockholm per capita jämfört med övriga områden. Eller är det också så att det ser mer ut bara för att fler bor här. Detta hade jag kunnat kolla upp. Men detta blogginlägg handlar om saker jag inte förstår, och inte orkat kolla på detta också just nu.
Ja det är mycket man inte förstår här i välden, men detta stör mig verkligen, jag vaknar på nätterna och funderar på detta.
Vi valde att undersöka starta Novus Coronastatus för vi bryr oss om kunskap och förståelse. Våra undersökningar skapar förståelse om Svenska folket. Men det jag verkligen inte förstår nu är att Svenska folkets status inte stämmer med informationen man får. Vad är fel då? Det enda jag vet är att man kan lita på människor, de svarar ärligt i våra undersökningar. Statistiska undersökningar är det bästa sättet att fånga upp en grupps åsikter. Och säger 20 % av Svenska folket att de har förkylningssymptom så har de det, och det har inte ökat alls under perioden. Säger 450 000 Svenskar att de haft sjukdomen i över 5 veckor så stämmer det. Just det sista är det som oroar mig mest, det är väldigt många som är sjuka väldigt länge.
Torbjörn Sjöström
VD
Novus