Just för denna undersökning har vi inga statistiskt säkerställda förändringar, vilket jag nog inte väntat mig heller. Alltså inga förändringar vi kan säga är matematiskt större än felmarginalen. Men man kan via andra undersökningar fastställa förändringar i denna undersökning även om förändringen är inom felmarginalen här. Väljarbarometern är ingen isolerad undersökning, utan jag vill i regel gärna se stöd i andra kompletterande undersökningar som Novus för att både kunna fastställa en förändring men också förklara orsaken till den.
Det finns två mönster, Stenevis avgång är den tydligaste. Men ser även tecken på Israel-Palestina-konflikten, och mer konkret hur S har hanterat Jamal El-Haj, som påverkat en del väljare. Tydligast syns detta nog i V:s uppgång, men faktiskt också att det räddar S från att gå ned så mycket när de tog avstånd från honom och vinner väljare från ”soffan”.
MP tappar väljare och hamnar under fyraprocentsspärren för första gången på hela mandatperioden. Under föregående mandatperiod låg de under spärren ganska ofta. Deras lägsta notering var i mars 2022 på 3,2 procent. Nedgången kan sannolikt kopplas till Märta Stenevis avgång som språkrör, samt att Daniel Helldén med rekordlågt förtroende sitter kvar som ensamt språkrör. Endast fyra procent av svenskarna har förtroende för honom.
Att Helldén känner att han behöver agera nu, med inte så långt kvar till EU-valet, är inte så förvånande. Men MP kommer också vara beroende av att få ett andra namn på plats. Klimatfrågan ligger näst högt upp på väljarnas agenda i EU valet, men MP måste för att vara trovärdiga där koppla sin politik till en internationell kontext. Visa att EU kan göra skillnad främst för att påverka Kina men också USA:s utsläpp. Svenska folket vet att det är där frågan är. Men MP måste återigen göra sig relevanta för fler om de skall kunna vinna väljarnas förtroende.
Här kan du se en presentation av väljarbarometern för februari 2024 på en minut:
Du måste acceptera kakor för att kunna visa detta innehåll.
Vi har idag tre partier under fyraprocentsspärren: KD, L och MP samt C inom felmarginalen.
V står för den största uppgången på 1,1 procentenheter. Den är lite knivigare. Jag kan inte peka på någon direkt undersökning som ger stöd för detta under 2024, men om vi tittar på väljarflödena så vinner V från S, vilket mycket väl kan handla om Jamal El Haj och Palestina-frågan. V:s sympatisörer är på Palestinas sida, och turerna kring El Haj och Hamas samt S:s avståndstagande har sannolikt gjort att en del S:s sympatisörer går till V som pga att man stödjer Palestinas sida i frågan.
C:s uppgång föregående månad var lite förvånande hög tyckte jag, men nu tappar de 0,3 procentenheter och ligger på samma nivå som i oktober 2023. Dock fortfarande inom felmarginalen från fyraprocentsspärren. Demirok har fortfarande extremt lågt förtroende bland väljarna, så han har inte lyft partiet. Lågt förtroende för partiföreträdaren gör det nästan omöjligt att nå igenom med politiska förslag. För litar man inte p företrädaren så tror man inte att politiken kan genomföras oavsett hur bra den låter. En utmaning som är störst både för C och MP av alla partier i riksdagen.
Flödet mellan M och KD handlar nog om turbulensen inom KD kring deras EU kandidater. Där man går från KD till M och KD bryter en svag uppåtgående trend som trots allt hade pågått i tre månader. I oktober 2023 hade de ett väljarstöd på extremt låga 2,6 procent. KD har endast varit över fyra procent direkt efter valet 2022, då de hade en nedåtgående trend från valresultatet 5,3 till 4,3 procent under loppen av 4 månader.
SD tappar lite, inom felmarginalen, men är fortfarande större än M. Åkesson gick om Kristersson i förtroende i Novus senaste förtroendeundersökning. Dock är det nog en utmaning för SD att inte hamna i bakvattnet om tilltron till regeringen sjunker och SD anses vara lite för passiva.
Nästan varannan svensk har förtroende för regeringen och knappt var tredje har förtroende. Men andelen som anser att Sverige utvecklas åt rätt håll ökar med 8 procentenheter och andelen som anser att det går åt fel håll sjunker med 15 procentenheter. Det är fortfarande en överväldigande majoritet som anser att Sverige går åt fel håll.
Men jag misstänker att Nato beskedet som närmar sig öppnar en liten ljusglimt i den mörka framtiden för en del svenskar. SD:s sympatisörer är inte alls lika positiva som regeringspartiernas sympatisörer. Vilket kan förklara att ”soffan” är dit SD tappar främst. För om ”motpartiet” inte sköter sig här att peka på problemen och styra upp så finns det få andra partier att gå till. Men flödet till M och KD visar att en del också fått lite ökat förtroende för regeringen. Däremot stärker det inte regeringspartierna nämnvärt eftersom M och L båda tappar till S, vilket leder till att S väljarstöd är oförändrat trots att de tappar ganska stort till V.
Novus väljarbarometer genomförs varje månad. Undersökningen ger svar på frågan hur svenska folket skulle rösta om det vore val till riksdagen idag.
Novus väljarbarometer för februari 2024 genomfördes under perioden 22 januari – 18 februari 2024. Totalt besvarade 2324 röstberättigade svenskar i åldern 18 år och uppåt utan övre åldersgräns undersökningen. Resultatet är efterstratifierat på kön, ålder, utbildning, region och valt parti i riksdagsvalet 2022. För ytterligare information, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.
Andelen som skulle rösta på annat parti är 1,4 procent (+0,4) och andelen osäkra väljare, de som inte vet vilket parti de skulle rösta på, är 9,4 procent. Om det vore val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 74, Liberalerna 0, Centerpartiet 19, Kristdemokraterna 0, Socialdemokraterna 140, Vänsterpartiet 35, Miljöpartiet 0, Sverigedemokraterna 81.
Vi har lanserat ett analysverktyg för den som vill fördjupa sig ännu mer i våra politiska undersökningar. Här ges möjligheten att självständigt analysera undersökningsdata från Novus väljarbarometer. Se Novus väljarbarometers utveckling över tid, granska förtroendet för de olika partiledarna eller se skillnaden mellan ålder, län och ort i Novus tre pelarundersökningar. Klicka här för att komma till online-verktyget.