Novus egna undersökningar

2022-02-03

Novus Coronastatus 20220203

Vilka är den där miljonen som inte vaccinerat sig?

Uppdaterad 20220203

För tidigare rapporteringar se länkar längst ned på sidan.

Sammanfattning

Folkhälsomyndigheten rapporterade måndag den 31 januari 2021 att 1 miljon svenskar inte vaccinerat sig. Då är det viktigt att faktiskt också reflektera över hur sverige ser ut. Vilka är dessa 1 miljon Svenskar? Om de reaktioner jag sett och den diskussion som varit i nyhetsmedia och även det jag sett i sociala medier är detta 1 miljon vuxna svenskar som har mage att inte vilja vaccindera sig och på så sätt hindrar oss alla från att bli av med pandemin. Det låter ju fruktansvärt!

I sverige har vi 2022 estimerat 7,5 miljoner röstberättigade. Är det 1 miljon av dessa som inte vaccinerat sig!?!?

Först måste vi komma ihåg att det nog är en miljon av de som skall vaccinera sig. Folkhälsomyndigheten vill att alla över 12 år skall ta två sprutor.

Sverige består enligt SCB av 10,3 miljoner invånare år 2020. Men hur åldersfördelningen ser ut går inte att få ordning på. Det är ju också ett mörkertal eftersom invånare och medborgare inte är samma sak. Vuxna medborgare är röstberättigade, men är man inte medborgare kan man ändå vara invånare… Och dessa siffror är från 2020.

Tittar man på folkhälsomyndighetens data så kan man hitta lite mer. Då kan man faktiskt också räkna ut hur många som är över 12 år i Sverige enligt dom. Eftersom de visar hur många som är vaccinerade och hur stor andel det är av hela den gruppen. Kolla här:

Detta blev ju jättetydligt. Nu är detta från folkhälsomyndihetens statistik på vaccinerade från i måndags. Så det kan ha ändrats lite. Men helt plötsligt ser vi ju vilka dom där ovaccinerade är. För det första är det tydligen 1,2 miljoner ovaccinerade inte 1 miljon. Kan det vara så att de pratade om vuxna svenskar ändå? Inte omöjligt. För det är 200 000 barn som inte tagit ens en spruta.

Men summerar vi de 18 år eller över ser vi att det är ganska utspridda över åldersgrupperna. MEN framförallt att Folkhälsomyndigheten räknar att det finns 8,3 miljoner personer i sverige över 18 år. Det är 800 000 personer fler än valmyndigheten räknar med är röstberättigade i valet 2022. Det är så klart inte fel, men det betyder att vi har en 800 000 vuxna invånare som inte är medborgare. Hur stor andel som inte vaccinerat sig där vet man inte. Men det är mycket troligt att det är mycket fler ovaccinerade. SCB har ju redovisat att vaccinationsviljan är mycket lägre i utanförskapsområden. Där var det under 50 % som vaccinerat sig. Jämfört med 80 % – 90 % i resten av landet. Och är man inte medborgare, pratar man inte språket och kanske heller inte begriper bankID systemet som typ behövs för att vaccinera sig… Skrev om detta i förra Coronastatus som finns i länk längre ned.

Tittar vi sedan på Novus undersökningar vars målgrupp är de röstberättigade ser vaccinationsgraden ut sån här:

ca 3 % i den yngre åldersgruppen är inte vaccinerad. Alltså 97 % är det. Och i varje åldersgrupp har minst minst 95 % tagit minst en dos.

Totalt på Svenska folket (som är röstberättigade) är 96 % vaccinerade med minst en spruta. Sen har vi en felmarginal på ett par procent, så låt oss räkna lite lägre, jag vet sedan tidigare att vi har diffar 1,8 % jämfört med officiell statistik och sänk lite till och säg att 93 % av alla röstberättigade är vaccinerade. Det är ungefär 7 miljoner röstberättigade som då vaccinerat sig. En halv miljon har det inte. Kvar blir då den där andra halva miljonen som bor i Sverige och inte är medborgare, som kanske inte heller har vaccinerat sig alls. Det skulle betyda att det är 300 000 av 800 000 invånare i Sverige som inte är medborgare har vaccinerat sig.

Innan någon får en hjärnblödning:

Förutom att Omicrom inte alls är lika farligt, så har de som inte vaccinerat sig varit ett problem för kollektivet. Den där flockimmuniteten har garanterat uppnåts. Men det har hela tiden varit ett problem för invånare i Sverige som inte är födda i Europa. Bland dem har dödligheten varit stor. I mina ögon är det en en enorm tragedi att man inte pratat om detta direkt. Det handlar om att vi under hela pandemin borde fokuserat på att hjälpa och vaccinera de som faktiskt varit mest utsatta enligt både dödsstatistiken och sannolikt även besöken på IVA.

Som man genom att inte erkänna att alla i Sverige inte pratar svenska och inte kommer hjälpas av ett SMS på svenska 8 månader in i pandemin där man blir påmind om att tvätta händerna… Om man tror att det är av välvilja så borde man faktiskt skämmas. För utomeropeiskt födda människor har dött i corona i långt högre omfattning i Sverige än svenskfödda. Det är i utanförskapsområdena som “klustersmittan” verkar varit som värst.

Jag är säker på att hade man inte porträtterat antivaxaren som en dum bortskämd 30 åring boende i storstaden, utan tittat på de faktiska problemen som hela tiden funnits i statistiken, hade vi kunnat rädda liv. Jag är säker på att det inte hadlat om antivaxande.

Om man inte varit så fixerade vid att känna oss smarta och visa vår omplåstrade arm på internet och i reklamkampanjer. Om man inte låtit påskina att de som inte vaccinerade sig var faktaresistenta idioter…

Visst det finns några “riktiga” antivaxare. Men varför ge den lilla gruppen luft och förstora den som man gjort. Så mycket att de har överskuggat människor som kanske dött i onödan?

Egentligen skulle jag släppt mer undersökningsdata från vår senaste Coronastatus. Men sen kom den där fixeringen vid hipsterantivaxarna igen och jag blev tvungen att sätta mig och räkna på offentlig statistik istället.

Jag hatar det. Men gör det ändå, för jag ser ingen annan som gör det. Vilket gör mig väldigt ledsen.

En annan dag kommer det mer från Novus undersökningar kring Covid.

Torbjörn Sjöström
VD
Novus

Vill du lyssna på coronaforskaren Tove Fall där vi pratar om vaccination av barn och om vikten av en forskningsberedskap så kan ni lyssna på det i senaste Novus Sanity check, finns där poddar finns och via länken nedan:

https://play.acast.com/s/1c5942ff-6dfc-4655-ba63-c1733877e243/tag%3Asoundcloud%2C2010%3Atracks%2F1119683815

Undersökningen har genomförts av Novus på eget initiativ och genomfördes i Novus Sverigepanel med 1048 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldern 18 – 79 år den 16-21 september 2021.

Novus undersökningar är extremt tillförlitliga

Hur många vaccinerade är ytterligare en bra datapunkt för oss att metodkontrollera mot. Coronapandemin skapar en mängd offentlig statistik och genom Coronastatus kan vi gå tillbaka i våra undersökningar och matcha mot statistik när den blir officiell. Novus diffar ca 2 % jämfört med offentlig statistik då skall man ha i åtanke att vaccinationen pågår för fullt och på en vecka vaccineras en halv miljon svenskar drygt 5 % av alla vuxna. Vecka 17 uppger Folkhälsomyndigheten att 33 % av svenskarna var vaccinerade. Om vi enbart tittar på vecka 17 och vår undersökning med 1000 intervjuer får vi 31% en diff på 2 % (den matematiska felmarginalen är 2,9). Så det faktiska felet är inom felmarginalen.

Lägg då till att vår datainsamling har en tyngdpunkt i början av veckan och jag hittar inte dagsstatistik under denna period, så sannolikt är felet kanske 0,5 procentenheter mindre.

När jag jämförde Novus undersökning tidigare med bekräftat smittade (som inte ökade i närheten av samma takt som vaccinationen) var Novus fel 1,8 procentenheter.

Ytterligare ett kvitto på att Novus undersökningar är mycket tillförlitliga. Vi har också tidigare bl.a. kontrollera undersökningarna mot antal permitterade där det stämde lika bra då.

Ingen tvekan om att man kan lita på Novus undersökningar. Man behöver verkligen inte bara använda allmänna val för att kontrollera tillförlitligheten i metoderna. Novus Coronastatus ger oss en unik möjlighet att gå tillbaka och jämföra med ny offentlig statistik.

Detta är bara en mycket liten del av våra undersökningar. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, i vår dagliga undersökning svarar ca 70 % av de tillfrågade, mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

Tidigare blogginlägg:
Exempel där Novus så här långt varit facit kring Corona
Du är inte så unik som du tror och var otroligt tacksam för det, det är vårt gemensamma beteende som klarar oss ur krisen
Det är något konstigt med Coronarapporteringen, jag begriper inte
Allt är det samma men ändå inte
Hur många är egentligen smittade av Corona?
Ser vi en utplanad kurva i Sverige?
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Tidigare coronastatus:

Coronastatus 20211219 Status bland annat om svenska folket varit sjuka i Corona efter att de vaccinerat sig mot Corona.
Coronastatus 20211117 Antal sjuka i Covid efter vaccinering
Coronastatus 20210927 Varför man vaccinerar sig mot Covid
Coronastatus 20210909 Effekten av olika skyddsåtgärder mot spridning, bl.a. munskydd 
Coronastatus 20210514 Vaccinationstakten och covidtest
Coronastatus 20210401 Förändringsbeteende under Covid
Coronastatus 20210311 Sammanblandning mellan när sjukdomen konstaterade och när man blev sjuk
Coronastatus 20210308 Lägst antal sjuka sedan augusti 202
Coronastatus 210226 Markant färre med Covid symptom
Coronastatus 20210219 Användningen av munskydd
Coronastatus 20210205 Skillnaden mellan bekräftade och misstänkt Covid samt lite mer om långtidssjuka
Coronastatus 20210125 (Långtidssjuka)
Coronastatus 20201216 (Effekten av MSB:s SMS)
Coronastatus 20201211 (Andelen sjuka ökar utanför tätorterna och minskar i Stockholm m.m.)
Coronastatus 201204 (Om PCR och antikroppstest m.m.)
Coronastatus 1130 (Beteendeförändring, hemarbete, antal sjuka etc.
Coronastatus 1120 (Efterlevnad rekommendationerna, antal sjuka etc.)
Coronastatus 1116 (Antal sjuka, när man smittats och de ungas efterlevnad)
Coronastatus 1023 (Antal sjuka ökar, symptom och långtidssjuka)
Coronastatus 0924 (Uppgång i antal sjuka i Sverige samt långtidssjuka etc.)
Coronastatus 0904 (Långtidssjuka, antal sjuka, hur sjuk & symptom)
Coronastatus 0624 (långtidssjuka och när sjukdomen kom)
Coronastatus 0617 (Antal sjuka, framtidstro etc.)
Coronastatus 0610 (Antal sjuka, håll avstånd etc.)
Coronastatus 0526 (Vårdbehov misstänkt covid)
Coronastatus 0519 (Antal sjuka och håller avstånd etc.)
Coronastatus 0514 (Vilka symptom har man och vad var värst)
Coronastatus 0511 (ca 300 000 är sjuka över 10 veckor & hur många som stannar hemma)
Coronastatus 0505 (Antal smittade idag jämfört med KTH:s studie i stockholm)
Coronastatus 0430 (Börjar svenskarna slappna av?)
Coronastatus 0428 (Hur många är sjuka och vilka symptom har man?)
Coronastatus 0427 (Svenskarnas tilltro till Sveriges förmåga att klara Coronakrisen)
Coronastatus 0425 (Har man ökat eller minskat fysiska möten?)
Coronastatus 0423 (Andelen som arbetar hemma)
Coronastatus 0422 (Hur länge är man sjuk och när kan man smittats?)
Coronastatus 0421 (Förtroendet för myndigheter och institutioner)
Coronastatus 0420 (Svenskarna håller avstånd)
Coronastatus 0417 (Hur länge är man sjuk)
Coronastatus 0414 (När insjuknade man i det man tror är Corona?)
Coronastatus 0409 (Skillnaden mellan män och kvinnor)
Coronastatus 0408 (Små skillnader i sjuka mellan regioner)
Coronastatus 0407 (Fler tillfrisknar efter sjuk >5 veckor)
Coronastatus 0406 (Hur ser Svenska folket på framtiden?)
Coronastatus 0405 (Hur orolig är man för att bli sjuk?)
Coronastatus 0404 (Vilka symtom har de som tror det fått Corona?)
Coronastatus 0403 (bl.a. 30% av de som är sjuka nu har varit sjuka över 5 veckor)
Coronastatus 0402 (Stockholmarna sköter sig bättre ang påskresor)
Coronastatus 0401 (Förtroende för institutioner och media)
Coronastatus 0331 (Seniorspecial! Hur de äldsta agerar kring Coronaviruset)
Coronastatus 0330 (andelen sjuka och antal som tror de har corona)
Coronastatus 0329 (antal som tror de har fått Corona)
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)

Vill ni veta mer? Kontakta oss.
Läs mer

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: