Meny
Detta är en äldre publicerad undersökning i Novus regelbundna coronastatus, senaste finns alltid här: Novus Coronastatus
Uppdaterad 20200417 kl 15:30
Blogginlägg om Corona och Novus underökningar:
Exempel där Novus så här långt varit facit kring Corona
Du är inte så unik som du tror och var otroligt tacksam för det, det är vårt gemensamma beteende som klarar oss ur krisen
Det är något konstigt med Coronarapporteringen, jag begriper inte
Allt är det samma men ändå inte
Hur många är egentligen smittade av Corona?
Ser vi en utplanad kurva i Sverige?
Denna sida kommer uppdateras regelbundet, tidigare inlägg är här:
Coronastatus 0414 (När insjuknade man i det man tror är Corona?)
För att tidigare dagar se länkar längre ned efter dagens uppdatering
Hur länge är man sjuk?
Idag tittar jag på data 9-17 april, 2335 intervjuer och hur länge man varit sjuk.
Grön stapel är de som nyligen tillfrisknat. Röd stapel är de som nu är sjuka. En majoritet av de som tillfrisknat har gjort det efter två veckor.
Bland de som är sjuka så har fortfarande var tredje varit sjuk i över 5 veckor. Något som förbryllar mig en hel del, det är alltså ca 360 000 vuxna svenskar som idag är sjuka och har varit det i över 5 veckor. Det är sjuka med någon form av förkylningssymptom och bara 1 % är så sjuk att de är sängliggande.
Bland de som är sjuka nu så ser det ungefär likadant ut nu jämfört med för två veckor sedan. CA 40 % har varit sjuka en vecka, men var tredje har varit sjuka mer än 5 veckor.
En större andel av de som nyligen tillfrisknat har alltså varit sjuka längre nu jämfört med för två veckor sedan. Då låg tyngdpunkten på en vecka, nu har den skjutits fram mer mot två veckor och längre.
48 % har tillfrisknat efter en vecka för två veckor sedan var det 64 % som uppgav att de var sjuka en vecka.
Det ser fortfarande ut som en tillplattad kurva. Inga tecken på ökat antal sjuka i Sverige. Dock betyder det ju inte att inte pressen är stor på akutvården.
Bloggar mer om tankarna kring det här: Ser vi en utplanad kurva i Sverige?
Även om det inlägget är några vecka gammalt, men fortfarande lika relevant. Först nu börjar Folkhälsomyndigheten se samma sak, men det är inte så konstigt, vi tittar på botten av isberget, den enorma delen som är under vattnet, alltså de som inte testas, de ser delen över vattnet och akutvården är spetsen på isberget.
En kommentar om dagens pressträff
Efter att jag lyssnat på dagens pressträff, kanske även jag skall förklara att skillnaden mellan regioner är skillnad i antalet akut sjuka, som ju har att göra med hur sannolikt det är att man blir akut sjuk. T.ex. om man tillhör en riskgrupp så är risken högre att man blir allvarligt sjuk och då testas för sjukdomen. Så den regionala skillnaden i akut sjuka och dödsfall behöver inte bero på att smittan är mer utspridd där än på andra ställen, utan det har mer att göra med vilka som blir sjuka, än hur många som är sjuka.
Novus följer också symptomen bland alla svenskar, men de resultat som presenterades idag ger oss inte mycket ledtråd att kunna dra några längre slutsatser kring symptomen. Som sades så fanns det inga statistiskt signifikanta skillnader egentligen att gå på. Skriver detta för jag tror att vi kan få frågan från någon om vi skall kolla på då tex lukt och smakbortfall samt diarré och om man har det så har man smittats. Det var inte riktigt så enkelt.
Generellt
Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval i varje undersökning. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje gång.
Alla undersökningar är genomförda i Novus Sverigepanel. Deltagarfrekvensen är över 70 % på endast en dags datainsamling. En nivå som är rekordhög. Novus undersökningar är något man gärna svarar på, vilket gör mig otroligt tacksam. Tack alla ni som hjälper till att sprida förståelse kring denna unika och oroande situation som Coronapandemin medför. Utan er hade vi inte kunnat få fram denna information. Tillsammans har vi kunnat visa Sverige och världen hur väl vi sköter oss och förvaltar det kollektiva ansvar som är en förutsättning som krävs för att vi skall kunna klara denna pandemi med så liten skada som möjligt på samhälle och individer.
Torbjörn Sjöström
VD
Novus
Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.
Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.
Tidigare blogginlägg:
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?
Tidigare dagarns coronastatus:
Coronastatus 0409 (Skillnaden mellan män och kvinnor)
Coronastatus 0408 (Små skillnader i sjuka mellan regioner)
Coronastatus 0407 (Fler tillfrisknar efter sjuk >5 veckor)
Coronastatus 0406 (Hur ser Svenska folket på framtiden?)
Coronastatus 0405 (Hur orolig är man för att bli sjuk?)
Coronastatus 0404 (Vilka symtom har de som tror det fått Corona?)
Coronastatus 0403 (bl.a. 30% av de som är sjuka nu har varit sjuka över 5 veckor)
Coronastatus 0402 (Stockholmarna sköter sig bättre ang påskresor)
Coronastatus 0401 (Förtroende för institutioner och media)
Coronastatus 0331 (Seniorspecial! Hur de äldsta agerar kring Coronaviruset)
Coronastatus 0330 (andelen sjuka och antal som tror de har corona)
Coronastatus 0329 (antal som tror de har fått Corona)
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)