Väljarbarometern

Här hittar du samtliga väljarbarometrar som gjorts i samarbete med Novus.

November 2021

Novus/SVT väljarbarometer november: M fortsätter att öka och SD tappar

Undersökningen visar inga signifikant skillnader jämfört med föregående månad. Moderaterna ökar dock för tredje månaden i rad och stärker sin position gentemot Sverigedemokraterna som minskar i stöd för tredje månaden i rad. Kristdemokraterna är återigen mycket nära 4-procentspärren medan Miljöpartiet vänder uppåt och ökar sitt avstånd till spärren.

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer nov 2021

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 83, Liberalerna 0, Centerpartiet 31, Kristdemokraterna 15, Socialdemokraterna 93, Vänsterpartiet 41, Miljöpartiet 17, Sverigedemokraterna 69.

Novus har för den här undersökningen sökt 7398 personer. Av dessa har 3660 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 4–31 oktober. Deltagarfrekvensen var 51%. Andelen osäkra väljare 6,3%.

Kommentar

Det är små förändringar i väntan på en ny partiledare för Socialdemokraterna. Sannolikt blir det ju Magdalena Andersson även om kongressen inte har beslutat det när detta skrivs. När Stefan Löfven aviserade sin avgång tog S ett litet glädjeskutt i opinionen, kanske lika mycket för att Löfven avgår då hans tid har fokuserat på kompromisser på ett sätt väljarna nog inte varit helt nöjda med. Det finns en längtan efter en ideologiskt grundad politik. Vänsterpartiet ökade i samband med regeringskrisen på grund av detta sug. Inte för att sakfrågan var så jätteviktig, utan för att det skedde på grund av en ideologisk övertygelse. En stark kontrast till Socialdemokraternas två senaste mandatperioder, där Centerpartiet fått igenom mycket politik som tidigare nog klassats som Allianspolitik.

Men Alliansen är nog död och begraven för evigt, det har verkligen skett stora svängningar i partiernas ståndpunkter kring många sakfrågor på kort tid. Samtidigt som väljarnas oro kring politikens möjlighet att lösa problemen nog är större nu än den varit på länge. Lag och ordning, Energipolitiken är två frågor som varit väldigt framträdande sedan sommaren. Svenskarnas syn på kärnkraften har blivit allt mer positiv och det har tydligt blivit en fråga som delas upp mellan regering och oppositionspartier. Med oppositionen för och regeringspartierna emot. Det är svårt för många att se en klimatvänlig värld som baseras på elektricitet om det finns elektricitetsbrist och skenande elpriser. Energifrågan har blivit ett konkret akut problem idag. Precis som brottsligheten, där jag ju inte behöver lägga ut texten mer än så. Varje dag rapporteras det ju om grova våldsbrott i media.

Båda dessa frågor anses Moderaterna vara bäst på, vilket förklarar deras successiva uppgång nu för tredje månaden i rad.

Det förklarar också Sverigedemokraternas nedgång lika många månader. Sverigedemokraternas paradgren var att peka på att något var trasigt. Nu när det är etablerade sanningar är det svårare att se hur de skall lösa problemen. Om inte annat för de har isolerats från att ha politiskt inflytande under alla år. Men också för att de själva i handling visar att de så gärna sänker regeringen eller sakfrågor så fort de får en chans. Där samarbetar de gärna och andra partier utnyttjar också det gladeligen. Men att hitta gemensamma lösningar verkar vara mycket längre bort enligt väljarna. Då ligger Moderaterna bättre till om man funderar på vilket oppositionsparti som skulle kunna lösa de problem regeringen inte klarar av att lösa.

Balansgången för oppositionspartierna måste klara av är ju att både peka på problem och visa att man är ett trovärdig alternativ som skulle klarat av det bättre.

Men snart har Socialdemokraterna en ny partiledare och det kan mycket väl leda till en ökad väljarrörlighet. Magdalena Andersson har idag ett bredare förtroende som inte alls är lika polariserat mellan regering och opposition som partiledarna har. Om det håller sig i partiledarrollen kan det leda till helt nya väljarflöden. Men å andra sidan är rollen som partiledare och kanske statsminister något helt annat än att vara finansminister. Så det kan lika gärna leda till ett polariserat förtroende och likna det som Stefan Löfven har nu.

Torbjörn Sjöström

VD

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer nov 2021

 

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: