Att nå unga fackliga medlemmar
Så kan fackliga organisationer attrahera och behålla unga medlemmar
På Novus arbetar vi nära många fackliga- och arbetsgivarorganisationer i en rad olika frågor. I följande text kan du läsa om vårt arbete specifikt med fackliga organisationer och utmaningen med att få unga att engagera sig i facklig organisering. Den här texten är en fortsättning på ett tidigare inlägg där vi presenterade flera viktiga insikter och rekommendationer som kan hjälpa fackförbund i deras arbete. Här fokuserar vi på några ytterligare aspekter som kan bidra till att stärka facklig organisering bland unga.
Fackliga organisationer har som syfte att skapa rättvisa och skydda arbetstagares rättigheter, men en återkommande utmaning är att engagera och värva unga medlemmar. För många fackförbund är det en prioritering att nå ut till den yngre generationen, som ofta är nya på arbetsmarknaden och inte har samma relation till fackligt medlemskap som tidigare generationer.
Med en bred kundbas inom fackliga organisationer och lång erfarenhet av att hjälpa till att hitta lösningar för att attrahera nya medlemmar, förstår vi att det handlar om mer än att bara erbjuda traditionella medlemsförmåner. För att fånga unga och nya medlemmar behöver fackförbunden förstå deras verklighet, behov och värderingar.
Novus har under flera år genomfört undersökningar bland både medlemmar och icke-medlemmar för att identifiera de faktorer som påverkar deras val. Ett exempel på detta var djupintervjuer där vi ställde frågan till icke-medlemmar: ”Varför är ni inte medlemmar?” Resultaten gav oss värdefulla insikter om de hinder och missförstånd som ofta finns kring fackligt medlemskap. Genom att fånga dessa insikter kan vi hjälpa fackförbunden att anpassa sina budskap och erbjudanden så att de bättre svarar mot den yngre generationens behov och önskemål.
Nedan listar jag, utifrån ett fackligt perspektiv, några viktiga insikter om de möjligheter vi identifierat kopplat till arbetet och hur dessa kan bidra till en starkare position på arbetsmarknaden och säkerställa en hållbar medlemsbas för framtiden.
- Att fixa saker tillsammans. Få unga att förstå att det faktiskt går att påverka som medlem och illustrera konkreta exempel på när man lyckas; Att för mer individualistiskt lagda generationer förklara varför kollektiva värden och lösningar gynnar även dem. Min bild är att unga är intresserade av att engagera sig i frågor som de tycker är viktiga och har inget emot kollektiva insatser så länge de ser kopplingen ”what´s in it for me”.
- Var synliga på arbetsplatsen! Det blir allt svårare för fackliga organisationer att göra sig synliga på många arbetsplatser, inte minst inom många privata verksamheter (och inte sällan i nya växande branscher). Att utöver det även lyckas rekrytera engagerade förtroendevalda, underlättar i sin tur facklig närvaro rekryteringen av nya medlemmar. Vi ser också att arbetsplatser med facklig närvaro har mer nöjda medlemmar än de som saknar fackligt förtroendevalda.
- Öka relevansen för varje enskilt medlemssegment. På Novus jobbar vi en hel del med segmenteringar och profileringar. Vi är alla olika med varierande behov, barriärer och drivkrafter. För att stärka organiseringsviljan bör därför kommunikationen målgruppsanpassas, exempelvis utifrån värderingar, ålder, livssituation och kulturell bakgrund.
- Studentmedlemskap bör helst landa i ett ordinarie medlemskap. Många erbjuder idag studenter ett rabatterat studentmedlemskap, något som är bra för att skapa en vana att vara medlem. Tyvärr lyckas inte alltid förbunden i önskad utsträckning hålla kvar dem som medlemmar när de väl kommer ut i arbetslivet. Här kan vi på Novus hjälpa till genom att kartlägga ungas drivkrafter och barriärer, som syftar till att optimera ett upplägg där risken för avhopp minskar.
- Nya typer av anställningar kräver nya lösningar. Många unga på arbetsmarknaden kan ha tillfälliga anställningar, andra otrygga anställningsformer eller vara egenföretagare (inklusive de inom gig-ekonomin). Vilka tjänster och aktiviteter säkerställer schyssta arbetsvillkor för dem?
- Ta hem segrarna. Medlemmarna efterlyser ofta förhandlingsstyrka. Facket ska driva på för en bra löneutveckling för alla – även för unga. Uppvisa förhandlingsframgångar. Det stärker fackets positionering hos individen samt ökar medlemmarnas engagemang och vilja att rekommendera medlemskapet vidare. Genom våra referensvärden kan ni se er position i förhållande till andra fackförbund i centrala frågor. Det ger ett bra underlag för att förstå medlemmarnas behov och utveckla ert erbjudande.
- Adressera ungas stress och press. Unga är i stor utsträckning utsatta för stress men saknar ofta relevanta verktyg för att hantera det på korrekt sätt, samtidigt som viljan att vara till lags och visa sig duktig lyser starkt. Här krävs det att facket har ett extra vakande öga, så att unga inte går in i väggen, helt i onödan.
- Skapa forum för dialog. Novus har tidigare genomfört undersökningar på uppdrag av Järvaveckan, där en viktig poäng som benämns är att inte bara prata om boende i utsatta områden, utan även prata med Samma sak gäller förstås unga på arbetsmarknaden – Involvera unga medlemmar i utvecklingsarbetet för att säkerställa det fackliga medlemskapets relevans.
- Fånga upp nya medlemmar. Från det ögonblick någon blir medlem är det viktigt att som förbund vidta lojalitetsskapande åtgärder, något som bidrar till att bygga en relation till medlemmen. Det stärker bilden av det bra förbundet gör och på vilket sätt medlemmen får valuta för pengarna. Därför är det viktigt att kontinuerligt genomföra medlemsundersökningar och följa upp för att kunna mäta i vilken utsträckning relationen till medlemmarna stärks över tid.
Här kan du som önskar ta del av samtliga råden och våra tidigare nämnda insikter läsa vidare.
Vi hjälper er med faktabaserad kunskap för att skapa mer träffsäkra strategier och anpassade erbjudanden. Tveka inte att ta kontakt med oss för att höra hur vi vidare kan stödja er i arbetet som medlemsorganisationer!