Svår fråga, har varit många spännande under året. Väljer att nämna den som vi genomförde på uppdrag av Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet och som visade att en klar majoritet av svenskarna (65%) procent inte tyckte att det är okej att bada/ simma ensam samtidigt som det var många, en av tre som uppgav att de alltid /ibland badar ensamma. Trygg-Hansa gör årligen PR undersökningar om vattensäkerhet och brukar få ett högt mediagenomslag, vilket är ett viktigt bidrag i deras varumärkesbyggande.
– Helena Björck, Senior Client Advisor
Du var på plats i USA för att bevaka valet. Vilka strategier för att bryta genom bruset och väcka uppmärksamhet under valrörelsen fastnade särskilt hos dig?
I USA har man fortfarande ett extremt engagemang när det kommer till fysiska samtal i valrörelsen. Bara under en dag knackade demokraterna på över 800.000 dörrar i Pennsylvania. Så förutom TV, radio, tidningar och sociala medier investerade de även enorm tid på att fysiskt kampanja. Republikanerna däremot struntade i princip helt i detta i år. Trots detta gick demokraterna förlorande ur striden. Frågorna som kvarstår är hur mycket större förlusten hade kunnat bli utan detta fysiska kampanjande? Eller om fysiskt kampanjande i slutändan hjälper i någon större utsträckning?
– Hjalmar Strid, Client Advisor
Hur ser svenskarnas syn på reklam ut och vad är extra viktigt att tänka på som varumärke 2024?
I år är det tio år sedan Novus, på uppdrag av Sveriges Annonsörer, började mäta svenskarnas inställning till reklam. Att kunna följa reklamutvecklingen över en så lång tidshorisont ger oss ett unikt perspektiv. Reklamen är en vattendelare som väcker både positiva och negativa attityder, och det är viktigt med de positiva exemplen. Det går att skapa och sprida reklam som konsumenter faktiskt vill ta del av. Jag ser 2024 som ett år då fler annonsörer och kreatörer har omfamnat det långsiktiga och hållbara framför det kortsiktiga och säljinriktade. Detta bäddar gott för en verklig win-win för både konsumenter och varumärken.
– Ieva Englund, Client Development Advisor, varumärkesspecialist
Vilka sorters varumärkesundersökningar har ökat i popularitet under 2024 och vad tror du det beror på?
Jag har märkt ett ökat intresse för att mäta platsvarumärken, både i förfrågningar som kommer in och i generella diskussioner. Det är både kul och viktigt att fler nu utforskar möjligheterna kring att sätta sin plats på kartan. Många fantastiska delar av vårt land står just nu inför utmaningar med en krympande, åldrande befolkning. Och alla kan inte locka med ”vacker natur” eller ”närhet till allt”. Att förstå vad faktiskt som gör den egna platsen unik och intressant är en grundförutsättning för såväl en liten kommun som ett helt land för att kunna attrahera arbetskraft, turister, talanger och investeringar.
– Lina Karlsson, Client Advisor
Har du exempel från året som gått på hur den ideella sektorn kan skapa förändring genom kreativ kommunikation?
Frihamnsdagarna tycker jag är ett utmärkt exempel. Detta år lanserades Förändringsrapporten som både bidragit till debatter, inspiration samt opinion. Rapporten och resultatet i sig har inte bara kartlagt områden och ämnen som är i behov av förändring utan också gett svar på det demokratiska läget samt åtgärder som är tillgängliga för alla, allt från privatpersoner till större organ som regering. Att nå förändring har hela tiden varit syftet med Frihamnsdagarna och rapportsläppet har verkligen satt bollen i rullning.
– Lovisa Brunnberg, Client Advisor, specialiserad inom varumärke
Du har varit inblandad i en unik studie* där vi jämfört synen på AI idag jämfört med för 5 år sedan. Vilka slutsatser drar du från den?
Vi ser att pessimismen kring AI har ökat sedan 2019, med en minskad tro på dess positiva potential, en slags ”AI-backlash”, där tillitsproblemen blivit mer framträdande. Samtidigt har förståelsen och användningen av AI-tjänster mognat sedan 2019. När vi frågar om en framtid där AI fått ett bredare genomslag år 2030, oroar sig fler för att det kommer vara svårare att lita på fakta/nyheter. Dessutom finns en växande uppfattning om att AI kommer göra samhället mindre demokratiskt. Kanske dags att vi slutar se AI som antingen en räddare eller ett hot, och fokuserar på hur vi ska använda AI. Med lika delar ansvar och hopp framåt, kan AI-tjänster bli ett verktyg för förändring, format av oss och för oss. *Studien har gjorts av Novus på uppdrag av Microsoft (och addAI) under våren 2024
– Peter Blid, Business Advisor
2024 har varit ett osäkert år på många sätt, inte minst ekonomiskt. Märks det i hur våra fackförbund kommunicerar och i underlaget de efterfrågar, enligt dig?
Förtroendet för fackliga organisationer har hållit sig högt under året. I en osäker tid med krig och behov av balans mellan jobb och fritid, är det betryggande att någon bevakar arbetsvillkoren. Bra arbetsgivare vet hur man attraherar och behåller personal, fler företag borde därför mäta sitt arbetsgivarvarumärke.
– Mats Lindström, Senior Client Advisor
Har du sett bra exempel under 2024 på hur man kan boosta sitt varumärke med hjälp av PR/förtjänad uppmärksamhet?
Hur får man folk att prata om tråkiga saker, det är ingen enkel sak. SPP lyckades få en hel generation att prata om pensionsdagen genom kampanjen Pensionspremiären. I stället för att se pensionen som trist, skapade de ett event där nyblivna pensionärer åkte ”studentflak” genom stan och firade på stadens coolaste nattklubb. Den kreativa idéen fick stor massmedial spridning, förändrade inställningen till pensionsdagen och stärkte SPP:s varumärke, både internt och externt. Dessutom lyfte kampanjen frågan om ålderism till politisk nivå. Framgången grundades på en noggrann undersökning och analys av marknaden. Novus erbjuder gärna stöd för att nå liknande framgångar 2025.
– Peter Rosin, Senior Client Advisor
2024 har varit ett supervalår. Hur har det märkts av på den politiska kommunikationsarenan under året?
USA valet sög väl all syre ur allt annat även i Svensk media, nu håller världen andan. USAs undersökningar missade resultatet för trede valet i rad, väntat om man kan metodik som vi. Men för första gången kunde man bevisa matematiskt är att undersökningsföretagen kopierade varandra (herding) i USA. Något de ovetenskapliga undersökningarna gör och vi noterat även från den typen av självrekryterade även i Sverige när det närmat sig valdagen. Apropå Sverige visade Novus återigen att våra undersökningar är pålitliga. Novus kom närmast av alla för 4:e EU valet i rad. Tillförlitliga oberoende undersökningar är helt avgörande i en stabil demokrati. Nu hoppas vi att våra kollegor i USA lär sig läxan som de borde kunna redan.
– Torbjörn Sjöström, VD
Kan du ge exempel på spännande initiativ som tagits under 2024 för att stärka Sveriges varumärke?
2024 har präglats av två satsningar för att stärka bilden av Sverige. Regeringens Team Sweden arbetar för ett ökat förtroende och positivt intresse för Sverige i utlandet. Genom att stärka svensk konkurrenskraft och motståndskraft mot desinformation ska initiativet bidra till ökad utrikeshandel och intresse för investeringar i Sverige. Sveriges Kommunikatörer initierade också under året Mötesplats Sverige för att skapa en plattform för trovärdig kommunikation och innovation kring Sverigebilden. Novus deltar i båda satsningarna genom att bidra med relevanta frågeställningar och analys. Vi tror på samverkan mellan olika aktörer är avgörande för bygga Sveriges framtida varumärke.
– Lena Rodén, Försäljningschef
Vi bjuder på kunskap, fakta och rapporter inom området varumärke och kommunikation i form av Novus Varumärkesbrev. Vill du ta del av det? Prenumerera här.