Inga statistiskt säkerställda förändringar, men det är rätt ovanligt, dock ser vi sannolikt en Nato effekt. Både M och S vinner på ett Natomedlemskap, medan SD tappar på en upplevt tryggare värld. Deras väljarbas ligger i osäkerheten.
S och M går upp, SD går ned ganska mycket, vilket resulterar i att M nu är större än SD även om det är inom felmarginalen från varandra. Detta är första gången sedan september 2023 som M har ett större stöd än SD.
Här kan du se en presentation av väljarbarometern för mars 2024 på ca en minut:
Du måste acceptera kakor för att kunna visa detta innehåll.
V tappar också rätt kraftigt, vinnare på nedgången är S och MP, sannolikt en Nato effekt där också. Men här för att V är emot Nato. Rysslands invasion av Ukraina ställde ju om synen helt på säkerhetspolitiken, behovet av ett försvar och rädslan för Ryssland som stormakt. Särskilt som Ryssland också agerat hotfullt mot Sverige samt att Sveriges alliansfrihet i praktiken inte funnits, vi stöttade USA på plats i Afghanistan i deras krig mot terrorism.
MP och KD går upp lite.
KD:s uppgång kan ha att göra med ett ökat fokus på KD i och med ordväxlingar och kanske att man differentierar sig lite mot SD? Även Teodorescus kandidatur har sannolikt skapat mer snack kring KD, vilket kan stärka dem lite. Småpartiernas utmaning är att de annars kommer i skymundan från de stora partierna, där allt nästan bara kretsat kring centrala frågor som brottslighet, Nato och annat där det mer hamnar runt S, M och SDs. Ett mindre parti kan inte hävda sig i de stora strukturella nästan existentiella frågorna för Sverige just nu. Men med bland annat en EU-kandidat som har varit i TV, bytt parti och ledarskribent, så skapar det lite nytt fokus på KD – partier vinner på att det pratas om dem i media.
MP:s uppgång kan vara lite av samma anledning, t.ex. diskussioner kring språkrör, f.d. kulturministern som en potentiell kandidat.
Torbjörn Sjöström, VD Novus
Om undersökningen
Novus väljarbarometer genomförs varje månad. Undersökningen ger svar på frågan hur svenska folket skulle rösta om det vore val till riksdagen idag.
Novus väljarbarometer för mars 2024 genomfördes under perioden 19 februari – 17 mars 2024. Totalt besvarade 2230 röstberättigade svenskar i åldern 18 år och uppåt utan övre åldersgräns undersökningen. Resultatet är efterstratifierat på kön, ålder, utbildning, region och valt parti i riksdagsvalet 2022. För ytterligare information, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.
Andelen som skulle rösta på annat parti är 1,3 procent (-0,1%) och andelen osäkra väljare, d.v.s. de som inte vet vilket parti de skulle rösta på, är 9,7 procent. Om det vore val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 74, Liberalerna 0, Centerpartiet 17, Kristdemokraterna 0, Socialdemokraterna 138, Vänsterpartiet 30, Miljöpartiet 17 och Sverigedemokraterna 73.
Vi har lanserat ett analysverktyg för den som vill fördjupa sig ännu mer i våra politiska undersökningar. Här ges möjligheten att självständigt analysera undersökningsdata från Novus väljarbarometer. Se Novus väljarbarometers utveckling över tid, granska förtroendet för de olika partiledarna eller se skillnaden mellan ålder, län och ort i Novus tre pelarundersökningar. Klicka här för att komma till online-verktyget.