Meny

Vad tycker väljarna?

Maj 2025

Partiledarförtroende maj 2025

Läs hela rapporten här: Novus Partiledarförtroende maj 2025

Analys

I topp tre är rangordningen densamma, men på tredje plats ökar Åkesson statistiskt säkerställt, vilket också sammanfaller med att SD gick om M som näst största parti. Busch trycker ned Dadgostar från tredjeplatsen med en statistiskt säkerställd uppgång. Hatt kommer in på 10% förtroende, och 30% som inte känner till eller vet vilket förtroende har för henne ännu. Just att Hatt kommer in som en ny partiledare med en bakgrund som VD och företagarorganisation, till ett parti som inte är del av det förra borgerliga blocket och ett parti som tappat alla sakfrågor de tidigare ägde. Valet 2022 handlade för C om Annie Lööf och att vara mot SD, de lyckades inte profilera sig i några sakfrågor alls under valrörelsen. Under Demiroks ledning lyckades de inte heller vinna några politiska sakfrågor och inte heller bygga förtroende för honom som partiledare.

10 % i förtroende och 30 % som ännu inte kan bilda sig en uppfattning kring Hatt skall ställas i relation till att endast 4 % hade förtroende för Demirok och 17 % som inte kunde bilda sig en uppfattning kring förtroendet för honom.

Att förtroendet för Hatt är högre än Demirok förklarar Centerpartiets statistiskt säkerställda uppgång i väljarstöd med 2,2 procentenheter till 6,5 % om det vore val idag. Men kännedomen är fortfarande lägst av alla, och lyckas man hantera det rätt kan det öka stödet, dock när Annie Lööf var nytillträdd som partiledare och minister så ökade hennes kännedom genom en skandal kring ett av hennes ansvarsområden och hon blev känd men förtroendet ökade inte. Hatt är mer ”beprövad” politiskt då hon också haft ministerroller innan, så samma sak behöver inte hända här. Men C behöver hantera balansgången att vara i opposition tillsammans med MP, V och S. Partier de historiskt haft väldigt lite gemensamt med, förutom då motståndet mot SD. Men med Hatts bakgrund så verkar det som de behöver närma sig frågor de historiskt haft mer gemensamt med M än S. Företagarfrågor, samt kanske ta en konflikt med MP kring miljöfrågan, och avståndstagande från V:s politik? Samtidigt är C inte ensamma om denna utmaning, L har minst lika stora utmaningar, även KD har det. För dom är det ännu känsligare då de ligger under 4% spärren. L väntar på en ny partiledare, och KD har en som iofs ökar i förtroende, men bland två partier där de nog kan ha svårt att vinna röster. M, pga de är mindre än SD, och just SD, där KD kan ses som en som följer SD:s frågor mer än driver egna.

Om man tittar på skillnaden i positivt förtroende uppdelat mellan regeringen, SD och oppositionen så ser men tydligt hur polariserat förtroendet är för partiledarna.

Grafiken är uppdelad i två staplelgrupper per partiledare, andelen som har mycket eller ganska stort förtroende (pos) och andelen som har ganska eller mycket litet förtroende (neg), och då uppdelat på de som sympatiserar med regeringspartierna (M, L, KD), oppositionen (S, MP, V, C) och SD. Det är stora skillnader mellan SD och regeringspartierna i många frågor, så det är viktigt att visa på dessa skillnader.

Störst är polariseringen kring Åkesson där, 27 % har förtroende för honom samt 59 % av svenska folket har mycket eller ganska litet förtroende. Men det positiva är fördelat så här: 95 % bland SDs, 36 % bland regeringspartiernas och 4 % bland oppositionens sympatisörer.

Busch som trycker ned Dadgostar från fjärdeplatsen, med den största uppgången i förtroende +7 procentenheter. Men hon polariserar nästan lika mycket som Åkesson och Dadgostar, 56 % har inte förtroende för henne. Så även om hon ökar i förtroende så sker det blad de som idag sympatiserar med regeringen eller SD. Till skillnad mot Kristersson så är det tydligt att de som sympatiserar med M finns det drygt var tionde som inte sympatiserar med Busch, även inom SD är det samma sak. Busch anses tydligt vara i ”lag Tidö”. I oppositionen är det lika många som inte har förtroende för Busch som för Åkesson.

Förtroende för partiföreträdarna är avgörande för att vinna väljare. Litar man inte på de som skall genomföra politiken partiet förordar så spelar det inte så stor roll vad de säger sig vilja genomföra om de fick förtroendet de inte har.

Det finns tecken på att partier drar igång sin valrörelse, och polariseringen i förtroende kan bli en stor utmaning för många partier, för L och KD kan ett val mellan block bli helt förödande. Bilden av L kommer säkerligen kunna förändras helt beroende på vem som blir partiledare. Men en ny partiledare är ingen garanti för att man skall vinna väljare, både Sabuni och Pehrsson är bevis på det.

Hatt avviker här faktiskt bland de mindre partierna, att C vinner väljare genom att tillträda. Men det skapar också politiska förväntningar som kan bli mycket svåra att införliva med de partier som är i oppositionen.

SD skall man heller så klart inte räkna ut, de är nu större än M, och förtroendet för Åkesson ökar statistiskt säkerställt.

Om jag skulle gissa så tror jag många partier kommer vilja bryta sig loss från blockpolitiken denna valrörelse. Men samtidigt ligger det i medias intresse att göra det till ett val mellan två alternativ, den trend som pågått i de flesta västerländska medier fortsätter.

Väljarna? De vill ha en bättre framtid, och har ett stort sug efter partiledare som tar ansvar, genomför politik som skapar ett bättre land. Att man kan lita på dem, och att de förvaltar det ansvar de får av väljarna. Den bistra verkligheten för politiska strateger är att bland de verkliga ödesfrågorna är väljarna rätt eniga, man vill ha en bra skola och sjukvård, man vill inte ha brottslighet och krig. Lösningarna behöver vara kompromisser inte ödesval. För det kan ju låta så enkelt inför valet, men sen går tiden utan att de problem som partierna gick till val på att lösa ens förbättrats alls.

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på eget initiativ under perioden 8–14 maj 2025 i Novus Sverigepanel och besvarades av totalt 1024 personer i åldern 18–84 år. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Läs hela rapporten här: Novus Partiledarförtroende maj 2025

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: