Vad tycker väljarna?

September 2024

Ministerförtroende september 2024

Läs hela rapporten här: Novus Ministerförtroende september 2024

Analys

Statsminister Ulf Kristersson är den minister som har högst förtroende bland väljarna, med 34 procent som har mycket eller ganska stort förtroende för honom. Sedan Novus senast undersökte ministrarnas förtroende i januari 2024 har Kristerssons förtroende ökat statistiskt säkerställt med fem procentenheter. Även förtroendet för justitieminister Gunnar Strömmer har ökat statistiskt säkerställt med fem procentenheter.

Moderaterna anses också vara det parti som är bäst i lag och ordning. I januari 2024 ansågs Sverigedemokraterna vara bäst, så det finns ett samband mellan den ansvarige ministerns förtroende och förtroendet för partiet. Lag och ordning är väljarnas näst viktigaste fråga, och till skillnad från den viktigaste, sjukvården, är den en fråga som ligger direkt under regeringens kontroll.

Tittar vi på de nya ministerrollerna, så har Maria Malmer Stenergards byte från migrationsminister till utrikesminister lett till att kännedomen om henne ökat kraftigt. I januari 2024 var det 61 procent som inte kände till henne eller inte kunde ange sitt förtroende för henne; nu är det 45 procent som uppger det. En kännedomsökning på 16 procentenheter: 9 procentenheter positivt, 7 procentenheter neutralt. Hon har genom rollbytet också klättrat från en elfte till en femte plats, som hon delar med Kristdemokraternas partiledare samt energi- och näringsminister Ebba Busch, den minister som inte är moderat men som har högst andel positivt förtroende. Busch är dock också den minister med absolut högst andel som har lågt förtroende för henne, 62 procent.

Den andra kristdemokraten som finns på topp 10 i ministerlistan är socialminister Jakob Forssmed, som har gått fram statistiskt säkerställt jämfört med januari 2024 i andelen som har förtroende för honom. Han har också ökat lite i negativt förtroende, men inte alls samma massiva negativa övervikt som partikollegan Busch.

Kännedomen om den nyutnämnde migrationsministern Johan Forssell har också ökat jämfört med i januari 2024.

Nyutnämnde biståndsministern Benjamin Dousa kommer in med låg kännedom, men en stark övervikt i andelen som har litet förtroende för honom: 21 procent lågt förtroende och endast 5 procent högt. Den andra helt nya ministern, EU-minister Jessica Rosencrantz, har bara en svag övervikt bland de negativa, med 9 procent lågt förtroende och 5 procent högt. Rosencrantz kommer in som den mest okända ministern, men där är hon inte ensam. Även de sittande ministrarna Paulina Brandberg (L), Camilla Waltersson Grönvall (M) och Anna Tenje (M) är på delad sistaplats i kännedom. Totalt är det 75 procent av svenskarna som inte känner till eller inte kan svara på vilket förtroende de har för dessa.

Rent generellt är det tydligt att den partipolitiska polariseringen är störst bland partiledarna. Alla partiledare i regeringen har fler som har lågt förtroende för dem än som har högt förtroende. Att det är så är egentligen ingen nyhet, men problematiken kring det blir tydligast när de listas som ministrar, som ju representerar alla väljare, inte bara partiet de leder. Väljarna ser sällan partiledarna i sin ministerroll, utan oftare som ledare för sitt parti i kampen om makten. Just maktkampen och debatten är ju det som driver den politiska nyhetsbevakningen mer än rollen som minister. Kristersson kan lämna det i vissa fall, t.ex. i NATO-frågan. Men annars blir det en kamp mellan regeringspartierna och oppositionen där partiledarna står mot varandra och väljarna tvingas välja lag.

Tabell 1: ”Vilket förtroende har du för följande ministrar?”, september 2024 jämfört med januari 2024, sorterat från högst till lägst andel ”Mycket + ganska stort förtroende”.

Tabell 2: ”Vilket förtroende har du för följande ministrar?”, september 2024, sorterat från högst till lägst andel ”Mycket + ganska stort förtroende”.

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på eget initiativ under perioden 12–16 september 2024 i Novus Sverigepanel och besvarades av totalt 1067 personer i åldern 18–84 år. Samtliga respondenter fick ta ställning till vilket förtroende de har för respektive partiledare och 536 respektive 531 respondenter fick ta ställning till hälften av ministrarna vardera. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Läs hela rapporten här: Novus Ministerförtroende september 2024

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: