Väljarbarometern

26/8-22

Novus/SVT 26 aug 2022: SD fortsätter att öka

Analys

Fortsatt små förändringar i opinionen den stora förändringen skedde verkligen mellan den 15 aug och den 21 aug. Men det förändrade spelplanen radikalt och sedan dess har den legat fast.

KD ökar lite och går om L igen, liten förändring men intressant. M är kvar på samma nivå som igår men SD fortsätter att öka lite. S återhämtar sig lite också. C tappar, kortsiktig dipp eller bruten trend? Vet vi mer kommande dagar. Å SD tuffar på fortsatt sakta men säkert uppåt… Så det blir en lång text om SD i min analys även idag, för dag till dag visar de mindre förändringarna men de större förändringarna och vad som ligger bakom är mer intressant.

Hur kan SD öka som de gör?

Jo de som röstar på SD gör det inte för att förtroendet för Åkesson skjutit i höjden. Inte heller att förtroendet för M eller S rasat på kort tid.

Spelreglerna kring SD är inte de samma som för de andra partierna.

Skillnaden mellan vad jag kallar förpartier och motpartier

Förtroende för partiföreträdare är viktigt, men det är främst viktigt för de partier jag brukar kalla ”förpartier”, de partier väljarna historiskt röstat på för att lösa problemen, i princip är det alla partier i riksdagen förutom SD. SD kom in som ett ”motparti”. Ett motparti utgår inte från framtidsvisioner, utan en osäker nutid. att stoppa ett läckande skepp från att sjunk. Stoppa den akuta krisen. Är det akut krävs akuta åtgärder och det spelar egentligen ingen roll om det parti som pekar på problemen inte har trovärdighet att lösa det, eller trovärdighet att leda landet. Det är grunden i ett motparti, och de vinner väljare på de andra partiernas oförmåga att lösa problem de ofta säger är viktiga. Ett motpartis viktigaste motor är faktiskt nyhetsmedias ”breaking news” logik. Fokus på katastrofer, livesändningar där man inte hinner med reflektion och förklaring. En nyhetsvärld som domineras av oförklarliga katastrofer och att saker kan rämna när som helst är det motpartiet som är vinnaren, i alla fall så länge väljarna inte helt tappat tron på en representativ demokrati. Detta är något man ser i hela västvärlden. Så det är inget unikt svenskt fenomen.

Ett förparti har i princip främst en orsak till varför man skall rösta på dem:

Att man har en plan hur man skall förvalta och utveckla landet utifrån verkligheten och guidad av partiets ideologiska kompass.

Fokus är på lösningar som baseras på trovärdighet, litar man inte på partiföreträdaren är sannolikheten att partiet kommer göra det man lovar vara mycket låg. Tilltron till politiken blir låg, antalet väljare likaså.

Ett motparti har fler bevekelsegrunder för att få väljarstöd. Ett hål i ett sjunkande skepp kräver kortsiktiga radikala åtgärder. Ideologin på den som pluggar hålet är sekundärt om man sjunker.

Upplever man att de andra partierna inte ser problemen, då blir motpartiet ett alternativ för att åtminstone väcka frågan.

Upplever man att alla andra inte lyckas plugga igen hålet? Ta brottsligheten och elektriciteten nu.

Problem som pågått länge och bara eskalerar, strunt i vems felet är. Bara ”GÖR” något. Där blir motpartiet ett val pga de andras oförmåga att göra något.

Förväntans bilden på ett motparti är lägre och inte alls så sårbart av kriser och skandaler särskilt som partiet inte har en aktiv roll i makten.

Ett motparti kan också ha lösningar man gillar, det är tydligt att SD har arbetat med att inte bara vara ett motparti utan också fokuserar på att bli ett förparti. Men inte ett parti som de andra, man kommer fortfarande ha tyngdpunkten på det som byggt väljarbasen, men man vill kunna för att bli långlivat också visa att man kan lösa problemen om man får chansen.

Även om visionen är i backspegeln är det en vision när andra partier saknar en.

Motpartiet kan locka väljare både med lösningar och problem om de spelar sina kort rätt.

Samtidigt behövs det bara ett motparti i riksdagen. Förpartierna förväntas lösa problemen.

SD är fortfarande primärt ett motparti, även om de försöker röra sig till att vara ett förparti också.

SD äger rollen motparti i Sverige

Ur ett varumärkesperspektiv är SD tydligt positionerat som ett motparti, de behöver inte ens säga något själv. De äger den rollen idag, så om andra kör motpartiretorik, kommer det främst stärka den som äger den positionen, jag skrev om det lite i min analys i förrgår LÄNK. Partiers fokus på problem och skuld gynnar främst SD. Särskilt som SD också på många sätt hela tiden refereras till som ett motparti. Ett protestparti, ett som skall hållas utanför makten. VI mot DOM. Deras väljare är lite annorlunda på ett dåligt sätt.

Vi och dom tänk är aldrig bra. Det skall jag väl inte ens behöva säga. Men ändå pågår det hela tiden i politiken. Trots att samhällsutmaningarna bara ser ut att växa och vi vill ha en representativ demokrati där både majoriteter och minoriteter skall få rätt att vistas och höras.

Det är mycket svårt att vinna väljare från ett motparti genom att själv vara motparti. Man behöver spela på lösnings och förtroende korten. Man kan hålla med om problemen, men man måste vara trovärdig i lösningarna. Där ser det ut att brista från alla. S har självklart en svår position iom de har makten nu och det är dagliga skjutningar, skenande elpriser och en lågkonjunktur främst pga kriget i Ukraina och pandemin. Sitter man i makten kommer man ju automatiskt hamna i försvarsställning. Men är man i opposition och inte är ett motparti, måste man fokusera på att vara trovärdig kring lösningarna. Problemen är uppenbara för alla, men varför skulle man kunna lösa dom bättre?

Så länge man fokuserar på problemen och vems fel det är så kommer motpartiet i Sverige SD att vinna väljare.

Egentligen krävs det en helt annan strategi för partierna i en ”breakings news” värld. Faktiskt därför som jag inte bara är VD för Novus utan också viceordförande i EAPC, Europeiska Politiska konsulternas nätverk.

Vi som ett seriöst undersökningsföretag kan förklara var man går fel i kampanjerna. Ur ett europeisk perspektiv ser vi att kampanjerna som fokuserar på att maximera kortsiktiga vinster i en breaking news värld underminerar demokratins legitimitet om man inte stannar upp och ändrar fokus.

Jag och Novus jobbar inte med några politiska kampanjer, kan vara värt att säga.

Mitt och Novus arbete är att förklara mänskligt beteende, både kring politik (som syns mest), men faktiskt ännu mer kring andra frågor som berör allas vår vardag, som medborgare, skattebetalare och konsument.

Där arbetar vi främst med privata företag som levererar tjänster och produkter till oss alla varje dag. Saker vi behöver och saker vi vill ha.

Vi hjälper våra kunder att faktiskt på bästa sätt kunna uppfylla medborgarens önskemål.

Men nu är det valspurt och allas ögon riktas på Novus väljarbarometer. Då förklarar jag vad vi vet kring mänskligt beteende kring politiken. Demokratin är ju faktiskt också helt avgörande i ett öppet samhälle. Så det är ju rätt viktigt att prata om. Väljaren får inte vara någon man bara skall lyssna på vart fjärde år. Tillförlitliga undersökningar är faktiskt enda sättet att lyfta medborgarens röst. Medborgarens röst är egentligen den enda som räknas i en demokrati. Det får man verkligen inte glömma.

Torbjörn Sjöström

VD

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 63, Liberalerna 19, Centerpartiet 20, Kristdemokraterna 22, Socialdemokraterna 98, Vänsterpartiet 30, Miljöpartiet 17, Sverigedemokraterna 80.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 1589 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 23 – 25 augusti 2022. Andelen osäkra väljare 4,6 procent.

Socialdemokraterna får något högre väljarstöd jämfört med gårdagen, de ökar med 0,4 procentenheter och får ett väljarstöd på 27,9 procent. Sverigedemokraterna fortsätter att öka, de har nu ett väljarstöd på 22,8 procent, 0,4 procentenheter högre än igår. Moderaterna har ett väljarstöd på 17,8 procent, en minskning på 0,1 procentenheter. Vänsterpartiet ligger på 8,4 procent, en minskning på 0,1 procentenheter. Kristdemokraterna ökar något, 0,6 procentenheter jämfört med igår och har nu ett väljarstöd på 6,1 procent. Centerpartiet backar med 0,9 procentenheter och 5,6 procent uppger att de skulle rösta på partiet. Även liberalerna backar något, 0,5 procentenheter jämfört med igår och ligger nu på 5,5 procent i väljarstöd. 4,8 procent uppger att de skulle rösta på Miljöpartiet, en ökning på 0,1 procentenheter.

Samtliga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen. Felmarginal för denna enskilda mätning: M 1,9%, L 1,2%, C 1,2%, KD 1,2%, S 2,3%, V 1,4%, MP 1,1%, SD 2,1%, Annat 0,5%.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: