Meny
Sverigedemokraterna är åter största parti – Vänsterpartiet fortsätter växa
Novus/SVT väljarbarometer visar att Sverigedemokraterna för andra gången i en SVT/Novus undersökning är det största partiet och Socialdemokraterna halkar ner på en andraplats. Skillnaden i väljarstöd är dock även denna månad inom felmarginalen.
Novus har för den här undersökningen intervjuat 3098 personer per telefon, SMS och post under tiden 27 januari – 16 februari 2020. Andelen osäkra väljare är 5,2 procent.
Väljarflöden jämfört med valet 2018
Kort kommentar
Efter en period med politisk speltaktik att styra regeringen framför sig i olika konstellationer, är fokus återigen tillbaka på den ökande brottsligheten, och problemen med att lösa detta.
Regeringen lider av det låga förtroendet. Att Stefan Löfven är den partiledare som först återfinns på femteplats i Novus förtroendeundersökning visar på problematiken. Brottsvågen kan nog ses som en fråga minst lika stor i det offentliga rummet som flyktingkrisen.
En kris som skapar osäkerhet, oro och en efterfrågan efter konkret politiskt ledarskap. Det har inte S och Löfven lyckats med att visa. Ledarskap utan förtroende är svårt. Precis som det är svårt att vinna väljare om man inte kan bygga förtroende för partiföreträdarna. Rent praktiskt är nog denna situation svårare att hantera eftersom det är en fråga som på kort sikt egentligen främst ligger hos polisen, det går inte att stänga några gränser för att minska inhemska problem. På längre sikt är det upp till andra myndigheter. Lagstiftningen är ett extremt trubbigt verktyg som troligtvis egentligen inte biter alls. Det är ju redan olagligt att begå brott. Att skjuta till pengar kan hjälpa om det är pengar som saknas. Men är det hur resurserna används blir effekten begränsad även av det. Att utbilda poliser tar tid. Att peka ut vems fel det är löser heller inga problem, vid en akut situation måste krisen först hanteras, efter det kan man börja fundera på ansvarsutkrävande.
Förväntningen på SD är inte lika stora, deras outsider position gör det mycket lättare, det räcker med att man tror att det åtminstone inte blir värre för man skall våga testa dem. SD kan snarare ses som nödbroms partiet. Vad man än gör måste avbrytas, det går åt fel håll och det fungerar bevisligen inte tänker sannolikt många av SDs sympatisörer.
M och KD tjänar inte på att lyfta fram SD, däremot cementeras sannolikt ännu mer SD:s roll som oppositionsparti.
En liten kommentar om ett konservativt block. För det första är detta inte en ideologisk fråga alls i samma omfattning som det är en efterfrågan efter ledarskap och lösning på kriser här och nu. När oron växer minskar intresset för ideologier. Så att prata om vänster-höger, liberalism och socialism, när det uppfattas som en brottsvåg som sköljer över landet ger inte mycket förståelse för väljarnas resonemang. Det blir mer att försöka trycka in ett beteende i mallen man valt.
Utöver den ideologiska dimensionen är det ju problematiskt för M, för de har väl egentligen inte mycket att hämta där, hur skulle de inte kunna ses som ett stödparti till SD snarare än tvärtom? KD däremot har utifrån väljarnas syn på partierna positionerat sig närmare SD än M. De skulle nog kunna komma undan med det, i alla fall ett tag. Men att tro att KD skulle kunna vinna väljare på det är lite svårare att se. Både M och KD satt i en regering för inte så länge sedan, de skapade DÖ, det minns väljare, framförallt de inom SD som tidigare sympatiserade med M eller KD.
Ladda ned rapporten här: Väljarbarometer feb 2020
Torbjörn Sjöström
VD
Novus