Analys
Novus väljarbarometer publiceras först i SVT på deras site och kort därefter på Novus hemsida. Här kompletteras den med en kommentar från mig för att försöka skapa lite mer förståelse kring vad som händer och var som kanske inte händer.
Små förändringar i Novus väljarbarometer jämfört med igår. Men en säkerställd förändring som är intressant jämfört med föregående dag.
M går ned lite jämfört med igår, men Moderaterna har en statistiskt säkerställd uppgång jämfört med för tre dagar sedan.
Igår hade S en statistiskt säkerställd nedgång jämfört med för tre dagar sedan. S är kvar på en mycket låg nivå.
SD återhämtar sig lite jämfört med igår
Men även om SD är större än M så är skillnaden mellan dem inom felmarginalen nu.
Om man tittar vecka för vecka nu så ser man ganska radikala förändringar. Detta är ett svårare val än på länge, och allt pekade på stora förändringar sent detta val. Behöver ju inte lägga ut texten igen om pandemi, krig, Nato, elpriser, inflation etc. Det känns som jag gör det varje dag.
Även om det inte varit det så är hela valrörelsen till för att försöka ändra väljares åsikt och övertyga dem att rösta på just det partiet. Om det inte fungerade, varför skulle man då lägga alla dom miljoner som läggs av skattepengar på att ha alla dessa kampanjer? Då behövdes ju inte det. Eller?
Det är så klart inte bara politiker som får väljare att ändra sig.
Den som har störst påverkan är nyheterna. De definierar hela världen vi lever i och som politiken och väljare behöver förhålla sig till.
Men undersökningar påverkar så klart också. Delvis för att vi ofta är basen för den fakta som definierar världen. Alltså inte väljarbarometern kanske då, utan snarare saker som till exempel Novus undersöker. Svenskarna och internet är en Novus-undersökning. E-handels barometern och faktiskt också exempelvis hur många hundar det finns i Sverige är undersökningar Novus gör tillsammans med de över 800 undersökningar om året vi gör. Vi tar fram fakta och kunskap som självklart påverkar. Väljarbarometerns påverkan sker genom nyhetsmedias tolkningar, när de är korrekta är det inget större problem. Men är de fel blir det inget bra. Då kan underlaget vara rätt men bilden av det blir ändå fel. Lite därför jag skriver så mycket här allt oftare.
Men det är också därför det är så viktigt att undersökningar är tillförlitliga.
Förresten om väljarna är så pass osäkra att en väljarbarometer får dom att ändra sig, är det väljarbarometerns fel? Eller är det för att man faktiskt inte vet vem man skall rösta på?
Är inte problemet snarare att man inte litar på att väljarna kan ta rationella beslut?
Och jag är väldigt ledsen över att alla utom Novus ändrat metod minst en gång sedan valet. Det gör det svårt att värdera och kan vara en förklaring till varför undersökningar skiljer sig så åt som de faktiskt gör nu.
Vi gör allt vi kan gör att våra undersökningar skall vara tillförlitliga, och vi har en god historik kring tillförlitligheten.
Senaste offentliga valet var Novus mycket nära valresultatet (eu valet) faktiskt minst fel av alla.
I senaste riksdagsvalet ändrade sig många de absolut sista dagarna. Efter att vi publicerat vår undersökning
Väljarbarometern är inte ett försök till att förutsäga valet utan ett här och nu nedslag. Vid en slutdebatt kan allt hända. Och det hände också mycket. 4% ändrade sig och både S och M ökade med ca 2 procentenheter under helgen. På grund av debatten i SVT på fredagskvällen.
Det är inte bara teoretiskt utan ett faktum att svenskarna ändrar sig ända fram till valdagen, i år kommer de nog ändra sig ännu mer än någonsin innan. Då kan man via våra väljarbarometrar följa detta, för det är ganska viktigt att veta.
Förresten har ni inte sett SVT Svenska nyheters program där de kritiserar Novus undersökningar, så se det! Det var jätteroligt, jag ser verkligen satir som en fin hyllning.
Undersökningar är faktiskt så viktiga att man också kan skämta om dom.
Precis som de varje vecka skämtar om andra nyhetsvärderingar.
Förresten apropå programmet, en tanke:
Det vore inte så kul att se en fotbollsmatch där ingen vet vem som leder utan bara få resultatet när matchen slutar. Det är ju där tillförlitliga undersökningarna kommer in i en valrörelse. Det enda sättet att veta hur väljarna tänker och tycker kring ett val man som medborgare får leva med i fyra år.
Här kan ni se programmet, om jag gjort rätt har jag ”spolat fram” till inslaget om Novus väljarbarometrar, det fanns annat kul i programmet också så klart:
Svenska nyheter – Fre 26 aug 22:00 | SVT Play
En riktigt bra väljarbarometern är helt avgörande för Novus trovärdighet och att dessa är så tillförlitliga de kan vara. Tänk det motsatta om det skulle bli en sanning via dåliga väljarbarometrar att undersökningar inte fungerar, på grund av att man är för snål att göra dem bra.
Väljarbarometern definierar hela branschen, trots att det är en minimal del av vad vi gör. Däremot satsar vi mycket på den då det vore tjänstefel av oss att då försöka göra den så billig som möjligt för att spara pengar.
Torbjörn Sjöström
VD
Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 66, Liberalerna 18, Centerpartiet 24, Kristdemokraterna 25, Socialdemokraterna 93, Vänsterpartiet 31, Miljöpartiet 19, Sverigedemokraterna 73.
Novus har för den här undersökningen intervjuat 1566 personer som svarat per telefon, SMS och post under perioden 30 augusti – 1 september 2022. Andelen osäkra väljare 5,2 procent.
Socialdemokraterna får ett väljarstöd på 26,5 procent, en minskning med 0,1 procentenheter. Sverigedemokraterna får ett stöd på 20,9 procent, en ökning sedan gårdagens mätning med 0,9 procentenheter. Moderaterna minskar med 0,2 procentenheter och landar på 18,7 procent i dagens mätning. Vänsterpartiet ökar med 0,4 procentenheter och får ett väljarstöd på 8,8 procent. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet minskar med 0,1 procentenheter sedan gårdagens mätning och uppvisar idag väljarstöd på 7,1 procent (KD) respektive 6,7 procent (C). Miljöpartiet får i denna mätning ett väljarstöd på 5,4 procent vilket innebär en minskning med 0,5 procentenheter och Liberalerna får ett stöd på 5,1 procent, en minskning med 0,2 procentenheter.
Felmarginal för denna enskilda mätning: M 2,0%, L 1,1%, C 1,3%, KD 1,3%, S 2,3%, V 1,5%, MP 1,2%, SD 2,1%, Annat 0,5%. Svarsalternativet ”Annat” har minskat 0,1 procentenheter för att få jämna 100 procent.
För att räkna signifikanta förändringar behöver förenklar en förändring vara större än summan av felmarginalen är. Men det tillkommer en extra dimension när vi har ett tredagars rullande medelvärde, vi genomför 500 intervjuer om dagen och tittar på de tre senaste dagarna. Förändringen kan inte jämföras med en undersökning där samma personer är med i båda. Så man behöver för att säkerställa en statistiskt säkerställd förändring jämföra dagens undersökning med en som är tre dagar gammal eller äldre.