Väljarbarometern

Här hittar du samtliga väljarbarometrar som gjorts i samarbete med Novus.

2/9-22

Novus 2 september: M säkerställt upp

Analys

Novus väljarbarometer publiceras först i SVT på deras site och kort därefter på Novus hemsida. Här kompletteras den med en kommentar från mig för att försöka skapa lite mer förståelse kring vad som händer och var som kanske inte händer.

Små förändringar i Novus väljarbarometer jämfört med igår. Men en säkerställd förändring som är intressant jämfört med föregående dag.

M går ned lite jämfört med igår, men Moderaterna har en statistiskt säkerställd uppgång jämfört med för tre dagar sedan.

Igår hade S en statistiskt säkerställd nedgång jämfört med för tre dagar sedan. S är kvar på en mycket låg nivå.

SD återhämtar sig lite jämfört med igår

Men även om SD är större än M så är skillnaden mellan dem inom felmarginalen nu.

Om man tittar vecka för vecka nu så ser man ganska radikala förändringar. Detta är ett svårare val än på länge, och allt pekade på stora förändringar sent detta val. Behöver ju inte lägga ut texten igen om pandemi, krig, Nato, elpriser, inflation etc. Det känns som jag gör det varje dag.

Även om det inte varit det så är hela valrörelsen till för att försöka ändra väljares åsikt och övertyga dem att rösta på just det partiet. Om det inte fungerade, varför skulle man då lägga alla dom miljoner som läggs av skattepengar på att ha alla dessa kampanjer? Då behövdes ju inte det. Eller?

Det är så klart inte bara politiker som får väljare att ändra sig.

Den som har störst påverkan är nyheterna. De definierar hela världen vi lever i och som politiken och väljare behöver förhålla sig till.

Men undersökningar påverkar så klart också. Delvis för att vi ofta är basen för den fakta som definierar världen. Alltså inte väljarbarometern kanske då, utan snarare saker som tex Novus undersöker. Svenskarna och internet är en Novus-undersökning. E-handels barometern och faktiskt också t.ex. hur många hundar det finns i Sverige är undersökningar Novus gör som några av de över 800 undersökningar om året vi gör. Vi tar fram fakta och kunskap som självklart påverkar. MEN väljarbarometerns påverkan sker genom nyhetsmedias tolkningar, när de är korrekta är det inget större problem. Men är de fel blir det inget bra. Då kan underlaget vara rätt men bilden av det blir ändå fel. Lite därför jag skriver så mycket här allt oftare.

Men det är också därför det är så viktigt att undersökningar är tillförlitliga.

Förresten om väljarna är så pass osäkra att en väljarbarometer får dom att ändra sig, är det väljarbarometerns fel? Eller är det för att man faktiskt inte vet vem man skall rösta på?

Är inte problemet snarare att man inte litar på att väljarna kan ta rationella beslut?

Och jag är väldigt ledsen över att alla utom Novus ändrat metod minst en gång sedan valet. Det gör det svårt att värdera och kan vara en förklaring till varför undersökningar skiljer sig så åt som de faktiskt gör nu.

Vi gör allt vi kan gör att våra undersökningar skall vara tillförlitliga, och vi har en god historik kring tillförlitligheten.

Senaste offentliga valet var Novus mycket nära valresultatet (eu valet) faktiskt minst fel av alla.

I senaste riksdagsvalet ändrade sig många de absolut sista dagarna. Efter att vi publicerat vår undersökning

Något vi sedan fått kritik för. ”Att vi hade fel” trots att vi aldrig försökte förutsäga valet och jag var mycket tydlig på fredagsmorgonen att det är en slutdebatt och allt kan hända. Och det hände också mycket

4% ändrade sig och både S och M ökade med ca 2 procentenheter var under helgen. Pga debatten i SVT på fredagskvällen

Det är inte bara teoretiskt utan ett faktum att svenskarna ändrar sig ända fram till valdagen, i år kommer de nog ändra sig ännu mer än någonsin innan. Då kan man via våra väljarbarometrar följa detta, för det är ganska viktigt att veta. Inte dag för dag kanske men vecka för vecka kommer att vara för sällan, tre dagars medelvärde är vårt förslag på en kompromiss som känns ok nog.

Förresten har ni inte sett SVT Svenska nyheters program där de kritiserar Novus undersökningar, så se det! Det var jätteroligt, jag ser verkligen satir som en fin hyllning.

Undersökningar är faktiskt så viktiga att man också kan skämta om dom.

Precis som de varje vecka skämtar om andra nyhetsvärderingar.

Förresten apropå programmet, en tanke:

Det vore jättekul att se en fotbollsmatch där ingen vet vem som leder utan bara när matchen slutar. Det är ju där tillförlitliga undersökningarna kommer in i en valrörelse. Det enda sättet att veta hur väljarna tänker och tycker kring ett val man som medborgare får leva med i fyra år.

Här kan ni se programmet, om jag gjort rätt har jag ”spolat fram” till inslaget om Novus väljarbarometrar, det fanns annat kul i programmet också så klart:

Svenska nyheter – Fre 26 aug 22:00 | SVT Play

Tjänar vi stora pengar på väljarbarometern? Vi får lite betalt, men jag har aldrig gjort en hemlighet av att dessa undersökningar kostar mer för oss än vad vi får betalt. Men det är helt avgörande för Novus trovärdighet att dessa är så tillförlitliga de kan vara. Det kan låta som en dålig affär, men det är en ännu sämre om det blir en sanning via dåliga väljarbarometrar att undersökningar inte fungerar, pga man är för snål att göra dem bra.

Väljarbarometern definierar hela branschen, trots att det är en minimal del av vad vi gör. Det är bara att acceptera. Nyhetsmedia älskar den på gott och ont. Det vore tjänstefel av oss att då försöka göra den så billig som möjligt för att spara pengar.

 

Torbjörn Sjöström

VD

 

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 66, Liberalerna 18, Centerpartiet 24, Kristdemokraterna 25, Socialdemokraterna 93, Vänsterpartiet 31, Miljöpartiet 19, Sverigedemokraterna 73.

Novus har för den här undersökningen sökt 3070 personer. Av dessa har 1566 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 30 augusti – 1 september 2022. Deltagarfrekvensen var 51%. Andelen osäkra väljare 5,2 procent.

Socialdemokraterna får ett väljarstöd på 26,5 procent, en minskning med 0,1 procentenheter. Sverigedemokraterna får ett stöd på 20,9 procent, en ökning sedan gårdagens mätning med 0,9 procentenheter. Moderaterna minskar med 0,2 procentenheter och landar på 18,7 procent i dagens mätning. Vänsterpartiet ökar med 0,4 procentenheter och får ett väljarstöd på 8,8 procent. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet minskar med 0,1 procentenheter sedan gårdagens mätning och uppvisar idag väljarstöd på 7,1 procent (KD) respektive 6,7 procent (C). Miljöpartiet får i denna mätning ett väljarstöd på 5,4 procent vilket innebär en minskning med 0,5 procentenheter och Liberalerna får ett stöd på 5,1 procent, en minskning med 0,2 procentenheter.

Felmarginal för denna enskilda mätning: M 2,0%, L 1,1%, C 1,3%, KD 1,3%, S 2,3%, V 1,5%, MP 1,2%, SD 2,1%, Annat 0,5%. Svarsalternativet ”Annat” har minskat 0,1 procentenheter för att få jämna 100 procent.

För att räkna signifikanta förändringar behöver förenklar en förändring vara större än summan av felmarginalen är. Men det tillkommer en extra dimension när vi har ett tredagars rullande medelvärde, vi genomför 500 intervjuer om dagen och tittar på de tre senaste dagarna. Förändringen kan inte jämföras med en undersökning där samma personer är med i båda. Så man behöver för att säkerställa en statistiskt säkerställd förändring jämföra dagens undersökning med en som är tre dagar gammal eller äldre.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: