Analys
Här kommer årets sista väljarbarometer. Inga statistiskt säkerställda förändringar, men det är sällan det från en månad till en annan. Men det finns faktiskt intressanta förändringar att notera.
M återhämtar stöd och SD tappar. Vilket också innebär att skillnaden mellan partierna är inom felmarginalen.
Men de byter egentligen inte väljare med varandra. M har främst vunnit väljare från ”soffan”, men trots att M återhämtar stöd och SD tappar, så förlorar M väljare till SD. Det är inte de rörelser man kan tro genom att titta på siffrorna snabbt. Det är mer komplicerat än så.
SD:s tapp är till S, V, MP och L. Undrar om det är uttalandet om Moskéer som skapar detta. Att en del väljare ser sig om efter andra oppositionspartier. För man är inte van att se väljare gå från SD till just V, MP och L. Inga jätteflöden, men ändå synliga.
S tappar lite, men till ”soffan”.
Att M tappar till SD bör vara problematiskt för regeringen. SD tappar dock inte till M utan till oppositionen och S till ”soffan”. Så nettoförändringen blir att M ökar lite samt att SD och S tappar.
Vad kan detta bero på?
Vi såg att förtroendet för Magdalena Andersson sjunkit bland M:s och SD:s sympatisörer. Det kan vara samma polariserande effekt som gör att en del väljare istället säger att de inte skall rösta alls. Men förtroendeskiftet kring Magdalena Andersson är mycket intressant. Värt att påpeka är att väljarna egentligen vill kunna lita på alla partiers företrädare och sedan välja utifrån sympati och politik. Nu står de dock mer och väger på grund av förtroende, inte politik som sådan. Men med tanke på att alla de stora problemen vi har i Sverige har funnits länge, och alla partier utom SD haft regeringsställning någon gång utan att lösa dem, så blir det inte lätt för väljarna att ha förtroende. Särskilt om man väger in att politiken handlar mer om polariserande konflikter än att faktiskt samarbeta för att förvalta landet på medborgarnas mandat.
C är åter under 4%-spärren, men inte statistiskt säkerställt. KD och L ökar lite, men är fortsatt under spärren, dock inte statistiskt säkerställt för KD, men för L. MP är över spärren, men inte statistiskt säkerställt. Vi har alltså ett parti som är bekräftat under och tre som är inom felmarginalen från att kunna åka ut om det vore val idag.
V är det enda partiet som är lite mindre men som inte riskerar att åka ut.
Annars kretsar väljarnas fokus kring tre stora partier. Regeringsbärande, ledande oppositionspartiet och ”mot partiet” som har en bredare rekryteringsbas: som ett alternativ till soffan för att protestera, som en nödbroms för att visa de andra partierna att de måste börja ta samhällsutvecklingen på allvar och så klart de som tror att SD har den politik man vill se i framtiden.
Torbjörn Sjöström, VD Novus
Om det vore val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 73, Liberalerna 0, Centerpartiet 0, Kristdemokraterna 0, Socialdemokraterna 146, Vänsterpartiet 31, Miljöpartiet 18, Sverigedemokraterna 81.
Novus väljarbarometer genomförs med hjälp av telefonintervjuer och SMS. Telefonintervjuerna har genomförts av PFM Research på uppdrag av Novus.
Novus väljarbarometer för december 2023 genomfördes under perioden 13 november – 10 december 2023. Totalt besvarade 2 413 svenskar i åldern 18 år och uppåt utan övre åldersgräns. Andelen osäkra väljare ligger på 9,9%.