Läs hela rapporten här: Novus väljarbarometer september 2024
Analys
Inga statistiskt säkerställda förändringar, vilket det inte brukar vara om det inte har hänt något i politiken som väljarna reagerar på. Budgeten är inte något som brukar få väljarna att gå igång, särskilt inte jobbskatteavdrag som är ett lite mer effektivt sätt jämfört med bidrag, men som tenderar att inte märkas; ja, man får kanske lite mer pengar kvar i slutet på månaden, men man får ingen påminnelse om att man får pengarna, så som man får om ett bidrag höjs. Så på så sätt kan det vara lite otacksamt för regeringar som sänker skatten, för man vinner egentligen inga väljare på det, även om det kan vara bra för ekonomin och individen.
SD ökar ändå nämnvärt och är tillbaka mycket nära M. Det skiljer endast 0,6 procentenheter mellan partierna. Så det tapp som SD hade under sommaren har försvunnit. Vardagen är tillbaka och med den kommer väl oron som lockar lite fler väljare till SD, för det är primärt orosdrivet. Man behöver inte vara överens om lösningarna för att sympatisera med SD; det räcker med oron kring samhället.
MP tappar ytterligare en månad, så lyftet i EU-valet fortsätter att klinga av. De ligger fortfarande statistiskt säkerställt över 4%-spärren. Samma för V som hade en topp i två månader och är nu tillbaka på samma nivå som i mars 2024.
L ökar lite men ligger fortsatt under 4%-spärren; de har varit under 4%-nivån i alla Novus undersökningar sedan november 2022. De ser ut att vara hopplöst fast under spärren. Men samtidigt, genom att gå emot väljarnas önskemål kring ställningstagandet mot SD, tappade man inte bara medlemmar utan även väljarstöd. Förtroendet för partiledaren tillika minister Pehrsson är mycket lågt; endast Demirok och Helldén har lägre förtroende bland partiledarna. Krisande KD:s partiledare och ministerkollega Busch har nästan dubbelt så högt förtroende som Pehrsson: 19% jämfört med 10%. Har inte väljarna förtroende för partiföreträdaren så spelar det inte så stor roll vad partiet har för politik, för väljarna tror inte att det kommer att genomföras.
C tappar, men ligger dock fortsatt över 4%, men inom felmarginalen från gränsen. Vi vet efter valet att C:s positionering inte var baserad på sakfrågor, utan valet vanns genom att vara mot SD samt stödet för Lööf och hennes utsatthet som kom delvis p.g.a. sin tydliga roll mot bl.a. SD och det hat och hot som kom i kölvattnet. Så när Lööf lämnade och regeringen nu är baserad på stöd från SD, så finns det inte mycket plattform för att vinna väljare på om man inte kan bygga upp ett förtroende för den nya partiföreträdaren. Vi ser också i sakfrågeägarskapet att de inte lyckas vinna några sakfrågor heller. Men det är svårt att överskugga det låga förtroendet för partiföreträdaren.
KD tappar och även om de är inom felmarginalen från 4%-spärren så ökar avståndet. Sedan februari 2023 har de endast haft 4,0 en gång, i maj 2024. Alla andra månader har de legat under 4%. Busch drar ned, men det är nog ännu mer de frågor de har i regeringen, energifrågan framförallt, som påverkar. Även om elpriserna inte är höga nu så vinner inte KD förtroende i frågan. Väljarna minns nog hur KD och Busch svängde från när de var i opposition till när de fick ansvar för frågan i regeringen. Från att det kunde lösas direkt, till att medborgaren minsann behövde spara. Det fanns ett fönster att öppna upp kärnkraftverk, vilket var vad väljarna ville när stödet ökade för kärnkraften. Väljarna vet även att det tar mycket lång tid att bygga nytt och att det inte är något som löser den sårbarhet som svensk energiproduktion har idag.
Torbjörn Sjöström, VD Novus
Om undersökningen
Novus väljarbarometer genomförs varje månad. Undersökningen ger svar på frågan om hur svenska folket skulle rösta om det vore val till riksdagen idag.
Novus väljarbarometer för september 2024 genomfördes under perioden 9–22 september 2024. Undersökningen besvarades av totalt 2613 röstberättigade svenskar i åldern 18 år och uppåt utan övre åldersgräns. Resultatet är efterstratifierat på kön, ålder, utbildning, region och valt parti i riksdagsvalet 2022. För ytterligare information, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.
Andelen som skulle rösta på annat parti är 1,6 procent (+1,1) och andelen osäkra väljare, d.v.s. de som inte vet vilket parti de skulle rösta på, är 2,7 procent. Om det vore val till riksdagen idag skulle mandaten fördelas enligt följande: M 75; L 0; C 19; KD 0; S 129; V 30; MP 22; SD 74.
Läs hela rapporten här: Novus väljarbarometer september 2024